ОБЗОР

site.btaСъоснователят на наркокартела "Синалоа“ Ел Майо беше арестуван в САЩ със съдействието на сина на друга легенда - Ел Чапо

Съоснователят на наркокартела "Синалоа“ Ел Майо беше арестуван в САЩ със съдействието на сина на друга легенда - Ел Чапо
Съоснователят на наркокартела "Синалоа“ Ел Майо беше арестуван в САЩ със съдействието на сина на друга легенда - Ел Чапо
Исмаел Самбада (вляво) и Хоакин Гусман Лопес. Снимки: Държавен департамент на САЩ чрез АП

Известният като Ел Майо наркобарон в мексиканския наркокартел "Синалоа" - Исмаел Самбада, и Хоакин Гусман Лопес, син на друг прочут наркобос - Ел Чапо, бяха арестувани в американския щат Тексас в четвъртък, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Министерството на правосъдието на САЩ. Двамата са били заловени в операция в граничния американски град Ел Пасо, в която не са участвали мексиканските власти, уточнява Асошиейтед прес.

Самбада, който оглавяваше десетилетия наред могъщия картел "Синалоа“ заедно с Хоакин Арчивалдо Гусман Лоера, известен като Ел Чапо, е познат като съосновател на картела и ръководител на контрабандните му операции, като същевременно не се излага много на показ, отбелязва АП. Самбада и Гусман са пристигнали в САШ с частен самолет. Двамата арестувани наркобарони са ръководели внасянето на "десетки хиляди килограми наркотици на американска територия наред със съпътстващото организацията на трафика насилие", заяви директорът на ФБР Кристофър Рей, добавяйки, че "те ще бъдат съдени в САЩ".

"Фентанилът представлява най-смъртоносната наркотична заплаха в историята за нашата страна и Министерството на правосъдието няма да спре, докато всеки един ръководител, член или сътрудник на наркокартел, който е отговорен за отровата, разпространявана сред обществото, не понесе отговорността си“, каза в изявление правосъдният министър и главен прокурор на САЩ Мерик Гарланд, цитиран от АП. Съд в щата Тексас постанови Самбада и Хоакин Гусман-младши да останат в ареста без право на освобождаване под гаранция. Те ще трябва да се явят в съда утре, когато официално ще им бъдат повдигнати обвинения за трафик на големи количества фентанил.

Кой е Ел Майо

Прозвището Ел Майо на седемдесет и шест годишния Исмаел Марио Самбада Гарсия идва от племето Майо по поречието на едноименната река, наричано още Йореме, което означава "хората от речния бряг". Той е един от най-издирваните наркобосове в света. Правителството в САЩ обяви награда до 15 милиона долара за информация, която би довела до залавянето на Самбада, изплъзващ се на полицията години наред.

Срещу него има повдигнати редица обвинения за трафик на наркотици, като например това в Източния окръг на Ню Йорк през февруари тази година за създаване на мрежа за производство и разпространение на синтетичния опиоид. Самбада не се призна за виновен по обвиненията в САЩ. По време на съдебното заседание в петък в щата Тексас той е бил в инвалидна количка, отбелязва Ройтерс. Обвинен е и в пране на пари. Прокуратурата е на мнение, че той продължава да ръководи картела "Синалоа“ – "една от най-насилническите  и най-влиятелните наркомрежи в света“.

Самбада, един от най-дълголетните мафиотски босове в Мексико, е смятан за мозъка на картела, като е ангажиран повече с всекидневните операции, за разлика от по-колоритния си и още по–прочут шеф Ел Чапо, осъден през 2019 г. на доживотен затвор в САЩ без право на обжалване.

Ел Майо е наркобарон от старата школа, в контраст с младите "мафиотски крале“, които парадират с разточителния си начин на живот и обикалят по няколко нощни клуба за една вечер, като в същото време демонстрират брутална жестокост с обезглавяване, разчленяване и дори одиране на своите врагове, посочва АП. За разлика от тях Самбада е съсредоточен повече в търговската част на наркотрафика, като се стреми да се разграничава от насилието на картелите, което би могло да насочи вниманието към него.

Той призна в интервю през април 2010 година за мексиканското списание „Просесо“, че живее в постоянен страх да не влезе в затвора и по-скоро би се самоубил, отколкото да се остави да бъде хванат. "Изпадам в ужас от мисълта да бъда затворен. Вероятно бих помислил – да, за самоубийство“, признава Ел Майо. Самото интервю бе изненада, като се има предвид, че става въпрос за наркобарон, който всячески избягва да се показва на светло, посочва АП. Мексиканският наркобос е дал стриктни инструкции къде и кога да се състои интервюто, а в него така и не присъстваше и най-малкият намек къде е взето, обръща внимание агенцията.

Смята се, че Самбада е спечелил на своя страна жителите на родния си щат Синалоа (откъдето идва името на картела им с Ел Чапо) и съседния – Дуранго, чрез щедростта си, финансирайки местни производители и раздавайки пари и бира на земляците си в земеделското селище Аламо. Щатът Синалоа се намира в западната част на Мексико, на брега на Калифорнийския залив, от другата страна на полуостров Долна Калифорния. Граничи с щата Дуранго на изток.

Въпреки че за ранния живот на Самбада се знае малко, се смята, че той е започнал като обикновен куриер през 70-те години на миналия век. В началото на 90-те години вече е "основен играч" в картела "Хуарес", който търгува с тонове кокаин и марихуана. Самбада постепенно печели доверието на колумбийските трафиканти, като демонстрира лоялност, и тя му помага да достигне до върха на пирамидата на наркокартелите, където съюзите непрекъснато се променят.

В крайна сметка става толкова силен, че се отделя от картела „Хуарес“, като същевременно обаче успява да запази силни връзки с тази групировка и да избегне война за територия. Започва да работи с Ел Чапо (Дребния), като двамата оглавяват картела "Синалоа".

Задържането на Самбада последва някои важни арести на други фигури на картела  му, включително един от неговите синове – Исмаел Самбада Империал, както и друг син на Ел Чапо - Овидио Гусман Лопес. Самбада-младши се призна за виновен пред американския федерален съд в Сан Диего, щата Калифорния, през 2021 г. в качеството си на лидер в картела „Синалоа“.

През последните години синовете на Гусман ръководят фракция на картела, известна като Дробосъчетата, или Чапитос (малките на Чапо), който е определен за основен износител на фентанил за пазара на САЩ. Те са  смятани за по-жестоки и по-показни от стария Самбада. Началникът на личната им охрана беше арестуван от мексиканските власти през ноември миналата година. Също през 2023 година друг син на Ел Чапо - Овидио Гусман Лопес беше арестуван и екстрадиран в САЩ. Той пледира невинен по обвинения в трафик на наркотици пред съда в Чикаго, щата Илинойс, през септември.

Майк Въджил, бивш ръководител на международните операции на американската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА, Drug Enforcement Administration ), заяви, че арестът на Самбада е изключително значим, но едва ли ще окаже голямо влияние върху потока на наркотици към САЩ. Колкото до другия задържан сега в Ел Пасо - Хоакин Гусман Лопес, той се смята за най-малко влиятелен от Чапитос, отбелязва Въджил.

"Това е голям удар в полза на върховенството на закона. Дали ще се отрази на картела? Не мисля", заявява Въджил. "Акцията няма да се отрази на търговията с наркотици, защото някой просто ще заеме мястото (на Самбада)“, добавя той, цитиран от АП. Предозирането с фентанил води масово до смърт сред американците между 18 и 45 години, изтъква друга световна агенция - Ройтерс.

Заловен „с нож в гърба“

"Как синът на Ел Чапо помогна на САЩ да арестуват легендарния наркобарон Ел Майо“ – така е озаглавен неделният материал на Дражен Йоргич в Ройтерс. "Докато витлов самолет се носеше в четвъртък към границата между САЩ и Мексико, за да я пресече нелегално, американските агенти се втурнаха да устроят засада на малко общинско летище близо до Ел Пасо, щата Тексас, и да арестуват двама мъже, които са част от наркокартелита на Мексико", продължава информацията.

Синът на хвърления в затвора бивш крал на картела „Синалоа“ Ел Чапо планира да се предаде при кацането. Другият пътник – легендарният трафикант Исмаел Самбада, няма представа какво ще се случи, продължава Йоргич. Ел Майо е подмамен да се качи на самолета от по-младия мъж, гласи информацията за Ройтерс на двама настоящи и двама бивши американски представители, запознати със случая.

Мнозина от екипа, чакащ на летището, са били изгубили надежда, че Хоакин ще се предаде, докато в последния момент той не е изпратил съобщение, че ще кацне в Ел Пасо с човек, когото властите преследват от четири десетилетия. "Ел Майо беше черешката на тортата“, казва американски служител за Ройтерс. "Никой изобщо не очакваше Хоакин да убеди Самбада да се качи с него в самолета. Казал му е, че трябва да видят недвижими имоти в Северно Мексико", добавя събеседникът на агенцията.

Двете американски служби, извършили операцията по залавянето - Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) и Националната следствена служба на САЩ (НСлС), са мобилизирали агенти от клоновете си в Ел Пасо и са били току-що стигнали на полосата, когато частният самолет е кацнал, пояснява Ройтерс. Министърката на сигурността на Мексико Роса Исела Родригес каза, че страната ѝ е била информирано за арестите от правителството на САЩ, но мексиканските власти не са участвали в операцията.

Един работник на международното летище на окръг Дона Ана, близо до Ел Пасо, каза за Ройтерс, че е видял самолет на компанията „Бийчкрафт Кинг Еър“ (Beechcraft King Air) да каца в четвъртък следобед на пистата, където вече чакат федерални агенти. "Двама души слязоха от самолета /.../ и безпроблемно бяха отведени с белезници“, описва работникът, който отказва да се представи.

Неочакваното арестуване на Ел Майо и начинът, по който е бил предаден от младия Хоакин - на около тридесет и осем години, разтърси мексиканския свят на наркотрафика. Адвокатът на Самбада - Франк Перес, заяви, че клиентът му не е дошъл в САЩ доброволно. В събота вечерта Перес каза, че Гусман Лопес е бил "отвлечен" в Мексико и е довел против волята си Ел Майо в Съединените щати. Синът на Ел Чапо трябва да се яви пред съда следващата седмица в Чикаго, Илинойс, където за първи път му бяха повдигнати обвинения в наркотрафик преди около шест години.

Рей Донован, бивш високопоставен служител на американската Агенция за борба с наркотиците (DEA), каза, че ударите, които понасят от САЩ босовете на картела "Синалоа", се дължат главно на търговията с фентанила, тъй като тя е влязла в политическия дневен ред на Вашингтон.

Сделка с наследниците

Хоакин Гусман Лопес е един от четиримата синове на Ел Чапо, които са наследили баща си начело на картела. Хоакин и Овидио са от една майка - Гриселда Лопес Перес, докато другите двама братя – Иван и Хесус Алфредо, са от първия брак на Ел Чапо с Алехандрина Мария Саласар Ернандес. Ел Чапо (Хоакин Арчивалдо Гусман Лоера) има общо десет деца от три съпруги. 

През последните години братята бяха подложени на свиреп натиск от властите в САЩ, които ги превърнаха в свои основни мишени, представяйки тях и картела "Синалоа" като цяло като най-големия източник на фентанил за САЩ. Според източници на Ройтерс Хоакин Гусман Лопес се надява на извънсъдебно споразумение за по-лека присъда, а другият залог в сделката е да помогне на брат си Овидио.

Американските власти често са сключвали споразумения с определени наркобарони в замяна на информация, която води до залавянето на други високопоставени фигури в картелите. Тайното общуване между американските служби и Хоакин-младши е било осъществявано посредством адвокати.

Матю Алън, бивш специален агент, отговарящ за бюрото на Националната следствена служба в щата Аризона, каза за Ройтерс, че много трафиканти, особено тези от по-младото поколение, осъзнават, че да се предадат, да излежат известно време в затвора и след това да похарчат богатството си е по-добър вариант, отколкото да рискуват да бъдат убити от конкуренти в Мексико или да бъдат заловени с перспективата за доживотен затвор.

"Те осъзнават, че при този избор може би няма да им се наложи да се оглеждат зад гърба си до края на живота си", казва Алън.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:10 на 30.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация