site.btaАмериканските власти задържаха турска студентка в университет и анулираха визата ѝ

Американските власти задържаха турска студентка в университет и анулираха визата ѝ
Американските власти задържаха турска студентка в университет и анулираха визата ѝ
През април 2024 г. студенти от университета "Тъфтс" направиха палатков лагер в знак на протест срещу войната в ивицата Газа. Снимка: AP/Steven Senne

Федералната имиграционна служба на САЩ са задържали докторантка от Турция, която се обучава в университета "Тъфтс" и са анулирали визата ѝ според информация на университета и нейния адвокат, съобщи Ройтерс.

Турската гражданка Румейса Йозтюрк е била задържана близо до дома си в Съмървил, Масачузетс, каза нейният адвокат, който е подал иск във федералния съд в Бостън. В него твърди, че тя че е била незаконно задържана.

Окръжният съдия на САЩ Индира Талвани в отговор на това нареди на имиграционните и митническите служби на САЩ да не извеждат Йозтюрк от Масачузетс, без предварително да я информират.

Администрацията на президента републиканец на САЩ Доналд Тръмп действа срещу чуждестранните студенти, тъй като се опитва да се справи с имиграцията, включително чрез засилване на арестите на имигранти и рязко ограничаване на пресичането на границите, припомня Ройтерс.

Тръмп и неговият топдипломат Марко Рубио в частност обещаха да депортират чуждестранни пропалестински протестиращи, обвинявайки ги в подкрепа на бойците на "Хамас".

30-годишната Йозтюрк е стипендиантка на "Фулбрайт" и е в докторантската програма на "Тъфтс" за изследване на детското и човешкото развитие, а преди това е учила в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Миналата година Йозтюрк е била съавторка на статия в студентския вестник "Тъфтс Дейли“, в която се критикува реакцията на университета на призивите на студентите да се дистанцира от свързани с Израел компании и да "признае геноцида срещу палестинците", посочва Ройтерс.

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:26 на 29.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация