site.btaБелга: Повече белгийски полицаи ще имат право да използват електрошокови пистолети

Белга: Повече белгийски полицаи ще имат право да използват електрошокови пистолети
Белга: Повече белгийски полицаи ще имат право да използват електрошокови пистолети
Снимка: БТА

Екипите за редовна намеса от местната и федералната полиция в Белгия ще получат разрешение да носят и използват електрошоковите пистолети, предаде белгийската новинарска агенция Белга. 

Преди това те бяха класифицирани като специализирано оръжие и можеха да се използват само от специалните части на федералната полиция и специалните екипи за намеса на местните полицейски служби. С прекласифицирането им редовните екипи за намеса от местните полицейски сили и службите на първа линия на федералната полиция вече могат да носят електрошокови пистолети в служебния си автомобил.

Тази промяна дава на полицаите допълнително оръжие наред с палки и лютив спрей. Целта на електрошоковите пистолети е да запълнят празнината между тези възможности и използването на огнестрелно оръжие, особено в ситуации като сблъсък с лица, въоръжени с ножове. 

Преди да получат разрешение да носят електрошоков пистолет, служителите трябва да преминат задълбочено обучение и да участват в редовни опреснителни курсове. Решението за използване ним ще се се взема по преценка на всяка местна полицейска служба.

Промяната в политиката следва пилотна програма, започнала през 2017 г., по време на която 15 местни полицейски зони обучиха членове на редовните си екипи за намеса да използват електрошокови пистолети. Разполагането и използването на устройствата бяха последователно оценявани. 

"Решението за прекласифициране на електрошоковите пистолети в крайна сметка беше взето в отговор на исканията на самите полицейски служби въз основа на положителните заключения от окончателната оценка", заяви говорител на белгийския министър на вътрешните работи Анели Верлинден.

/ДИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:26 на 10.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация