site.btaПортугалия: почина "дамата с карамфилите", символ на безкръвната революция от 1974 г.

Португалия: почина "дамата с карамфилите", символ на безкръвната революция от 1974 г.
Португалия: почина "дамата с карамфилите", символ на безкръвната революция от 1974 г.
Селещи Каейро подава червен карамфил на бившия армейски капитан Мануел Силва, Лисабон, 25 април 2024 г., по време на възстановка по повод 50-ата годишнина от Революцията на карамфилите". Снимка: АП/Ana Brigida.

Селещи Каейро, която влезе в историята по време на "Революцията на карамфилите", като раздаваше цветя на войниците, сложили край на 48-годишната диктатура в Португалия, почина днес на 91-годишна възраст, предаде Франс прес, като цитира информация от семейството ѝ.

Наричана "Селещи с карамфилите", тази жена със "силни убеждения (...) винаги ще бъде помнена", се казва в изявление на Комунистическата партия, чиято активистка е била тя.

На 25 април Селещи Каейро участва в тържествата по случай петдесетата годишнина от държавния преврат през 1974 г., който проправи пътя към демокрацията в Португалия и независимостта на колониите ѝ в Африка.

Родена на 2 май 1933 г. в скромно семейство в Лисабон, животът ѝ се променя сутринта на 25 април 1974 г., когато отива на работа в ресторант в центъра на португалската столица.

Предвид протичащите политически събития, шефът ѝ решава да не отваря ресторанта и моли служителите си да се приберат по домовете си, като им предлага да вземат със себе си червените и белите карамфили, които щели да бъдат раздадени на клиентите в чест на първата годишнина на ресторанта. По пътя си за вкъщи Селещи раздава карамфили на войници и минувачи, които ги поставят върху цевите на пушките си или в реверите си.

Червеният карамфил бързо се превръща в символ на този безкръвен държавен преврат за сваляне на фашистката диктатура, управлявала страната от 1926 г., който е осъществен от млади офицери.

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:14 на 16.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация