ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

site.btaСветовният печат коментира резултатите от регионалните избори в германските провинции Тюрингия и Саксония

Световният печат коментира резултатите от регионалните избори в германските провинции Тюрингия и Саксония
Световният печат коментира резултатите от регионалните избори в германските провинции Тюрингия и Саксония
Предизборни плакати в Тюрингия, Снимка:Rene Priebe/dpa via AP

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) с първа победа на регионални избори, извежда в заглавие в. "Файненшъл таймс".

АзГ спечели изборите в източната германска провинция Тюрингия, като за първи път в следвоенната история на страната крайнодясна партия си осигурява победа в регионален вот, посочва британското издание.

Според предварителните резултати AзГ е събрала 32,8 процента от гласовете в Тюрингия, изпреварвайки всички останали партии. Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) е на второ място с 23,6 процента.

В съседната провинция Саксония прогнозите на обществената телевизия Цет Де Еф дават на двете партии почти еднакъв резултат, като прогнозите са ХДС да спечели 31,9 процента, а AзГ да се нареди на второ място с 30,6 процента.

Съпредседателят на AзГ Тино Крупала определи резултата на партията в Тюрингия като „сензационен“. 

„Едно нещо е ясно: волята на избирателите е да има политическа промяна, както в Саксония, така и в Тюрингия“, каза той и добави: „Ако искате да правите стабилна политика, няма да можете да го направите без AзГ“.

Резултатите от вота са катастрофални за партиите от тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц, като прогнозите са, че социалдемократите, "Зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП) ще се сринат до едноцифрени резултати в двете провинции.

В Тюрингия Германската социалдемократическа партия (ГСДП) постигна най-лошия си резултат на регионални избори в следвоенната история на Германия, като получи едва 6,1 процента.

Резултатите отразяват нарастващото разочарование в Източна Германия от правителството, което мнозина свързват с високата инфлация, икономическата стагнация, нарастващите разходи за енергия и постоянните политически боричкания, отбелязва "Файненшъл таймс".

Те също така показват как избирателите все повече изоставят центристките партии в полза на популистките формации в политическата периферия.

Съпредседателят на партия "Зелените" Омид Нурипур определи изборите като „повратна точка“.

„Хората от света на културата, хората с имигрантски корени, хората, които ходят на гей паради, са наистина уплашени“, каза Нурипур и добави: „Трябва да застанем зад тях и да защитим демокрацията.“

AзГ не е единственият печеливш от гнева на местните жители: те гласуваха масово и за нова крайнолява партия - "Алианс на Сара Вагенкнехт" (АСВ), която спечели 15,8 процента от гласовете в Тюрингия и според прогнозите на Цет Де Еф ще спечели 11,8  процента в Саксония.

Избирателите бяха привлечени както от AзГ, така и от АСВ заради противопоставянето им на войната в Украйна. И двете партии остро критикуваха германските оръжейни доставки за Киев, както и западните санкции срещу Русия, и призоваха за преговори, които да доведат до прекратяване на бойните действия, посочва британският ежедневник.

Изборните резултати показват, че 34 години след обединението на Германия мнозинството от хората в двете провинции на бившата комунистическа източна част на страната са дълбоко разочаровани от основните партии в центъра и от начина, по който се управлява Германия, отбелязва "Файненшъл таймс". 

Въпреки внушителната си победа в Тюрингия, AзГ вероятно няма да може да състави правителство там, тъй като никоя друга партия няма да се коалира с нея, тя няма да разполага с парламентарното мнозинство, необходимо за управление.

AзГ, която беше създадена преди 11 години от икономисти, разгневени от спасителните планове на Еврозоната, се превърна в твърдолинейна, исторически ревизионистка националистическа партия, която се противопоставя остро на имиграцията.

Германската агенция за вътрешно разузнаване определи местните клонове на партията в Саксония и Тюрингия като „дясноекстремистки“.

В Тюрингия партията се ръководи от Бьорн Хьоке, етнонационалист, който тази година е глобен два пъти от местните съдилища за използване на забранени нацистки лозунги в речи пред поддръжници. 

Въпреки това може да се окаже трудно да се формират жизнеспособни коалиции без AзГ. За да може ХДС да управлява в Тюрингия, например, може да се наложи да се коалира с АСВ - вариант, който трудно би бил преглътнат от мнозина в дясноцентристката партия, посочва британският вестник. 

Бившата комунистка Вагенкнехт, която  според мнозина е апологет на руския президент Владимир Путин, постави промяната на политиката на Германия спрямо Украйна като предварително условие за коалиционни преговори.

Тя заяви, че нейните избиратели искат да видят „различна външна политика на Германия“.

„Те искат да постигнат повече мир, повече дипломация и това е нашето условие за (влизане в) правителство“, каза тя по телевизия Цет Де Еф.

Това предизвика възмущение в ХДС, който твърдо подкрепя Украйна и настоява правителството на Шолц, което вече е вторият по големина доставчик на военна помощ за Киев след САЩ, да достави още повече оръжия.

Хьоке зае подобна на Вагенкнехт позиция, като в предизборните си речи заяви, че AзГ е против това Германия „да бъде въвлечена във война с Русия от някакви луди западни елити“.

За ХДС обаче може да се окаже дори невъзможно да състави правителство с АСВ. Анализът на Цет Де Еф показа, че дори тристранна коалиция между ХДС, АСВ и социалдемократите би имала с едно място по-малко от мнозинство в 90-местния парламент на Тюрингия, отбелязва "Файненшъл таймс".

Катастрофалното представяне на трите партии в коалицията на Шолц - ГСДП, "Зелените" и либералите - доведе до спекулации, че някоя от тях може да се оттегли от правителството, което ще предизвика предсрочни избори.

Според експертите обаче подобен резултат е малко вероятен. И трите партии имат толкова лоши резултати в национален мащаб, че нямат желание да се изправят пред присъдата на избирателите преди следващите насрочени парламентарни избори през есента на 2025 г.

Шолц призовава германските партии да изключат АзГ от управлението след внушителната победа на крайнодясната партия на регионални избори, извежда в заглавие в. "Гардиън".

Германският канцлер призова основните партии да изключат „десните екстремисти“, след като предварителните резултати показаха, че крайнодясната партия АзГ е заела първо място на регионални избори, а нова популистка сила вляво се утвърди в политическия пейзаж на страната. Шолц нарече резултатите „болезнени“ и „тревожни“.

„Нашата страна не може и не трябва да свиква с това. AзГ нанася щети на Германия. Тя отслабва икономиката, разделя обществото и съсипва репутацията на страната ни“, заяви Шолц и добави, че най-страшните прогнози, че неговите лявоцентристки социалдемократи (ГСДП) може да изпаднат за първи път от парламента на дадена провинция, не са се сбъднали.

„Това е исторически успех за нас. За първи път станахме най-силната партия на избори в дадена провинция. Това е реквием за тази (трипартийна) коалиция“, заяви съпредседателката на AзГ Алис Вайдел.

АзГ извоюва първите си кметски и областни постове миналата година, но никога не е влизала в държавно управление. Останалите, демократични партии обещаха да поддържат „защитна стена“ на противопоставяне на сътрудничество с AзГ, като я държат далеч от властта, посочва "Гардиън".

Крайната десница се очаква да спечели избори в германска провинция за първи път от Втората световна война насам, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Смятана за екстремистка организация от службата за вътрешно разузнаване и разследвана от националните органи за ислямофобия и радикални антимигрантски позиции, AзГ успя да преодолее дълбоко вкоренените табута върху националистическия дискурс в Германия, посочва американското издание.

"Алиансът на Сара Вагенкнехт", проруска популистка партия от крайната левица, също постигна значителен пробив, получавайки двуцифрени резултати в двете провинции само осем месеца след основаването си. Този резултат вещае нови предизвикателства за Шолц, чиито коалиционни партньори се сриват в националните социологически проучвания на фона на множество кризи, отбелязва "Вашингтон пост".

Ако не успее да привлече коалиционен партньор, AзГ няма да може да управлява в нито една от двете провинции. Партията обаче все още може да получи значителни права в двата регионални парламента. Първоначалните прогнози сочат, че AзГ може да спечели повече от една трета от местата, което ще даде на партията специални права на „блокиращо малцинство“ и ще ѝ позволи да налага вето върху определени решения, като например назначаването на съдии и измененията в конституцията на провинциите, отбелязва американският ежедневник.

Представянето на крайната десница в Тюрингия и Саксония допълнително разклаща коалицията на Олаф Шолц, пише в заглавие в. "Монд".

Не е изненадващо, че крайнодясната партия АзГ е големият победител в регионалните избори, произведени вчера в Тюрингия и Саксония, в източната част на Германия. Не е изненадващо, че трите партии в коалицията на Олаф Шолц бяха сериозно наказани. Не е изненадващо, че Християндемократическият съюз (ХДС) се представи доста добре, което една година преди парламентарните избори на 28 септември 2025 г. е сериозен удар за канцлера социалдемократ, който възнамерява да се кандидатира за втори мандат, посочва френското издание.

Големите губещи на тези избори - белязани от избирателна активност от почти 75 процента, което е с 8 процентни пункта повече в сравнение с изборите през 2019 г. - са партиите от тройната коалиция, която е на власт в Германия от 2021 г. насам, отбелязва "Монд". И докато ГСДП и "Зелените" се представят сравнително добре, резултатите на СвДП са наистина катастрофални - вече отсъстваща от парламента на Саксония от 2014 г., този път тя беше изхвърлена и от парламента на Тюрингия, където получи едва 1 процент от гласовете.

 

 

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:17 на 02.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация