site.btaТрима американски граждани са осъдени на смърт в Демократична република Конго за участие в неуспешен преврат

Трима американски граждани са осъдени на смърт в Демократична република Конго за участие в неуспешен преврат
Трима американски граждани са осъдени на смърт в Демократична република Конго за участие в неуспешен преврат
Бенджамин Залман-Полун, вляво, Марсел Маланга и Тайлър Томпсън, американски граждани, присъстват на съдебно решение в Конго, Киншаса, 13 септември 2024 г. Снимка: АП/Samy Ntumba Shambuyi

Трима американски граждани са сред 37-те обвиняеми, осъдени на смърт от военен съд за ролята им в неуспешния преврат в Демократична република Конго през май, предаде Ройтерс.

На 19 май въоръжени мъже окупираха за кратко президентския офис в столицата Киншаса, преди техният лидер, живеещият в САЩ конгоански политик Кристиан Маланга, да бъде убит от силите за сигурност.

Неговият син Марсел Маланга е сред съдените американци, заедно с приятеля на Марсел - Тайлър Томпсън, който е играл с него футбол в гимназията в американския щат Юта. И двамата са на 20 години.

Третият американец, Бенджамин Залман-Полун, е бил бизнес партньор на Кристиан Маланга.

И тримата са признати за виновни в престъпен заговор, тероризъм и други обвинения и са осъдени на смърт с решение, прочетено на живо по телевизията.

Преди това Маланга заяви пред съда, че баща му го е заплашил, че ще го убие, ако не участва. Той също така заяви пред съда, че за първи път посещава ДР Конго по покана на баща си, когото не е виждал от години.

Американците са сред общо около 50 души, сред които граждани на САЩ, Великобритания, Канада, Белгия и Конго, които са изправени пред съда след неуспешния преврат. Общо 37 обвиняеми бяха са осъдени досега на смърт.

Процесът започна през юли. Във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че служителите на посолството са присъствали на процеса и ще продължат да следят отблизо развитието на събитията.

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:13 на 14.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация