site.btaОще двама членове на екипажа на потъналата край Италия яхта се разследват от прокуратурата

Още двама членове на екипажа на потъналата край Италия яхта се разследват от прокуратурата
Още двама членове на екипажа на потъналата край Италия яхта се разследват от прокуратурата
Морски експерти разглеждат карта на потъналата яхта "Бейсиан". Снимка: Italian Firefighters via AP, HO

Италиански прокурори разследват още двама членове на екипажа на яхтата на британския технологичен магнат Майк Линч, както и капитана, във връзка с потъването на плавателния съд миналата седмица, предаде Ройтерс. 

Линч и още шестима души загинаха, след като потъна плаващата под британски флаг 56-метрова яхта "Бейсиан" (Bayesian). Тя попадна в силна буря рано сутринта в понеделник миналата седмица край Портичело, близо до Палермо.

В понеделник започна разследване срещу 51-годишния капитан Джеймс Кътфилд от Нова Зеландия. Разследването е за непредумшлено убийство и корабокрушение. Кътфилд отказа да отговори на въпросите на прокурори по време на разпитване, провело се вчера. 

Корабният инженер Тим Паркър Итън и морякът Матю Грифит се разследват за същите престъпления. Паркър Итън е заподозрян в това, че не е успял да защити машинното отделение и операционните системи на яхтата. 

Разследването срещу членовете на екипажа не означава автоматично, че те са виновни, нито че ще последват официални обвинения. 

Потъването предизвика недоумение у морски експерти, които заявиха, че плавателен съд като "Бейсиан", построен от производителя на яхти от висок клас "Перини", е трябвало да може да издържи бурята и по всяка вероятност не би трябвало да потъне толкова бързо, колкото в действителност е.

Прокурори от град Термини Имерезе, близо до Палермо, казаха, че разследването им ще отнеме време и ще се наложи изваждането на останките на яхтата от морето. 

"Бейсиан" лежи на дясната си страна на дълбочина около 50 метра. 

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:23 на 28.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация