site.bta"Хизбула" потвърди, че Хашем Сафиедин, смятан за вероятен наследник на досегашния ѝ лидер Хасан Насралла, е убит при израелски въздушен удар

"Хизбула" потвърди, че Хашем Сафиедин, смятан за вероятен наследник на досегашния ѝ лидер Хасан Насралла, е убит при израелски въздушен удар
"Хизбула" потвърди, че Хашем Сафиедин, смятан за вероятен наследник на досегашния ѝ лидер Хасан Насралла, е убит при израелски въздушен удар
Хашем Сафиедин. Снимка: АП/ Hussein Malla, File

Хашем Сафиедин, най-високопоставеният представител на "Хизбула", смятан за вероятен наследник на ликвидирания досегашен неин лидер Хасан Насралла, е бил убит при израелска атака, заяви днес групировката, цитирана от Ройтерс.

"Хизбула" потвърди, че Сафиедин е бил убит при израелски въздушен удар.

Сафиедин ръководеше "Хизбула" заедно със заместник-генералния секретар на групировката Наим Касем след ликвидирането на Насралла и се очакваше да бъде официално избран за неин следващ генерален секретар, въпреки че все още не беше направено официално съобщение.

Роднина на Насралла, Сафиедин е бил член на ръководството на Съвета за джихад на групировката – органът, който отговаря за военните ѝ операции. Той е бил също ръководител на изпълнителния съвет на групировката и е контролирал финансовите и административните въпроси на "Хизбула".

Сафиедин заемаше важна роля и като говореше от името на "Хизбула" по време на продължилата година влаждебност към Израел, довела в крайна сметка до смъртта му, като изнасяше речи на погребения и други събития, на които Насралла от дълго време не можеше да присъства от съображения за сигурност.

Ликвидирането му допълнително разклаща висшето ръководство на групировката, докато израелските удари унищожават южната част на Ливан, източната част на долината Бекаа и южните предградия на Бейрут – всичките, крепости на "Хизбула", а нейните бойци се опитват да отблъснат израелските сухопътни операции.

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:48 на 28.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация