site.bta"Вашингтон пост": Израелската система "Железен купол" не може да устои на масирана ракетна атака на "Хизбула"

"Вашингтон пост": Израелската система "Железен купол" не може да устои на масирана ракетна атака на "Хизбула"
"Вашингтон пост": Израелската система "Железен купол" не може да устои на масирана ракетна атака на "Хизбула"
Израелското знаме се развява край пожар, горящ в район близо до границата с Ливан в Северен Израел, след като десетки ракети бяха изстреляни от ливанска територия, часове след като при израелски въздушни удари там загинаха четирима официални представители на групировката "Хизбула", включителни висш военен командир, 12 юни 2024 г. Снимка: AP/Leo Correa

След девет месеца конфликт през границата с ливанската групировка "Хизбула" Израел твърди, че се подготвя за пълномащабна война в Ливан, като предупреждава, че времето за дипломация е изтекло, пише в. "Вашингтон пост".

Американският ежедневник отбелязва, че "Хизбула", групировка и политическа партия, израснала от гражданската война в Ливан, за да се превърне в един от най-силните недържавни играчи в Близкия изток, се готви за този момент от 2006 г. насам, когато израелските сили за последно нахлуха в страната.

Групировката получи големи доставки от ракети и дронове от нейния главен поддръжник Иран и съвсем наскоро започна да произвежда свои собствени оръжия. Тя се радва също и на възможности за противовъздушна отбрана, с каквито повечето такива групировки не разполагат.

Арсеналът ѝ включва управляеми и неуправляеми ракети, противотанкова артилерия, балистични и противокорабни крилати ракети, както и заредени с експлозиви дронове, предвещавайки конфликт, който би могъл да достигне далеч навътре в израелска територия, коментира в. "Вашингтон пост".

Според оценки на наблюдатели "Хизбула" има между 130 000 и 150 000 снаряди и ракети, което е повече от четири пъти, отколкото се смята, че нейните съюзници от "Хамас" са имали на склад преди войната в ивицата Газа. И ливанската групировка твърди, че командва повече от 100 000 бойци, много над два пъти от най-завишените оценки за предвоенните бойни сили на палестинското ислямистко движение.

Повечето от оръжията на "Хизбула" са по-нискокачествени, неуправляеми боеприпаси, които могат да застрашат системите за въздушна отбрана на Израел, ако бъдат изстреляни в големи количества. Още по-голямо безпокойство за Израел предизвикват прецизните боеприпаси, с които групировката е заявила, че разполага.

Ливанската групировка "Хизбула" държи арсенала си в строга тайна, което кара оръжейните експерти да правят само догадки за пълния обхват на нейните възможности. Голяма част от това, което е публично известно, идва от изявленията на групировката и нейния лидер Хасан Насрала, който казва, че бойците му са използвали само "част от нашите оръжия" в засилващите се атаки срещу Северен Израел, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Израелската армия отвръща на ударите с интензивен обстрел срещу Ливан, предимно в южната част на страната, като използва изтребители, танкове, дронове "Хермес" и боеприпаси с бял фосфор.

Десетки хиляди мирни граждани са разселени и от двете страни на границата, посочва американският вестник.

По данни на в. "Вашингтон пост" най-малко 94 цивилни и над 300 бойци на "Хизбула" са били убити при израелски удари в Ливан. По оценки на ливанското правителство атаките са нанесли щети за 1,5 млрд. долара и са разрушили около 1700 сгради.

Според израелски официални представители при нападенията на "Хизбула" са загинали 18 военнослужещи и 12 цивилни. Те също така са нанесли щети на стотици домове и са предизвикали пожари, които са унищожили повече от 40 000 акра земи.

Ракети и снаряди

"Хизбула" за първи път започна да нанася удари по Северен Израел ден след като водените от палестинското ислямистко движение "Хамас" бойци нахлуха в страната и убиха около 1200 души. Групировката заяви, че ще продължи да воюва, докато Израел не се съгласи на прекратяване на огъня в Газа.

Ливанската групировка използва различни ракети с малък обсег на действие, като първоначално се насочва към танкове и друго техническо оборудване близо до границата, а след това преминава към нападения срещу военни бази и казарми.

На 11 ноември Насрала разкри, че "Хизбула" използва ракети "Буркан". Импровизирано ракетно оръжие, което може лесно да бъде сглобено, ракетата "Буркан" се е превърнала в "характерно въоръжение на подкрепяните от Иран групировки в региона", заяви Фейбиън Хинц, анализатор в сферата на отбраната и военните въпроси в Международния институт за стратегически изследвания.

Според израелския мозъчен тръст "Алма рисърч енд едюкейшън сентър" оръжието може да се изстрелва от наземна пускова установка и да причини "мащабни разрушения" на разстояние до 500 метра от мястото на удара.

Генерал Мунир Шехаде, бивш ливански правителствен координатор на мироопазващата мисия на ООН в Ливан, заяви, че ракетите "Буркан" са били използвани и тествани за първи път от "Хизбула" в Сирия, където Насрала изпрати бойци, за да подкрепят президента Башар ал Асад по време на гражданската война в страната.

През ноември миналата година Насрала също така разкри, че групировката използва ракети "Катюша". Първоначално произведени от бившия Съветския съюз и технологично копирани от Иран, те могат да изминат от 12 до 24 мили (от около 19 до малко повече от 38 км) и се изстрелват в серия, посочва в. "Вашингтон пост".

Въпреки че са неуправляеми, според Хинц "Хизбула" "може да изстрелва много от тях, защото са евтини и действат до определени разстояния".

В интервю в началото на юли за телевизията на "Хизбула", наречена  "Ал Манар", артилерийски офицер, идентифициран като Хадж Мохамeд Али, който говореше със замъглено лице и модифициран глас, заяви, че групировката е в състояние да изстреля 100 ракети "Катюша" наведнъж от пускови установки, монтирани на камиони.

Произведените в Иран ракети "Рад" са били използвани от "Хизбула" в смъртоносната атака срещу израелския пристанищен град Хайфа по време на войната през 2006 г., макар че все още не са били пуснати на въоръжение по време на този кръг от сражения.

През януари, след като Израел уби висшия командир Уисам Тауил, "Хизбула" започна да демонстрира и по-усъвършенствани ракети, включително иранския модел ракети "Фалак". Следват оборудваните с камери малки управляеми противотанкови ракети "Алмас", които могат да пробиват тежки брони.

По-големите управляеми балистични ракети, като "Фатех 110" представляват по-голяма заплаха, тъй като имат обсег до 185 мили (малко над 297 км) и могат да вземат на прицел Тел Авив и дори Йерусалим, отбелязва американският ежедневник. Подобни ракети бяха използвани от Иран в безпрецедентна, но добре координирана въздушна атака срещу Израел по-рано тази година, което даде време на израелските военни да ги прехванат. Не е ясно какво въздействие могат да окажат те, ако бъдат изстреляни от другата страна на границата в Ливан, особено в големи количества.

През 2018 г. Насрала заяви, че "Хизбула" разполага с прецизно управляеми боеприпаси, но групировката никога не ги е тествала или демонстрирала публично. Неотдавна, през 2022 г., лидерът на "Хизбула" заяви, че групировката има възможност да "трансформира нашите ракети ... в прецизни ракети" с помощта на ирански оръжейни експерти.

Анализаторите твърдят, че той може да има предвид нещо подобно на комплектите "Спайс", които САЩ предоставят на Израел за преоборудване на "глухите бомби" в прецизни боеприпаси, пише в. "Вашингтон пост".

Ракетите "Пи Джи ЕМ" са по-ефективни, защото "са оборудвани с активни търсачи", отбеляза Шан Шейх, сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания и заместник-директор на програмата му за противоракетна отбрана.

"Насрала е говорил за това, а (Израелските сили за отбрана - ЦАХАЛ) са изразили загриженост. ... Но е трудно да се твърди категорично нещо без доказателства", добави той.

"Хизбула" пази в тайна арсенала си, посочи Хинц. На групировката ѝ бяха нужни 13 години, за да разкрие, че през 2006 г. е използвала противокорабна ракета С-802, за да потопи израелски плавателен съд.

Противокорабните ракети могат да се използват и за поразяване на офшорни нефтени платформи, по-специално в израелското газово находище "Левиатан" - цел, за която групировката намекна във видеоклип миналия месец.

Дронове

"Хизбула" разполага с голяма флотилия от дронове, които се различават по размер, форма и възможности, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Според официални изявления групировката за първи път е започнала да използва заредени с експлозиви дронове на 2 ноември при нападение срещу израелски военен пост на Голанските възвишения, кадри от което по-късно бяха разпространени на нейната официална страница в "Телеграм". Според ЦАХАЛ тогава двама военнослужещи са били ранени.

Хинц заяви, че типът дрон, използван при тази и други атаки, най-вероятно е бил създаден по модела на иранския дрон "Абабил-T", който според "Алма рисърч енд едюкейшън сентър" може да измине около 75 мили (около 120 км) с близо 90 килограма експлозиви.

В средата на май, след като израелските сили нахлуха в град Рафах в южната част на ивицата Газа, "Хизбула" пусна по-усъвършенствана версия, която може да изстрелва две ракети и да се взривява при удар. По данни на ЦАХАЛ дронът е бил използван за първи път при нападение на 16 май срещу израелски военен гарнизон близо до границата, при което са били ранени трима военнослужещи.

Въпреки че Иран е основният доставчик на оръжия за "Хизбула", в последните години групировката стана по-самостоятелна. "Днес ние в Ливан, и то от дълго време, започнахме да произвеждаме дронове", заяви Насрала през 2022 г. - твърдение, което той повтори и през юни.

"Хизбула" също така използва дронове с гражданско предназначение за разузнаване и за проверка на пропуски във въздушната отбрана на Израел. В края на юни дрон летя незабелязано над град Хайфа в продължение на часове, записвайки кадри от стратегически обекти. "Алма рисърч енд едюкейшън сентър" смята, че това е бил произведен в Иран дрон "Худхуд-1", но "Хизбула" не е потвърдила още модела.

Противоэвъздушна отбрана

Необичайно е за недържавни играчи като "Хизбула" да имат възможности за противовъздушна отбрана, което е сигнал за степента на готовност на ливанската групировка за война, коментира в. Вашингтон пост"

Според Хинц "Хизбула" е използвала ракети земя-въздух, най-вече произведената в Иран зенитна ракета 358, за да сваля израелски дронове.

Поне в два случая групировката твърди, че е използвала и по-сложни оръжия - вероятно иранската ракета "Саяд-2С", отбеляза Хинц, радарно управляема ракета, която може да достига цели на близо 90 000 фута (малко над 27 км) срещу израелски изтребители, принуждавайки ги да предприемат отстъпление.

Подобни възможности могат да бъдат уникално и необичайно предизвикателство към въздушното превъзходство на Израел. "Хизбула" е много по-добре оборудвана от "Хамас", заяви Шейх.

Количеството надделява над качеството

В началото на юни, в отговор на убийството на високопоставен командир, "Хизбула" изстреля 150 ракети и 30 дрона в рамките на едно нападение - най-голямата подобна атака срещу Израел от север. След поредния израелски въздушен удар по командир на "Хизбула" след това групировката отново вдигна залога, изстрелвайки повече от 200 ракети.

В случай на всеобхватна война тези "наситени атаки", при които едновременно се изстрелват стотици малки ракети, биха могли да поразят израелския "Железен купол", посочва в. "Вашингтон пост".

"Те вече изразходваха много прехващачи на "Железния купол" по време на войната в ивицата Газа", отбеляза Хинц, като попита: "Колко още са им останали?"

Балистичните ракети "Фатех" също така биха могли да бъдат изстреляни на залпове, твърдят оръжейни експерти, което повдига други критични въпроси относно нивото на подготвеност за защита на Израел.

"Колко ефективни са израелските прехващачи, известни като "Прашка на Давид" и "Стрела" срещу тези ракети?", пита Шейх, визирайки израелските системи за защита от ракети със среден и голям обсег.

"Може ли ЦАХАЛ да засече, проследи и открие огън по тези ракети, докато те се подготвят за изстрелване?"

"Има много неща, които не знаем", заключи той.

/ПЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:18 на 11.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация