site.btaТПС: Израелски учени разработиха система за аквапоника, която обещава да промени коренно устойчивото производство на храни

ТПС: Израелски учени разработиха система за аквапоника, която обещава да промени коренно устойчивото производство на храни
ТПС: Израелски учени разработиха система за аквапоника, която обещава да промени коренно устойчивото производство на храни
Снимка: ТПС

Израелски учени разработиха система за аквапоника, която обещава да промени коренно устойчивото производство на храни, като същевременно сведе до минимум въздействието върху околната среда, съобщи израелската новинарска агенция ТПС.

Аквапониката е метод, който съчетава рибовъдството с хидропонното отглеждане на зеленчуци, създавайки симбиотична среда, в която рибните отпадъци се използват за подхранване на растенията. При традиционната аквапоника рибите се отглеждат в аквариуми, а водата, съдържаща техните отпадъци (отпадни води), се подава на растенията. Растенията абсорбират хранителните вещества от рибните отпадъци, като ефективно филтрират водата, която след това се връща обратно в аквариумите с риби.

Екип от учени в университета "Бен-Гурион" обаче прави още една стъпка напред в аквапониката. Тяхната система със затворен цикъл не само използва повторно отпадните води, но и обработва твърдите отпадъци от рибите чрез анаеробно разграждане – процес, при който микроорганизмите разграждат органичните материали в отсъствието на кислород, като възстановяват енергия и хранителни вещества. В резултат на този процес се получава устройство с почти нулеви отпадъци, което значително намалява въздействието върху околната среда.

"Увеличихме зеленчукопроизводството с повече от два пъти и вярвам, че то може да бъде увеличено още повече съвсем скоро", каза ръководителят на изследването професор Амит Грос пред ТПС. Грос е директор на Института за изследване на водите "Зукърбърг" към Института за изследване на пустинята "Якоб Блаущайн".

С нововъведението "намаляваме количеството на отпадъците, произвеждани от системата, така че всички те се обработват на място, а това спестява много усилия по отношение на екологичната тежест и енергията и разходите, свързани с практиката на аквапониката". След повече от две години тестове системата постига 1,6 пъти по-висока продуктивност на растенията на единица площ, използва 2,1 пъти по-малко вода и консумира 16 % по-малко енергия на килограм фураж в сравнение с конвенционалните аквапонични системи.

Потенциалното въздействие на тази система е огромно. Изчисленията на Грос показват, че мащабирането на системата за производство на около един тон риба може да премахне необходимостта от външна енергия, да изисква по-малко от 1 % обмен на вода и да произвежда незначителни отпадъци.

Въпреки че аквапониката не е предназначена основно за улавяне на въглероден диоксид, израелската система допринася за "улавянето" на въглерод, отчасти защото рибата има по-малък въглероден отпечатък и отчасти поради енергийната ефективност на процеса. "Съчетаването на отглеждането на риба с производството на зеленчуци и предотвратяването на отпадъците е печелившо за всички", каза той.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:30 на 15.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация