site.btaЕвропейски нюзрум: Нова глава за Европа - Урсула фон дер Лайен представи номинираните за еврокомисари

Европейски нюзрум: Нова глава за Европа - Урсула фон дер Лайен представи номинираните за еврокомисари
Европейски нюзрум: Нова глава за Европа - Урсула фон дер Лайен представи номинираните за еврокомисари
Снимка: Европейски нюзрум/picture alliance/dpa/Philipp von Ditfurth

Урсула фон дер Лайен представи кандидатите за новата Европейска комисия (ЕК). Много жени получават най-високи позиции, но целта за равенство между половете не беше постигната, обобщава Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 23 европейски осведомителни агенции, сред които е и БТА.

След седмици на спекулации и задкулисни преговори председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен представи във вторник екипа си от нови еврокомисари. Следващата стъпка  в процеса на одобряване на еврокомисарите са изслушванията на номинираните в Европейския парламент.

Работата на новата ЕК (2024-2029) ще се фокусира първоначално по-скоро върху сигурността и конкурентоспособността, отколкото върху опазването на климата. По отношение на кандидатите номинацията на десноцентристкия популист Рафаеле Фито, член на "Италиански братя", партията на министър-председателката на Италия Джорджа Мелони, за един от вицепрезидентите на Комисията, остава особено спорна.

Преди пет години фокусът беше различен: "Миналата година темата за глобалното затопляне беше абсолютен приоритет", заяви Фон дер Лайен и добави, че тя все още е от първостепенно значение с оглед на горските пожари и наводненията. "Този път обаче темата за сигурността, породена от руската война  в Украйна, както и темата за конкурентоспособността, имат по-голямо влияние" при сформирането на екипа ни, каза Урсула фон дер Лайен. Новата Комисия трябва да работи "по-плавен и взаимно свързан" начин, така че всичко да допринася за постигане на по-големите цели за "просперитет и демокрация".

Новата стратегия се отразява също и в новосъздадения пост на комисар по отбраната. Той ще бъде поет от бившия премиер на Литва Андрюс Кубилюс, тоест от съседна на Русия страна. "Той ще работи за развитието на Европейския отбранителен съюз и укрепването на нашите инвестиции и промишлен капацитет", подчерта Фон дер Лайен.

Седмици наред в социалните мрежи и при закрити врати витаеха спекулации кой каква позиция ще заеме. Урсула фон дер Лайен даде на жени водещи постове в новата Комисия. Тя даде привлекателни ресори на страни, които се съобразиха с искането й да заменят кандидатите си от мъжки пол с жени – като например словенката Марта Кос за еврокомисар по разширяването на ЕС или позицията на заместник-председател на ЕК на румънката Роксана Мънзату.

Освен това четири от другите шест водещи роли за заместник-председатели на ЕК ще бъдат заети от жени – испанката Тереса Рибера, финландката Хена Виркунен, естонката Кая Калас и румънката Роксана Мънзату. Останалите две позиции ще бъдат заети от мъже – французина Стефан Сежурне и противоречивия италианец Рафаеле Фито. 

Въпреки усилията Фон дер Лайен не успя да постигне целта си за равенство между половете. Тя обясни, че 40 на сто от новата Комисия ще бъдат жени, а  60 на сто мъже. Според Фон дер Лайен държавните и правителствените ръководители първоначално са предложили почти 80 на сто мъже. "Това беше напълно неприемливо", каза Фон дер Лайен.

ЕК, законодателен орган с около 32 000 служители, предлага закони за блока и следи за спазването на законодателството на ЕС. Колегията на еврокомисарите, състояща се от 27 членове от 27-те страни-членки на ЕС, координира работата на цялата Комисия на ЕС.

Номинацията на Фито получи значителни критики

Едно име сред кандидатите за еврокомисари породи учудване още преди официалното представяне. Италианският десен популист Рафаеле Фито, министър за Европа в правителството на премиерката Джорджа Мелони, сега трябва да стане един от заместник-председателите и комисар по сближаването и реформите. По този начин той ще поеме отговорността за Европейския социален фонд и фонда за регионално развитие, наред с други отговорности.

"Рафаеле Фито ще отговаря за ресора, който включва политиката на сближаване, регионалното развитие и градовете", каза Фон дер Лайен по време на пресконференцията във вторник. "Ще разчитаме на неговия богат опит, за да помогне за модернизирането и укрепването на нашите политики за сближаване, инвестиции и растеж", добави Фон дер Лайен. "Италия е много важна страна и това също трябва да бъде взето под внимание в нашия избор", подчерта председателят на ЕК.

Рафаеле Фито каза, че се чувства поласкан, след като Урсула фон дер Лайен го назначи в своя нов екип от еврокомисари във вторник. "Възнамерявам да изпълнявам възложената ми роля, след като процесът на одобрение на новата Комисия приключи с максимална ангажираност и в пълно съответствие с Договорите и духа им, с ясното съзнание, че следващите пет години ще са от решаващо значение за бъдещето на ЕС и гражданите му".

Говорейки за новите ресори на Фито, източници от италианското правителство заявиха: "Общата стойност на сближаването възлиза на около 378 милиарда евро (от които около 43 милиарда евро са за Италия) за цикъла 2021-2027 г., без да се брои бъдещия цикъл на планиране (той не може да бъде количествено определен в момента но вероятно ще бъде подобен), които следващата Комисия ще трябва да определи заедно с държавите-членки. "За страна като Италия и особено за Юга това е основен национален интерес“, отбелязват източниците. "Италия най-накрая се завръща като главен герой в Европа", написа Мелони в социалните медии.

Междувременно либералната "Обнови Европа" изрази своето неудовлетворение от решението да се номинира Фито. "Осъждам политическото решение на Фон дер Лайен да даде поста на  заместник-председател на Рафаеле Фито", каза председателката на "Обнови Европа" Валери Айе. "Обнови Европа" ще изчака  изслушванията при представянията в ЕП. "Ще дадем оценка за него според уменията му, проевропейските му ангажименти, независимостта и придържането му към юлските насоки– ще има максимална бдителност от наша страна", каза тя. "Проевропейските сили трябва да се обединят: не трябва да оставяме място за популистите отдясно и отляво".

"Зелените" също обявиха, че "няма да улеснят работата на Рафаеле Фито". "Фактът, че кандидат от крайнодясно правителство е номиниран за заместник-председател на ЕК, поражда големи опасения сред нашата парламентарна група", каза съпредседателят Тери Райнтке.

Номинирани за комисари:

Тереса Рибера Родригес (Испания) – зам.-председател за чистия, справедлив и конкурентен енергиен преход

Хена Виркунен (Финландия) –  зам.-председател за технологичния суверенитет, сигурността и демокрацията

Стефан Сежурне (Франция) – зам.-председател за просперитета и промишлената стратегия

Кая Калас (Естония) - върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността и зам.-председател на ЕК

Роксана Мънзату (Румъния)- зам.-председател за хората, уменията и подготвеността за непредвидени ситуации.

Рафаеле Фито (Италия) – зам.-председател за кохезията и реформите.

Марош Шефчович (Словакия) – еврокомисар за търговската и икономическа сигурност, междуинституционалните отношения и прозрачността

Валдис Домбровскис (Латвия) – еврокомисар за икономиката, производителността, внедряването и улесняването

Дубравка Шуица (Хърватия)-  еврокомисар за Средиземноморието.

Оливер Вархей (Унгария) – еврокомисар за здравеопазването и грижите за животните.

Вопке Хукстра (Нидерландия) – еврокомисар за климата, нулевите емисии и чистия растеж.

Андрюс Кубилюс (Литва) – еврокомисар за отбраната и космоса.

Марта Кос (Словения) – еврокомисар за разширяването на ЕС.

Йозеф Сикела (Чехия) – еврокомисар за международното сътрудничество

Костас Кадис (Кипър) – еврокомисар за рибарството и океаните.

Мария Луиш Албукерк (Португалия)-  еврокомисар за финансовите услуги, спестяванията и инвестиционния съюз. 

Хаджа Лабиб (Белгия) – еврокомисар за непредвидени ситуации, управление на кризи и равенство.

Магнус Брунер (Австрия) – еврокомисар за вътрешните работи и миграцията.

Йесика Росвал (Швеция) - еврокомисар за околната среда, устойчивото управление на водите и конкурентната кръгова икономика.

Пьотр Серафим (Полша) – еврокомисар за бюджета, борбата с измамите и обществената администрация

Дан Йоргенсен (Дания) – еврокомисар за енергетиката и жилищата.

Екатерина Захариева (България) – еврокомисар за стартъпите, изследванията и иновациите.

Майкъл Макгра (Ирландия) – еврокомисар за  демокрацията, правосъдието и върховенството на закона

Апостолос Дзидзикостас (Гърция) – еврокомисар за транспорта и туризма

Кристоф Ханзен (Люксембург) – еврокомисар за земеделието и прехраната.

Глен Микалеф (Малта) – еврокомисар за справедливостта между поколенията, младежта, културата и спорта

Реакции на страните членки на номинациите:

АВСТРИЯ: Според прессъобщение Магнус Брунер, кандидат за еврокомисар по вътрешните работи и миграцията, е казал: "За мен е чест да ми бъде даден ресора за вътрешната сигурност и миграцията в Комисията  от председателката Урсула фон дер Лайен . Тази област е централна за бъдещето и функционирането на ЕС".  Австрия зае ясна позиция по отношение на вътрешната сигурност в Европа и успешно се бори с нелегалната миграция. "Изправени сме пред големи предизвикателства, но също и пред възможности за укрепване на ценностите и сигурността в Европа".

БЕЛГИЯ: Белгийката Хаджа Лабиб получи портфолиото за готовност при непредвидени ситуации и управление на кризи. Лабиб, която влезе в политиката само преди две години и веднага стана министър на външните работи, ще застане начело на европейските усилия за управление на кризи и хуманитарна помощ. Лабиб ще отговаря и за политиката за равенство. "Портфолиото й отразява политическата й кариера", каза Фон дер Лайен.

Най-често срещаната реакция в Белгия е, че Лабиб няма да може да упражнява голямо политическо влияние с предоставените й правомощия. И това е така, защото страната изчака до последния момент, за да номинира Лабиб за еврокомисар. "Отлагането и пазарлъците за съжаление натовариха Белгия със слаб ресор", реагира евродепутатката от "Зелените" Сара Матийо. "Крайно време е белгийските политици да започнат да оценяват по-добре поста еврокомисар".

България: Екатерина Захариева, номинирана за позицията на еврокомисар за стартъпите, проучванията и иновациите, каза, че портфолиото й е невероятно важно. Тя изрази благодарност към Урсула фон дер Лайен и българското правителство за доверието, което е получила и добави, че е наясно с мащаба на своята отговорност. Тя заяви: "Ресорът, който България получи е един от ресорите на бъдещето. Той е от особена важност и ще е в центъра на вниманието на сегашната и бъдещата ЕК".

Чехия: Чешките евродепутати в Страсбург изразиха едновременно задоволство и разочарование, след като Урсула фон дер Лайен обяви, че възнамерява да повери на чешкия представител Йозеф Сикела въпросите на международното партньорство и помощта за развитие в новата ЕК.

Докато политиците в правителствения лагер говорят за най-силния портфейл, получаван някога от чешки еврокомисар, то не само депутатите от опозицията смятат, че енергетиката или търговията са по-силни ресори, които биха могли да бъдат получени. "Никой чешки еврокомисар не е имал толкова силен ресор", каза Томаш Здеховски, член на Европейската народна партия (ЕНП), оценявайки решението на Фон дер Лайен. Евродепутатът от Комунистическата партия Катерина Конечна определи ресора като шамар за Чехия. "Г-н Сикела отново ще върши мръсната работа за Брюксел, както е свикнало нашето правителство", каза тя.

ПОРТУГАЛИЯ: "Подчертаваме изключително важния ресор, поверен  на еврокомисаря Мария Луиш Албукерк, номинирана от Португалия", написа в изявление премиерът Луиш Монтенегро. Мария Луиш Албукерк ще заеме поста комисар по финансовите услуги, спестяванията и Инвестиционния фонд. "Това е от съществено значение за напредъка, за устойчивостта на социалния и икономически проект на Европа и способността на ЕС да отговори на очакванията, нуждите и интересите на европейските и португалските граждани".

СЛОВЕНИЯ: На Словения беше поверен ресорът за разширяване в новата ЕК, към който тя винаги е имала интерес. "Ресорът за разширяване е доказателство, че Словения е ценена и уважавана в международната общност", каза премиерът Робърт Голоб, веднага след обявяването на решението на Фон дер Лайен, определяйки го като историческо постижение. "Словения поема отговорна задача".

"На Марта Кос е поверен ключа към гарантиране на стабилността и мира в непосредственото ни съседство и извън него и как да допринесем за стабилизирането, както на Западните Балкани, така и при източните ни съседи чрез европейската идея", каза той. Министърът на външните работи Таня Файон също приветства ресора, който Словения е получила.

ИСПАНИЯ: Испанското правителство реагира с голям ентусиазъм на номинацията на Тереза ​​Рибера за зам.-председател за чист, справедлив и конкурентен преход.

"Това е огромен успех за Испания. Това е най-важният портфейл, който испанец някога е имал в ЕК", казаха правителствени източници пред испанската агенция ЕФЕ, които смятат, че Фон дер Лайен дава на испанската социалистка "най-подходящия" за нея пост и "я натоварва с  ключови политики за структурната трансформация, която тя си е поставила като цел",  въз основа на докладите, изготвени от бившите италиански премиери Енрико Лета и Марио Драги.

ШВЕЦИЯ: Информацията, че шведката Йесика Росвал  ще отговаря за околната среда, водоустойчивостта и кръговата икономика, изненада всички, тъй като шведското дясно правителство по-скоро се стремеше към ресори като производителността или конкурентоспособността. Зелените и левите опозиционни партии се чудят как ще действа Росвал, за да подкрепи например закона за възстановяване на природата, който шведското правителство яростно и активно се опитва да спре. "Надявам се, че тя ще приеме сериозно новата си роля и ще работи за Европа като цяло, въпреки че това може да означава да работи срещу шведското правителство", казва евродепутатът от "Зелените".

/ДИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:08 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация