ОБЗОР

site.bta"Вещица", Христофор Колумб и Галилео Галилей свалят министър в Италия

"Вещица", Христофор Колумб и Галилео Галилей свалят министър в Италия
"Вещица", Христофор Колумб и Галилео Галилей свалят министър в Италия
Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано, 22 октомври 2022 г. снимка: АП/Andrew Medichini

„Искрено благодаря на Дженаро Санджулиано, един способен и честен човек, за изключителната работа, която свърши досега и която позволи на италианското правителство да постигне важни резултати“. Това заяви италианският премиер Джорджа Мелони на 7 септември по повод обявената от министъра на културата Дженаро Санджулиано оставка - първата министерска оставка в нейния кабинет. Тя изброи неговите изключителни постижения, докато е заемал поста и добави, че с работата си той е спомогнал за укрепването на италианското културно наследство. Това изявление Мелони беше принудена да направи по време на изказването си на форума „Амброзети“ в италианския град Чернобио заради разразилия се скандал със Санджулиано. Той позасенчи нейното първо участие в тази проява и то в момент, в който вниманието на международната общност беше насочена към нея заради гостуването в Чернобио на украинския президент Володимир Зеленски  и на унгарския премиер Виктор Орбан. Медиите в Италия, а и някои световни агенции, като например Ройтерс, отделиха също толкова голямо внимание на изказването на Мелони за Санджулиано, колкото на срещата на Мелони със Зеленски и на нейните изявления за Украйна, за бъдещата Европейска комисия и за важните вътрешнополитически въпроси, направени пак в Чернобио.

Ден преди темата "Санджулиано" да нахлуе на тази международна проява, оставката на министъра беше официално приета, а на церемония в президентството в Рим клетва положи нов министър на културата, предложен от Мелони. По повод тази смяна начело на културното ведомство италианския премиер изрази увереност, че тя няма да попречи на действията за рестарт на националната култура.  Мелони увери също, че оставката на Санджулиано няма да отслаби правителството й, което в края на октомври ще отбележи две години на власт. 

„Министър Санджиулиано подаде оставка, но не е нарушил закона. Имаше силно медийно внимание, което превърна един частен въпрос в публичен. Не мислех, че това е нещо, на което трябва да обръщаме внимание, и затова първоначално не приех оставката на Санджиулиано“, каза Мелони. „Ако някой си мисли, че ситуации като тази на Санджиулиано могат да отслабят правителството, то той греши. Един министър подаде оставка, нека да пожелаем добра работа на новия министър“, заяви тя, представяйки нов прочит на прочутата фраза: „Кралят е мъртъв, да живее кралят!“.
 
Самото подаване на оставката на министъра и нейното приемане продължи почти цяла седмица. Първоначално Мелони отказа да приеме искането му да се оттегли от поста и му препоръча да продължи да си върши работата. Но после, както тя заяви на форума „Амброзети“, заради засиления медиен натиск тя е решила да уважи искането на министъра си.
 
Самият Санджулиано заяви, че смята за необходимо да се оттегли от поста си в интерес на институциите. Той заяви, че ще съди всеки, който го оклевети, че е свършил нещо нередно и че заради това е бил принуден да се оттегли от поста си.
 
До нашумялата оставка се стигна след седмици на медийно оживление. Скандалът се разрази, когато 41-годишна италианка на име Мария Розария Боча се похвали в социалните мрежи, че е назначена за съветник на министъра по организирането на големи културни прояви. Последва опровержение от страна на министъра. Младата дама обаче не се примири с това и поде истински социално-медиен щурм срещу Санджулиано. Тя публикува снимки в компанията на министъра по време на публични прояви, имейли, които те са си разменяли, и бордни карти от пътувания, на които го е придружавала. На някои от снимките Санджулиано, който е женен, се виждаше без брачната си халка. 
 
Всичко това породи призиви за оставката на министъра и приказки, че той има любовна история с Боча. Миналата сряда в последен опит да спаси репутацията си Санджулиано даде сълзливо интервю за телевизия РАИ. В него той разказа, че познанството му с Мария Розария Боча е прераснало през май в сантиментална връзка, но той я е прекратил два месеца по-късно. Той добави, че е планирал да наеме Боча като неплатен консултант по организиране на културни събития, но накрая променил мнението си заради връзката, която са имали и което е щяло да се тълкува като конфликт на интереси. В интервюто Санджулиано поиска прошка от съпругата си за своята изневяра, а също и от премиера Мелони за причиненото неудобство. Той представи извлечения от банковите си сметки, за да покаже, че по време на пътуванията с младата дама е плащал с лични средства. Санджулиано обяви, че ще направи публично достояние цялата документация относно тези пътувания, които той е правил като министър през юни, юли и август и на които Боча го е придружавала. „Плащах за всичко с моята лична кредитна карта“, подчерта той. На някои от официалните събития, на които той е бил в командировка, разходите са били покривани от организаторите на проявите. Събитията, които Санджулиано е посещавал официално като министър, придружаван от Боча, чийто професионален статут е бил неясен по онова време, са се провеждали, както той каза, от Таормина до Полиняно и от Сан Ремо до Милано.
 
Тези обяснения не помогнаха на Санджулиано да изчисти репутацията си. Напротив, критиките и подигравките срещу него се засилиха от страна на опозицията и на медиите. По същото време на среща със съпартийци италианският премиер Джорджа Мелони ги призова да внимават какво правят, защото всяко подхлъзване може да се използва от опозицията за атаки срещу управляващите в момент, в който те са призвани да постигнат исторически неща и Италия да получи важна роля в Европа. Това беше възприето и като индиректно посочване на казуса със Санджулиано като „пример“, който в никакъв случай не трябва да се следва от който и да е член на „Италиански братя“.

Сега след подадената оставка, историята с министъра и неговата „консултантка“ се проверява и от държавните одитори. В медиите се появиха и твърдения, че Мария Розария Боча е имала достъп и до поверителни документи, свързани с организирането на такива прояви, като срещи на министрите на държавите от Г-7. По-специално се подозира, че младата дама може да е получила достъп до документите и кореспонденцията, свързани с организирането на срещата на министрите на културата на страните от Г-7 от 19 до 21 септември в Неапол. Санджулиано отрича Боча да е имала достъп до секретни документи.

Подалият оставка министър е роден през 1962 г., завършил е право в университета в Неапол „Федерико Втори”, след което се посветил на журналистиката. Следвал и специализирал медии и комуникации в редица учебни заведения. Бил е главен редактор на изданието „Рома”, заместник-главен редактор на изданието „Либеро”, заемал е позиции и в телевизия РАИ, където е бил заместник-главен редактор на централната новинарска емисия по канала РАИ Уно, както и главен редактор на централната новинарска емисия по РАИ Дуе. Автор е на редица публикации и журналистически изследвания, например за муджахидините и чуждестранните бойци.  Не е член на партията на Мелони. Той беше назначен преди две години от Мелони начело на културното ведомство с мисията да преориентира италианската култура, възприемана от десницата като прекалено доминирана от левицата. Промените извършени в културата област от Санджулиано обаче бяха определени от левицата като узурпиране на културата от десницата и като упражняване на десен натиск над културните дейци.

Като бивш журналист Санджулиано много добре знае как медиите в Италия третират подобна пикантна история като неговата сантиментална афера с по-младата от него перхидролена блондинка Боча. Това обаче не го е направило по-предпазлив в действията му.

Но не само Боча допринесе за оставката му. Санджулиано имаше и други големи гафове, също превърнали го в обект на присмех. Неотдавна той призна, че изобщо не е чел произведенията, номинирани за престижната италианска литературна награда „Стрега“. Тя е учредена през 1947 г. от писателката Мария Белончи и от Гуидо Алберти, собственик на компанията, произвеждаща ликьора „Стрега“. Оттам идва и името на наградата, отличаваща италианска творба. Преди 10 години отличието се сдоби и с европейска категория, в която през 2021 г. българският писател Георги Господинов победи с италианското издание на романа си „Времеубежище“. Името на наградата съвпада и с италианската дума за „вещица“. Признанието на Санджулиано, че е гласувал при присъждането на наградата „Стрега“, без да чете номинираните творби, доведе до призиви за неговата оставка, посочват АНСА и Ройтерс.

Подобни призиви се чуха и когато той ситуира нюйорския площад „Таймс скуеър“ в британската столица Лондон, припомня АНСА.

През юни Санджулиано направи феноменалното заключение, че великият Христофор Колумб е обиколил света въз основа на теориите на великия Галилео Галилей.  Този опит да се изтъкне италианския принос към глобалната история беше похвален, но съдържаше значителна фактологическа грешка, защото кратка справка в енциклопедиите показва, че Колумб е умрял 50 години преди раждането на Галилей. Пътешественикът е открил Новия свят през 1491 г. и е починал през 1506 г., а Галилео Галилей е роден през 1564 г. Твърдението на Санджулиано за двамата велики изследователи му навлече още повече критики и подигравки.

Що се касае до Мария Розария Боча, забъркала Санджулиано в скандала, тя е в центъра на медийното внимание сега, но в медиите така и няма яснота какво точно е основното й занимание и в качеството си на каква младата дама се появява на кадри в парламента или позира и с други политици по време на обществени прояви. Младата дама произхожда от Помпей. Представя се за предприемачка в областта на модата и като организатор на културни и модни събития. Казва, че има две висши образования в областта на икономиката плюс докторантура. В допълнение се изявява и като инфлуенсърка и има акаунт в „Инстаграм“ с над 32 0000 последователи. В италианските медии тези дни се появиха информации, че някои от твърденията й за образованието и професионалния й опит не отговарят на истината.

След подадената от Санджулиано оставка Боча заяви, че не е доволна от случилото се и че той  е заслужавал да бъде министър, защото е много компетентен и добър човек, предаде АНСА. “Той се озова в ситуация, с която не успя да се справи, много съжалявам“, каза още тя. Боча определи обаче оставката като "необходима постъпка след цялата медийна буря", но добави, че министърът е можел да избегне всичко това, ако беше казал истината от самото начало. Боча заяви, че не е шпионирала работата на министъра. Тя разказа и, че не е била предупредена от него, че той ще направи официално разкритие за връзката им в телевизионно интервю, което я е поставило в неудобно положение  и е я е превърнало в лесна плячка за медиите.  Боча сподели още, че Санджулиано се е отказал да я назначи за свой съветник под натиск на съпругата си. Тя дори станала неволен свидетел на разправия между Санджулиано и жена му в тази насока, когато той й позвънил по телефона, а после нарочно го оставил отворен, за да чува тя ясно спора и възраженията на жена му срещу назначаването й на съветническия пост.

Италианските медии се добраха дори до бившата половинка на Боча, идентифициран като Марко Миньоня, който също  е моден предприемач. Пред телевизия „Рете Куатро“ той разказа, че с Боча са били женени само една година и са се разделили през 2010 г. Оттогава Миньоня се опитва да се разведе с нея, но тя му прави спънки. “С Мария Розария бях женен една година и изгубих парите си, времето си и здравето си“, сподели Миньоня, цитиран от „Кутидиано национале“. Той не пожела да навлиза в подробности относно причините за раздялата между двамата, но описва проточващата се вече 14-та година бракоразводна процедура като кошмар и изрази разбиране и съчувствие към Санджулиано.

Историята с бившия вече министър върна италианците във времето на четвъртото правителство на милиардера Силвио Берлускони. По онова време бяха направени разкрития за млади жени, възползващи се от щедростта на богатия политик, който имаше слабост към хубавите дами и не криеше това. Върхът на айсберга беше мароканката Карима Ел Махруг, подвизаваща се като танцьорка с прякора Руби, но първо представена в медиите като роднина на египетския президент Хосни Мубарак. Познанството с нея въвлече Берлускони в допълнителни съдебни неволи, коства му втория му брак и в крайна сметка допринесе и за спад в рейтинга му и за краха на правителството му. Смята се, че скандалите, завихрили се около милиардера във връзка с млади дами с неясни професии, са навредили и на рейтинга на десноцентристката му партия и са един от поводите от нея да се отцепят създателите на партия „Италиански братя“, в това число и Мелони.

Какво е отношението на Мелони към подобни млади дами, съсипващи репутацията и кариерата на политици, стана ясно на 7 септември. Тогава във връзка със скандала със Санджулиано и в отговор на журналистически въпрос Мелони заяви, без изобщо да си прави труда да споменава името на Мария Розария Боча, че тя лично има диаметрално противоположна идея за това как една жена трябва да си извоюва полагаемото й се място в обществото. Тя увери също така, че нейното правителство ще изкара мандата си докрай и упрекна медиите, че са отделили прекалено голямо внимание на една лична история, докато са пренебрегвали други по-важни скандални теми. С това Мелони затвори „страницата Санджулиано“, за когото докрай продължи да казва, че е вършел много добра работа, и отвори „страницата Алесандро Джули“, новия италиански министър на културата. Той е на 48 години и досега беше начело на „Фондация MAXXI“, отговаряща за Националния музей на изкуството на 21 век, базиран в  Рим. Джули е завършил класическа гимназия в Рим. Следвал е философия, без да се дипломира накрая. Заемал е ръководни постове в изданията „Фольо“ и „Темпи“. Сътрудничил е на изданията „Линкиеста“ , Темпо“, „Либеро“,  Кориере дел’Умбрия“. Водил е програмата „Втора линия“ по телевизия „РАИ Дуе“. Участник е често в ток шоута. Автор е на няколко книги. Като млад е заемал по-крайни десни позиции, но сега е представител на прогресивното крило на италианската десница. Първата му задача на новия пост ще бъде да е домакин на срещата на министерско ниво на Г-7 в Неапол идната седмица.

Относно скандала със Санджулиано медиите в Италия припомнят, че преди време оставка подаде и неговият заместник Виторио Сгарби, чието име беше замесено в полемика за хонорари, които той получавал като оратор на различни прояви, въпреки че e заемал държавна длъжност. Сгарби, който е бивш депутат, бивш евродепутат, историк, писател, културен деец и журналист, беше забъркан и в полемика за открадната картина, която накрая станала негово притежание. Той отрече да има каквато и да е вина и по двата случая.  В допълнение медиите го набедиха, че често пъти се държи грубо с журналистите. След подадената оставка Сгарби беше включен в листите на "Италиански братя" за евровота, но на позиция, която го направи неизбираем за евродепутат в десетия Европарламент.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:15 на 09.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация