ОБЗОР

site.btaБившият министър на отбраната Шигеру Ишиба, почитател на пластмасовите фигурки и японския рамен, успя при петия си опит за премиерския пост

Бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба, почитател на пластмасовите фигурки и японския рамен, успя при петия си опит за премиерския пост
Бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба, почитател на пластмасовите фигурки и японския рамен, успя при петия си опит за премиерския пост
Новоизбраният лидер на Либерално-демократическата партия на Япония Шигеру Ишиба в кабинета си на партиен председател в Токио днес. Снимка: АП/Kim Kyung-Hoon

Шестдесет и седем годишният Шигеру Ишиба бе избран за председател на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) на произведените днес вътрешнопартийни избори. Победата му означава, че той ще е новият министър-председател на страната на мястото на оттеглящия се от поста Фумио Кишида, предадоха световните агенции.

Ишиба, който е бивш министър на отбраната, спечели на балотаж срещу настоящата министърка на икономическата сигурност Санае Такаичи. До втори тур се стигна, след като никой от рекордните за историята на партийните избори в ЛДП деветима кандидати не успя да събере мнозинство от наличните 735 гласа на парламентаристи и редови членове на партията.

Най-младият от претендентите – четиридесет и три годишният Шинджиро Коидзуми, не успя при първия си опит да оглави ЛДП, отбеляза японската новинарска агенция Киодо. За сметка на това при петото си кандидатиране за най-висшия партиен пост Ишиба получи 215 от гласовете на 414-те депутати и редови членове в партията, които дадоха вота си на балотажа. Такаичи беше подкрепена от 194-ма.

Сред кандидатите бяха още една жена - действащата министърка на външните работи на Япония, седемдесет и една годишната Йоко Камикава, както и конкурентът на Кишида отпреди три години Таро Коно, на шестдесет и една години, генералният секретар на ЛДП Тощимицу Мотеги (на шестдесет и осем години) - бивш министър на външните работи и на търговията, ексминистърът на икономическата сигурност Такаюки Кобаяши (вторият най-млад кандидат със своите четиридесет и девет години), бившият министър здравеопазването, труда и благосъстоянието Кацунобу Като (на шестдесет и осем години) и заемалият постовете на министър на отбраната и на външните работи Йошимаса Хаяши (на шестдесет и три години).  

Предвидено е новият председател на ЛДП да бъде избран за премиер на Япония от парламента във вторник, 1 октомври, отбелязва Киодо, като уточнява, че тогава новият министър-председател трябва да представи и кабинета си.

Агенцията пояснява, че сега на дневен ред стои въпросът кога Ишиба ще насрочи общонационални парламентарни избори, разпускайки разполагащата с реалната законодателна власт долна камара на японския парламент - Камарата на представителите (Сюгиин).

Борбата за мястото на Фумио Кишида започна миналия месец, когато той обяви намерението си да се оттегли. Японският премиер заяви на 14 август, че през септември ще сложи край на тригодишния си мандат, белязан от политически скандали, и ще открие пътя за нов премиер, който "да се справи с последиците от повишаването на цените".

Ишиба обяви кандидатурата си за председател на ЛДП на 24 август.

Новият лидер е изправен пред предизвикателството да обнови партия, уязвена от корупционния скандал, и да възстанови доверието на избирателите преди изборите. Неговите лидерски умения ще бъдат подложени на изпитание, тъй като икономическият растеж остава нестабилен на фона на нарастващите разходи за живот на домакинствата, докато провокативните действия на Китай, Северна Корея и Русия продължават да представляват заплаха за сигурността на Япония, посочва Киодо.

Парламентарният ветеран Ишиба, станал за първи път депутат през 1986 година след кратка кариера като банкер, е известен като политически експерт, добре запознат с отбраната и регионалната ситуация, популярен е сред съпартийците си като цяло, но се бори да спечели подкрепата на повече депутати от ЛДП - именно по тази линия той се провали при предишните си четири кандидатури за лидер, отбелязва Киодо.

Как се гласуваше

Членовете на ЛДП гласуваха за нов лидер дни след като основната опозиционна политическа сила в Япония – Конституционната демократическа партия, избра в понеделник бившия премиер Йошихико Нода за свой лидер. Нода заемаше поста на министър-председател на страната от 2 септември 2011 година до 26 декември 2012 г.

Социологическите проучвания още преди гласуването посочиха за фаворит за ръководсния пост в ЛДП Ишиба, отбеляза Ройтерс. Бившият министър на отбраната трябва бързо да възвърне общественото доверие в партията или Япония може да се изправи пред връщане към пагубния цикъл на краткотрайни правителства, посочва АП, като се позовава на мненията, изказани от различни експерти.

Право на глас в избора за лидер на ЛДП имаха 368 парламентаристи, представящи управляващата от дълго време партия в двете камари на парламента – на съветниците и на представителите, и членовете ѝ, които плащат редовен членски внос, разяснява Асошиейтед прес. Общата членска маса възлиза на 1,1 милиона души. Това е по-малко от един процент от общия брой на японските граждани с право на глас на избори, обръща внимание АП.

Тъй като управляващата партийна коалиция, част от която са японските либерални демократи, доминира в парламента, беше сигурно, че избраният днес председател на организацията ще бъде следващият министър-председател на Япония, посочва агенцията.

АП отбелязва, че според практиката досега насоките за гласуване са се спускали отгоре от лидерите на шестте фракции на ЛПД. Преди тези избори за партиен ръководител на японската Либерално-демократическа партия обаче пет от тези фракции обявиха своето разпускане след корупционните скандали в партията, свързани с набирането на средства за политически цели. Те нанесоха съкрушителен удар по репутацията и популярността на Кишида, отбелязва АП.

Тези избори може да се тълкуват като връщане към началото на века, когато промените на "въртящата се врата" в партийното ръководство и политическата нестабилност приключиха едва с осемгодишното управление като премиер на Шиндзо Абе, отбелязва Киодо.

Приликите с онова време са налице, защото новият лидер няма да има стабилна подкрепа от влиятелни партийни фракции. Управлявалият три години Кишида застъпи след Йошихиде Суга, изкарал една година на власт, преди да бъде принуден да подаде оставка заради мерките си срещу пандемията от КОВИД-19, които не намериха подкрепа в страната, посочва Киодо.

Какво каза новият лидер

След победата си Ишиба подчерта пред партийната аудитория необходимостта икономиката на страната да "излезе изцяло от  дефлацията" и обеща да предприеме стъпки за повишаване на заплатите. Той даде знак, че краткосрочният му фокус ще падне върху начертаването на траен път за възстановяване.

Бъдещият японски премиер подчерта, че съживяването на потреблението е ключово за справяне с икономическата стагнация, добавяйки, че новото правителство трябва да помисли за най-ефективните средства за смекчаване на удара от растящата инфлация.

"Брутният вътрешен продукт на Япония остана без промяна през последните две десетилетия", посочи Ишиба, цитиран от Ройтерс, на пресконференция след избирането си за нов лидер на ЛДП. Той уточни, че ръстът на заплатите все още не изпреварва инфлацията. "Ако потреблението не се увеличи, икономиката няма да се подобри", подчерта бъдещият премиер.

Любопитното е, че днес японската йена скочи след избора на бившия военен министър за нов лидер на ЛДП, отбеляза Ройтерс. Въпреки че Ишиба не коментира валутната политика на днешната си пресконференция, анализаторите видяха в победата му отпадане на пречките за повишаване на основния лихвен процент от страна на японската централна банка.

"Победата на Ишиба ще развърже ръцете на "Банк ъв Джапан" - не изглежда той да е финансово компетентен дотам, че да не се съгласи с решенията на централната банка“, заяви за Ройтерс Казутака Маеда, икономист в Изследователския институт "Мейджи Ясуда".

Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт "Норинчукин", също е на мнение, че победата на Ишиба ще даде възможност на "Банк ъв Джапан" по-бързо и по-лесно да се откаже от смекчената си парична политика.

Маниак на тема "пластмасови фигурки", заклет почитател на японския рамен 

Шигеру Ишиба, новоизбраният лидер на Либерално-демократическата партия, който се готви да стане новият министър-председател на Япония, често се появява на снимки със сбръчкани вежди, но изражението му веднага се разведрява, когато говори за една от големите си страсти - пластмасовите фигурки и модели, пише Ройтерс.

Кабинетът му е отрупан до тавана с книги за политика и история, но шестдесет и седем годишният мъж често е наричан в японските медии "отаку" или светски човек. В неговия случай маниите са влаковете, пластмасови миниатюрни модели и фигури, както и емблематичната японска супа с пшеничени нудли - рамен.

"Това е като превръщането на една мечта в реалност", казва Ишиба за процеса на сглобяване на пластмасови модели в телевизионно интервю по време на краткия си престой като министър на отбраната през 2007 и 2008 г. Според него пластмасовите фигурки и модели, които обожава и които изпълват кътчетата на офиса му, също са инструмент на неговата дипломация.

Ишиба дарява с гордост пластмасов модел на патрулен самолет П-3 на армията на САЩ на американски посланик, а цяла нощ сглобява руски самолетоносач, когато руски министър на отбраната посещава Япония, казва самият той в интервю от 2017 г., отбелязва Ройтерс. "Винаги, когато военноморски командир идва в Япония, аз разбирам на какъв кораб е бил и му подарявам съответния пластмасов модел", заявява преди време новият председател на управляващата партия в Япония.

Той твърди, че е пътувал в спален вагон с влака от Токио за своя избирателен район в западната префектура Тотори и обратно над хиляда пъти. "Влакът стрела! Този блестящ интериор и уникален дизайн...", въздъхва Ишиба, докато описва пред Ройтерс първото си пътуване. Колкото до рамена, той обожава варианта му с пилешко месо, като е основал парламентарна група на почитателите на знаковата японска супа.

Реакциите

Страни от региона реагираха почти незабавно на избора на Шигеру Ишиба.

Южна Корея очаква с нетърпение да работи заедно с новия кабинет на Япония за изграждане на перспективни отношения с най-близкия си съсед и партньор, заяви южнокорейското външно министерство относно избора на Ишиба. Ройтерс напомни, че южнокорейският президент Юн Сук-йол е превърнал в първостепенна дипломатическа задача подобряването на връзките с Токио и укрепването на тристранното сътрудничество в областта на отбраната с Япония и САЩ. От тази гледна точка от особено значение е, че новият японски премиер е бил министър на отбраната, са на мнение в Сеул.

"Южна Корея и Япония са най-близките съседи и партньори, които споделят ценностите на свободата, човешките права и върховенството на закона и преследват общи интереси в областта на сигурността, икономиката и международния дневен ред", заявиха от министерството на външните работи на Южна Корея.

Южнокорейската новинарска агенция Йонхап нарече Ишиба "гълъб на мира" в контекста на връзките на Япония с Южна Корея, цитирайки минали коментари, които поставят въпроса дали Япония е направила достатъчно, за да реабилитира миналото си от Втората световна война, което продължава да тегне над връзките с регионалните съседи.

Президентът на Тайван Уилям Лай на свой ред се надява на задълбочаване на връзките с управляващата партия в Япония под ръководството на Шигеру Ишиба, заяви днес в изявление неговата Демократическа прогресивна партия.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Еманюъл поздрави Ишиба в публикация в социалната платформа "Екс", като също изрази ентусиазъм от бъдещата им съвместна работа.

Говорител на китайското външно министерство, попитан за назначаването на Ишиба, каза, че Пекин се надява Япония да има "обективен и правилен" възглед за Китай, посочи Ройтерс.

С по-малко влияние от фракции министър-председателят може да упражнява повече власт, но стабилността зависи от степента на подкрепа за него, каза за АП Ю Учияма, професор по политика в Токийския университет. Въпросът е дали следващият премиер може решително да осъществи политическа реформа.

"Предвиждам продължаваща политическа стагнация, защото ЛДП продължава да мени лицето си, но не и нрава си", заявява за АП Чияко Сато, политически анализатор във в. "Майничи".

/НС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:24 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация