На Глобалния медиен форум в Азербайджан националните новинарски агенции на България и Киргизстан подписаха договор за сътрудничество

site.btaЗапочва размяна на новини между БТА и КАБАР за по-добро познаване между българите и киргизстанците, които са сред най-многото чужди работници в България

Започва размяна на новини между БТА и КАБАР за по-добро познаване между българите и киргизстанците, които са сред най-многото чужди работници в България
Започва размяна на новини между БТА и КАБАР за по-добро познаване между българите и киргизстанците, които са сред най-многото чужди работници в България
БТА, Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев и директорът на националната новинарска агенция на Киргизстан КАБАР Медербек Шерметалиев

Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев и директорът на националната новинарска агенция на Киргизстан КАБАР Медербек Шерметалиев подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на провелия се от събота до днес Втори глобален медиен форум в Шуша, Азербайджан, в който двамата директори участват като гости на азербайджанската национална новинарска агенция АЗЕРТАДЖ.

“Редовната размяна на новини между националните новинарски агенции на България и Киргизстан ще позволи по-добро познаване между българите и киргизите, които са сред най-многото чужди работници в България, най-често сезонни в хотели и ресторанти, в селското стопанство, строителството, търговията”, каза след подписването Вълчев. 

По данни на Агенцията по заетостта (АЗ), предоставени на БТА, през последните 5 години АЗ е дала положителни становища (регистрирала е краткосрочна заетост) на 5284 граждани на Киргизстан, които са на второ място по брой предоставени разрешения след гражданите на Турция. А през първото полугодие на 2024 г. АЗ е предоставила положителни становища (регистрирала е краткосрочна заетост) на 3694 граждани на Киргизстан, които са на трето място по брой предоставени разрешения след гражданите на Турция и Узбекистан. Лицата са заети предимно като сезонни работници и работници в преработваща промишленост. От АЗ уточняват, че 01.06.2021 г. след влизането в сила на изменения и допълнения на Закона за чужденците в Република България и Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност предоставянето на информация относно разрешен достъп до пазара на труда на граждани на трети държави е в компетенциите на дирекция "Миграция" към Министерството на вътрешните работи. 

Според генералния директор на БТА повече информация за България в Киргизстан ще бъде полезна както за киргизстанците, които идват да работят у нас, така и за студентите, които искат да учат висше образование в български университети. Той припомни, че между Международния университет "Ала-Тоо" в столицата на Киргизстан Бишкек и Русенския университет “Ангел Кънчев“ има подписан договор за сътрудничество и по програма “Еразъм+” за мобилности със страни извън Европейския съюз идват преподаватели и студенти и от Киргизстан, а на 15 май 2023 г. ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев получи официално своя диплом за удостояване със званието Doctor Honorсis Causa на университета в Бишкек. 

“Повече информация за Киргизстан в България ще бъде полезна за българските работодатели и преподаватели да се ориентират по-добре за съвременния контекст в страната и културата на народа, откъдето идват техните служители и студенти”, каза Вълчев. 

Подписаният днес нов договор предвижда всяка страна да получава пълния набор от информационни емисии на английски език на другата страна, като двете страни имат право да използват тази информация в своите информационни услуги.

Освен това всяка от двете агенции ще предоставя на другата всеки ден една своя информация за значима новина от страната си с текст на английски език и снимка, която другата агенция да публикува на своите канали за разпространение с възможност за безплатно четене от всички посетители на съответните сайтове при изрично упоменаване на източника.

Договорът предвижда и възможност за обмяна на опит и професионални визити на журналисти и други професионалисти от медийната сфера от двете новинарски агенции.

Договорът влиза в сила от датата на неговото подписване и ще се подновява автоматично безсрочно всяка година.

Вълчев покани 38-годишния юрист по образование и бивш телевизионен водещ Медербек Шерметалиев, който е назначен от президента Садир Жапаров за директор на КАБАР от април 2022 г., да посети България. Той прие с благодарност възможността да се запознае с работата на БТА. Предишният генерален директор на БТА Максим Минчев посещава Киргизстан през 2004 г. в рамките на визитата на българския външен министър Соломон Паси в качеството му на председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), като Кирил Вълчев също участва в групата журналисти. 

Това е първият договор между БТА и КАБАР като разговорите между Вълчев и Шерметалиев за подписването му започнаха преди една година по време на първото издание на Глобалния медиен форум в Шуша, Азербайджан. 

Шерметалиев разказа на Вълчев, че в КАБАР работят около 100 служители. Агенцията има кореспонденти във всички седем области на Киргизстан, а в чужбина в Казахстан, Русия и Узбекистан и планира изпращането в Китай и Корея.  

Според информация на отдел “Справочна” на БТА националната информационна агенция на Киргизстан е създадена на 28 януари 1937 г. като Киргизка телеграфна агенция (КирТАГ), преименувана през 1992 г. в Държавна информационна агенция КИРГИЗКАБАР, а през 1995 г. - в Киргизка национална агенция за телекомуникации и информация (КАБАР).

От 22 декември 2001 г. носи сегашното си име. Седалището на агенцията е в Бишкек. Интернет страницата ѝ работи от 1998 г. на киргизки, руски и английски. От 2008 г. излиза и на турски език, а от 2017 г.  и на арабски и китайски език. През 2002 г. агенцията създава телевизионно студио, в което ежедневно се изготвят видеоновини на четири езика за интернет страницата на агенцията и за телевизионните компании. Студиото прави и седмично обзорно-аналитично телевизионно предаване "Тиянак", а от 2017 г. и седмично предаване "Санжира" за корените на киргизките племена, което се излъчва по регионалните телевизионни канали.
 
Киргизстан е държава в Централна Азия с територия 199 951 квадратни километра и население 6 172 101 души, от които 1 105 000 души живеят в столицата Бишкек. Почти 30 процента от жителите са под 14 години (за сравнение в България са 13 процента), а средната възраст на населението е 28 години (в България е над 45 години). Страната е първата държава от Организацията на независимите държави (ОНД), приета за член на Световната търговска организация (СТО) на 21 декември 1998 г.

България признава независимостта на Киргизстан на 15 януари 1992 г., на 20 май същата година са установени дипломатически отношения, но до момента двете страни не са отворили посолства. Двустранните отношения се изграждат въз основа на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между  България и Киргизстан от 13 ноември 1994 г. 

Договорът между БТА и КАБАР беше подписан по време на второто издание на Глобалния медиен форум в Шуша, Азербайджан, в който участват повече от 150 чуждестранни гости от около 50 държави, включително информационни агенции от около 30 държави, 3 международни организации и 82 медийни институции. Форумът на тема “Демаскиране на фалшивите наративи: противопоставяне на дезинформацията” включваше четири панелни сесии, посветени на оценката на въздействието и обхвата на дезинформацията; политиките и инициативите за изграждане на по-устойчиво общество срещу дезинформацията; въздействието на изкуствения интелект върху реалността, медиите и дезинформацията и насърчаването на медийната грамотност; климатичните движения и медиите. 

Форумът започна в събота с тричасова пресконференция на президента на Азербайджан Илхам Алиев, след която Вълчев разговаря кратко с него. 

В края на форума главният изпълнителен директор на предстоящата през ноември в Азербайджан среща на върха на ООН за климата (КОП29) Елнур Солтанов, заместник-министър на енергетиката на Азербайджан, представи подготовката за събитието, което ще се проведе под мотото “Солидарност за зелен свят”. 

Утре генералният директор на БТА има покана да посети централата в Баку на азербайджанската информационна агенция АЗЕРТАДЖ и да се срещне с председателя на борда ѝ Вугар Алиев.

След 2021 г., когато Народното събрание направи новините на БТА със свободен достъп, националната информационна агенция на България уреди с нови договори с глобалните агенции, от които купува информация, възможност всички български медии безвъзмездно да препубликуват преведени на български език техни новини. 

А след подписания днес договор българските медии вече могат да използват безвъзмездно новини от 43 национални агенции от 4 континента (Европа, Азия, Америка и Африка), с които БТА сключи подобни споразумения за сътрудничество, включително с националните информационни агенции на всички съседни на България страни и с 22 европейски агенции, които са членове на Европейския алианс на новинарските агенции (ЕАНА). Такива договори за всекидневен безвъзмезден обмен на новини БТА има с националните новинарски агенции на Австрия, Азербайджан, Албания, Алжир, Аржентина, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гана, Гърция, Израел, Индия, Иран, Испания, Италия, Йемен, Камбоджа, Киргизстан, Кипър, Косово, Кот д'Ивоар, Латвия, Либерия, Ливан, Молдова, Монголия, Нигерия, Нидерландия, Обединените арабски емирства, Полша, Република Северна Македония, Португалия, Румъния, Саудитска Арабия, Сенегал, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Филипините, Хърватия и Черна гора.

/ЛМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:29 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация