ОБНОВЕНА

site.btaИрландската полиция разследва дали намушкването на военен свещеник е свързано с тероризъм

Ирландската полиция разследва дали намушкването на военен свещеник е свързано с тероризъм
Ирландската полиция разследва дали намушкването на военен свещеник е свързано с тероризъм
Илюстративна снимка: Brian Lawless/PA via AP

Ирландската полиция разследва дали намушкването на военен свещеник пред казарма в град Голуей снощи е било с терористичен мотив, предаде Ройтерс, като се позова на местната полиция.

Тийнейджър е бил задържан на място от войници, които го предали на полицията.

"Едно от направленията на разследването е да се установи дали тази атака е имала терористичен мотив", каза полицията. Тя иска "да успокои обществеността, че към този момент не се смята, че случаят е част от по-широкообхватен заговор", се отбелязва в изявлението.

Намушканият свещеник, отец Пол Мърфи, написа днес в публикация в профила си във "Фейсбук", че е добре и чака да бъде опериран.

Петдесетгодишният мъж бил намушкан няколко пъти. Той е получил тежки наранявания, но те не са животозастрашаващи, каза ирландската полиция, цитирана от Пи Ей Мидия/ДПА.

Снощи младеж се приближил пред входа на казармата към свещеника, който потърсил убежище вътре, но бил догонен от нападателя. Впоследствие раненият бил откаран в Университетската болница в Голуей.

Говорител на ирландските въоръжени сили заяви, че след атаката дежурните военнослужещи в казармата произвели изстрели.

"Заподозреният остава в ареста и е разпитван в полицейски участък. Преди малко срокът на задържането му беше удължен", каза полицията.

Министърът на отбраната Михол Мартин, който е и вицепремиер, осъди атаката. "Осъждам насилственото нападение в казармата "Ренмор" снощи", написа той в "Екс". "Поздравявам дежурните по това време членове на Силите за отбрана, чиято намеса беше от решаващо значение. Мислите ни са с члена на Силите за отбрана, ранен при нападението", пише още Мартин.

/НС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:30 на 16.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация