ОБЗОР

site.btaПапата Франциск поема на най-дългото и най-далечното си пътуване

Папата Франциск поема на най-дългото и най-далечното си пътуване
Папата Франциск поема на най-дългото и най-далечното си пътуване
Снимка: АП

Утре, на 2 септември, папа Франциск поема на 12-дневна обиколка из четири отдалечени азиатски държави. Това е най-продължителното и най-далечно пътуване, което 87-годишния Франциск предприема, откакто оглави Римокатолическата църква през 2013 г., припомнят Франс прес, Асошиейтед прес и Ройтер.

Обиколката е смела стъпка, целяща отчасти да покаже на онези, които се съмняват в способността на Франциск да ръководи църквата заради здравословните му проблеми и напредналата възраст, че те не са прави и той все още може да изпълнява задълженията си, отбелязва Франс прес.

Четирите страни, към които папата се отправя утре, са в Югоизточна Азия и Океания и са Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

По време на тази одисея папата ще измине близо 33 000 километра (32 814 километра, ако трябва да сме точни) километра, ще лети близо 44 часа със самолет и ще произнесе 16 големи речи, обобщават световните агенции и италианското издание Авенире". Четири от речите ще бъдат произнесени в Индонезия, 5 - в Папуа Нова Гвинея, 4 - в Източен Тимор и 3  - в Сингапур. Всички речи ще бъдат на италиански с изключение на тези в Източен Тимор, където папата ще говори на испански, отбелязва "Авенире".

Пътуването беше планирано още за 2020 г., но тогава папата го отложи заради коронавирусната пандемия. Сега то ще се осъществи три месеца преди папата да навърши през декември 88 години.

Но допреди няколко месеца все още имаше съмнения дали Франциск ще се впусне действително в това начинание. На католическия Великден той имаше респираторни проблеми, а от 2022 г. той се придвижва с инвалидна количка заради болки в коляното. Здравето му беше отслабено в последно време заради грип и той дори отмени някои ангажименти по лекарска препоръка. Преди година папата освен това се подложи на тежка коремна операция. А преди няколко години той претърпя и сложна чревна операция. В допълнение като млад папата е изгубил и част от белия си дроб. 

Всичко това накара наблюдатели да се запитат дали е разумно Франциск да продължава да ръководи огромни литургии по стадиони, да участва в големи церемонии и да провежда множество срещи. Този бурен работен ритъм, съчетан и с осем часа времева разлика по време на пътуването до Югоизточна Азия и Океания поражда безпокойство у някои.  Но според представители на Ватикана папата смятал, че тази година би се справил с подобно пътуване, докато за догодина нещата не били вече толкова сигурни, отбелязва Франс прес.

Самият папа не смята по никакъв начин да се отказва от някои елементи от протокола по време на обиколката в четирите страни. С това 45-о свое пътуване зад граница Франциск става най-възрастният папа в историята на Римокатолическата църква, който пътува в чужбина.
 
По време на азиатската си одисея Франциск ще пътува с личния си лекар и двама други медици, но няма да има допълнителен здравен персонал, който да го придружава, поясни директорът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни. Според него здравните мерките, въведени при всяко апостолическо пътуване на папата, са достатъчни.  Франс прес обаче припомня, че по време на пътуването на папата в Африка в началото на 2023 г.  свръхоборудвана линейка го следваше навсякъде. Сега може да бъдат предвидени и подобни мерки, към които и да бъдат приобщени местни болници. Но официално подобни информации няма.

В делегацията, придружаваща папата, обаче освен обичайните кардинали, епископи и охранители, ще бъдат включени и личните секретари на главата на Римокатолическата църква, отбелязва Асошиейтед прес и коментира, че това е новост.

Натоварената програмата на папата по време на обиколката предвижда все пак един ден на почивка  - в Джакарта след 13-часов полет до там.

Според професор Андреа Унгар, председател на Италианското дружество по геронтология, пътуването на папата показва още веднъж неговата ментална сила и илюстрира това, че въпреки възрастта папата все още може да действа.

Франциск не е пътувал зад граница от визитата си в Марсилия през септември 2023 г. Миналия ноември той трябваше да гостува на световната среща за климата КОП 28 в Дубай, но по препоръка на лекарите, се отказа от пътуването, допълва Асошиейтед прес.
 
Сега обиколката на папата ще се впише в една натоварена откъм задгранични пътувания есен, припомня Франс прес. Едва-що завърнал се в Рим от тази дълга одисея, Франциск ще трябва да потегли за визита в Люксембург и Белгия в края на септември. През октомври пък ще се състои Синодът за бъдещето на църквата. А през декември папата ще постави официалното начало на Юбилея на Римокатолическата църква, който се отбелязва на всеки 25 години и продължава цяла една година. Това поклонение ще доведе в Рим и Ватикана 32 милиона богомолци от цял свят.
       
Кои са по-конкретно етапите от обиколката на папа Франциск.

Индонезия - 3-6 септември    

Франциск ще пристигне на 3 септември в Джакарта, на индонезийския остров Ява. Джакарта е столицата на най-голямата мюсюлманска страна в света. В нея католиците са под 3 процента от населението, тоест 8 милиона души спрямо 242 милиона мюсюлмани. 

Диалогът между исляма и християнството ще бъде в центъра на този етап от пътуването на Франциск. Предвидена е междурелигиозна среща в най-голямата джамия в Югоизточна Азия. На нея ще присъстват представители на шест официални вероизповедания - ислям, протестантство, католицизъм, будизъм, хиндуизъм и конфуцианство. Същият ден папата ще отслужи и голяма меса на стадиона на Джакарта.

Експерти и наблюдатели изтъкват нарастващата дискриминация  срещу религиозните малцинства в Индонезия и по-специално срещу християните в някои области на страната. Отчетени са вандалски прояви срещу храмове и тормоз на богомолци. Надигат се призиви към правителството да вземе мерки, за да има по-добро зачитане на религиозните свободи в страната.

След папа Павел Шести през 1970 г. и папа Йоан Павел Втори през 1989 г., папа Франциск е третият ръководител на Римокатолическата църква, който отива в индонезийския архипелаг, наброяващ 17 500 острова, които се простират на 5000 километра и обхващат три часови зони, припомня Франс прес

Папуа Нова Гвинея - 6-9 септември

След Индонезия папата отива в Порт Морсби, столицата на многоетническата тихоокеанска държава Папуа Нова Гвинея. В страната има 800 местни езика, а почти половината от населението е християнско, като доминират протестантите. В страната има и последователи на много местни вероизповедания с техните си специфични ритуали.

Папуа Нова Гвинея е бивша австралийска колония, наброяваща 9 милиона жители. През 1984 и 1995 г. на посещение там беше папа Йоан Павел Втори. 

В Папуа Нова Гвинея редовно има междуплеменно насилие. През януари имаше смъртоносни размирици срещу решение на правителството да намали заплатите.

Визитата на папа Франциск в тази страна показва, че той е привързан към перифериите на християнството. По време на посещението си папата може да поднови призивите си за опазване на околната среда в една страна, белязана и от обезлесяването и редовно засягана от природни стихии.

За ден той ще отиде със самолет до Ванимо, град насред джунглата, с 10 000 жители, намиращ се в най-страната северозападна част на Папуа Нова Гвинея, където ще има среща с богомолци и с мисионери.

Източен Тимор  - 9-11 септември

Папа Франциск ще бъде първият папа, който ще посети Източен Тимор от обявяването на независимостта на държавата през 2002 г. след четири века на португалска колонизация и 24 години на индонезийска окупация, продължила от 1975 до 1999 г. Източен Тимор е бедна страна, с 1,3 милиона жители. 97 процента от населението й са католици. Ето защо предстоящата визита на папата там поражда силен ентусиазъм. 

По време на посещението си, в столицата Дили Франциск ще има среща  с младежи в неравностойно положение. Той може да използва повода на визитата и да засегне темата за сексуалните посегателства в Църквата в момент, в който Източен Тимор си остава силно белязан от "Аферата Бело".  Карлос Фелипе Химесен Бело е бивш епископ и беше лауреат на Нобеловата награда за мир през 1996 г. за действията си за независимост на Източен Тимор. Но той беше обвинен в сексуални посегателства над непълнолетни, извършвани в продължение на двайсетина години и беше санкциониран от Ватикана през 2020 г., припомня Франс прес

Сингапур - 11-13 септември

Тридесет и осем години след посещението на Йоан Павел Втори, папа  Франциск  ще приключи обиколката си в Азия с 48-часова визита в Сингапур, един град-държава, който е много космополитен и който е гъстонаселен с 6 милиона жители.

Страната е независима от 1965 г. и е една от най-развитите в Азия, по-специално в областта на индустрията и технологиите. Тя обаче е подложена на критики заради спазването на човешките права и строгостта на своята съдебна система, която все още прилага смъртно наказание.

В тропическия остров живеят много китайци и има големи малазийски, индийски и евразийски малцинства. Християните съставляват едва 19% от населението, което в мнозинството си е будитско.

В Сингапур папа Франциск ще отслужи меса на националния стадион, ще се срещне с възрастни хора. Той ще участва и в междурелигиозна среща.

Очаква се във всеки един от етапите от най-дългата и най-отдалечената обиколка на Франциск да бъдат засегнати теми, свързани с екологията, климатичните промени, имиграцията и ролята на Църквата в достъпа до здравеопазване и до образование, обобщават Ройтерс и Франс прес.

Целта на визитата е като цяло да се засили ролята на Светия престол сред местните католици, да се създаде една общност на това отдалечено място, казва Мишел Камбон, теолог и антрополог, изследовател в Националния сингапурски университет. "Ако Светият престол иска да покаже своята универсалност, той трябва да се докосне и до азиатските традиции, които все повече и повече играят голяма роля в международния ред", допълва той.

Папата най-вече ще отнесе в Азия своето послание за спешни действия в областта на борбата с климатичните промени, отбелязва Ройтерс. В страните, в които той ще се спре по време на обиколката си, опасностите от климатичните промени са очевидни - покачващо се морско равнище, все по-силни горещи вълни и все по-мощни тайфуни. Джакарта например потъва бавно и това принуди властите да пристъпят към изграждането на нова столица на остров Борнео, проект, който струва 32 милиарда долара.

Като цяло визитата на папата в Азия ще покаже, че този континент има стратегическа важност за Римокатолическата църква, отбелязва Шихоко Гото, директор на Индо-тихоокеанската програма в "Центъра Уилсън", мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

Според "Авенире" обиколката на папата може да се дефинира като истинска мозайка. Франциск отива в различни по развитие страни, с различни народи, с многообразие от религии, култури и езици, с разнородни вътрешни проблеми, с различна съдба. Това са елементите на мозайката на пътуването на Франциск. По време на това пътуване папата ще се опита да сглоби тези елементи на пъстрата мозайка в едно послание, което ще гласи "Стремете се към единството в многообразието".

В Индонезия и Сингапур папата ще отдели време на междурелигиозните отношения. В Източен Тимор той ще се обърне към една страна, която наскоро е открила идентичността си. В Папуа Нова Гвинея той ще се посвети на мисионерската мисия на църквата  в най-отдалечените кътчета на земята. Във всички страни папата ще припомни и това, което той каза преди няколко дни, че "Земята е болна", че температурата й е висока, че тя трябва да бъде спешно лекувана, отбелязват агенциите.

И не на последно място визитата ще е още един етап от усилията на папата да подобри връзките на Римокатолическата църквата с Китай в интерес на 12-те милиона католици в азиатския гигант, отбелязва Асошиейтед прес. Обичайно като прелита през китайското въздушно пространство Франциск изпраща поздравителни телеграми до китайското ръководство и до китайския народ, като жест на приятелство и на уважение, припомня агенцията. 

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:16 на 01.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация