site.btaНепълнолетен е обвинен в нападение с нож срещу армейски свещеник в Ирландия

Непълнолетен е обвинен в нападение с нож срещу армейски свещеник в Ирландия
Непълнолетен е обвинен в нападение с нож срещу армейски свещеник в Ирландия
Автобус и автомобил горят в центъра на ирланската столица Дъблин след като избяхнаха прояви на насилие, провокирани от нападение с нож срещу жена и три деца, 23 ноември 2023 г. Снимка: PA via AP/ Brian Lawless

На юношата, арестуван след намушкането с нож на свещеник от ирландската армия в четвъртък в Голуей (западна Ирландия), са повдигнати обвинения и той ще се яви пред съдия днес следобед, съобщи полицията, предаде Франс прес.

От полицията вчера съобщиха, че се работи и по следа за тероризъм за нападението с нож срещу Пол Мърфи – свещеник на около петдесет години, който беше сериозно ранен, но животът му е вън от опасност.

Тийнейджърът, чиято възраст не се уточнява, е бил заловен от войници на място, арестуван и изпратен в полицейския арест.

„Разследванията продължават“, съобщава още ирландската полиция, след като вчера посочи, че една от линиите на разследването „е да се определи дали тази атака е била мотивирана от тероризъм“.

Според вестник „Айриш таймс“, който цитира полицейски източници, заподозреният 16-годишен ирландец е се е радикализирал в интернет през последните месеци.

Изданието съобщава също, че свещеникът пристигнал с кола пред казармата в четвъртък вечерта и свалил страничното стъкло, когато видял нападателя да идва в неговата посока. Твърди се, че юношата му нанесъл няколко удара с нож.

Както армията уточнява в прессъобщение, часовите на казармата са произвели пет предупредителни изстрела, "при стриктно спазване на протоколите за защита на въоръжените сили", и са използвали палка за обезоръжаване на нападателя.

Хоспитализиран със „сериозни наранявания“, свещеникът Пол Мърфи благодари на обществеността за подкрепата в съобщение, публикувано вчера във „Фейсбук“.

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:17 на 17.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация