ОБЗОР

site.btaКак опонентите на британските консерватори на Риши Сунак се опитват да получат подкрепата на чернокожите избиратели и етническите малцинства

Как опонентите на британските консерватори на Риши Сунак се опитват да получат подкрепата на чернокожите избиратели и етническите малцинства
Как опонентите на британските консерватори на Риши Сунак се опитват да получат подкрепата на чернокожите избиратели и етническите малцинства
Колаж без дата от британския парламент на кандидатите за лидерската надпревара в Консервативната партия, които трябваше да наследят бившия премиер консерватор Борис Джонсън, наричана тогава най-многообразната кампания за политическо ръководство на партията. Снимка: Британски парламент чрез АП

Британската партия "Реформирай Обединеното кралство" разпространи видеоклип, в който представя своите кандидати сред чернокожите и етническите малцинства във Великобритания, за да опровергае твърденията на критиците си, които обвиняват партията в расизъм, отбелязва в анализ в. "Телеграф".

Ричард Тайс, председател на "Реформирай Обединеното кралство", твърди, че политическите опоненти "не могат да се справят" с разнообразието на кандидатите от партията и заради това са прибегнали до "клевети".

Въпреки това реформаторите се отказаха или отстраниха от длъжност десетина свои кандидати заради обидни коментари, направени в социалните мрежи, посочва британският вестник.

Във видеоклипа, споделен от Тайс в началото на седмицата, кандидат на партията "Реформирай Обединеното кралство" изнася монолог на фона на колаж със снимки на 17 от кандидатите на партията, които не са бели и се кандидатират на общите парламентарни избори на 4 юли.

Сред тях са Бен Хабиб, бивш евродепутат и заместник-председател на партията, Нагендер Чиндам, бизнесмен, който се кандидатира срещу лейбъристите в графство Мърсисайд, и Навдип Сингх, директор на строителна компания, отбелязва в. "Телеграф".

Във видеоклипа, споделен стотици пъти в социалните мрежи, един от кандидатите каза: "Очевидно всички сме расисти, очевидно всички сме фанатици, очевидно всички сме ксенофоби, очевидно всички сме крайно десни, очевидно мразим чужденците или хората с различен цвят на кожата".

"И все пак в цялата страна тези хора застават зад "Реформирай Обединеното кралство" - разнообразие от култури, разнообразие от религии, разнообразие от раси. Ние сме разнообразна партия, която нашите критици ненавиждат. Наричат ни расисти, защото не знаят как иначе да ни атакуват", заяви той.

Кандидатът за депутат допълни, че критиците на партията на Найджъл Фараж "ни наричат расисти, защото не знаят как да се справят с нашата политика, която помага на обикновените хора", и обеща да донесе "истинска промяна", като заяви: "Ние сме расисти: "Те ни клеветят, защото се страхуват от нас, защото знаят, че ние връщаме гордостта, благоприличието и здравия разум в тази страна".

В своя публикация в платформата "Екс" Тайс обясни: "Това е част от разнообразието на реформаторите. Враговете ни не могат да се справят, затова ни опетняват и клеветят. Народният бунт е в ход".

Реформаторите бяха подкрепени от завръщането на Найджъл Фараж като техен лидер по-рано този месец и в последните две седмици изпревариха консерваторите, заемайки второ място в редица социологически проучвания.

Манифестът на партията "Реформирай Обединеното кралство", който Фараж и Тайс нарекоха "нашият договор с вас", обещава да "гарантира сигурността на британските граници, за да защити заплатите, нашите обществени услуги и британската култура и ценности".

Партията се застъпва за незабавно замразяване на несъществената миграция, напускане на Европейската конвенция за правата на човека и прекратяване на презаселването на Обединеното кралство с нелегални имигранти, посочва в. "Телеграф".

Според вестника като част от планираните образователни реформи всяко обучение в училищата за британския или европейския империализъм или робството ще бъде съчетано с примери за робство извън Европа, "за да бъде осигурен баланс".

Политиката за "защита и насърчаване на британската култура, идентичност и ценности" включват замяна на закона за равенството, превръщането на празника на Св. Георги и празника на Св. Дейвид в официални празници и забрана на прилагането на шериата, отбелязва британският вестник.

Миналата седмица Зия Юсуф, предприемач от мюсюлмански произход, дари стотици хиляди британски лири на партията "Реформирай Обединеното кралство", заявявайки, че мигрантите, които са пристигнали във Великобритания законно, са разтревожени, че сме "загубили контрола върху границите си".

Стремежът на лидера на британската Лейбъристка партия Киър Стармър да я обнови рискува да бъдат отчуждени някои етнически малцинства, посочва в коментар на същата тема Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Сабия Акрам е прекарала по-голямата част от живота си в кампании за опозиционната Лейбъристка партия, но тя няма да празнува, ако партията спечели изборите на 4 юли, след като напусна заради начина, по който нейният лидер Киър Стармър се отнася към въпросите за войната в ивицата Газа и расовите проблеми.

Лейбъристката партия води в социологическите проучвания, след като Стармър я насочи обратно към центъра след изборите през 2019 г. при неговия предшественик, ветерана социалист Джереми Корбин. Но той загуби подкрепата на някои чернокожи гласоподаватели и избиратели от азиатски произход, които по традиция гласуват за лейбъристите, заради подкрепата му за Израел и за това, че само полека променя позицията на партията към подкрепа за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Отношението на лейбъристите към Даян Абът, първата чернокожа депутатка във Великобритания, както и блокирането на една мюсюлманска кандидатка също са отчуждили някои избиратели според интервюта с гласоподаватели, социолози, политически активисти и учени.

Стармър се опитва да върне Лейбъристката партия обратно към центъра и да издигне кандидати за изборите, които биха гласували като единен блок, ако спечелят, и тази промяна е отчуждила някои етнически малцинства, подкрепили Корбин и неговата лява политическа визия.

Според София Колиньон, преподавателка в университета "Куин Мери", въпреки че партийната реформа е била ефективна в национален мащаб, тя е създала напрежение сред партийните членове и избирателите, а предизвикателството пред Стамър е да задържи всички различни фракции заедно.

Негови критици като Акрам твърдят, че той е продал "душата на лейбъристите, за да получи ключовете от номер 10", резиденцията на британския премиер.

"Лейбъристите вече не се определят от своите ценности и принципи", каза тя и добави, че партията се е превърнала в дом за всеки, който иска да стане неин член, като посочва десен депутат, напуснал редиците на управляващите консерватори.

Дългогодишно проучване на "Ипсос" за намеренията за гласуване на етническите малцинства установи, че през втората половина на 2023 г. Стармър е имал най-ниския рейтинг на удовлетвореност от която и да било лейбъристка опозиция от започналата през 1996 г. серия от допитвания.

С преднината му от 20 пункта в социологическите проучвания, загрижеността сред представителите на етническите малцинства във Великобритания може и да не повлияе на изборния резултат, смята социологът Кийрън Педли от "Ипсос", който обаче добави, че "ако тези тенденции са трайни - а ние не знаем дали това ще стане - тогава е възможно тя да бъде по-значима в политическо отношение".

Акрам, която е 43-годишна, е подала оставка като съветничка на лейбъристите в района на Слау в западната част на Лондон в началото на юни заедно с още шестима души, позовавайки се на това, което според нея е цензура по отношение на ивицата Газа, означаващо, че тя не може да критикува Израел. Тя се позовава и на отношението към Файза Шахин, на която беше забранено да се кандидатира за Лейбъристката партия в североизточен Лондон.

Според Шахин на нея е било казано, че това е станало заради туитове в миналото, които са критикували поддръжниците на Израел. Тя се извини, но каза пред Би Би Си, че според нея това е станало също, защото е с леви убеждения. Тя се кандидатира като независима.

Лейбъристката партия не отговори на искане на Ройтерс за коментар по тези обвинения.

Миналия месец Стармър, изказвайки се след като неговата партия спечели депутатско място в парламента в Северна Англия и контрол над няколко английски общини, призна, че Газа е оказала влияние върху подкрепата за лейбъристите в някои райони.

Акрам също така разкритикува отношението към Абът, която е близка с Корбин и беше отстранена от лейбъристите за повече от година, след като заяви, че евреите, ирландците и така наречените номади  не са се изправяли срещу расизма през целия си живот.

Първоначално британски медии съобщиха, че на Абът няма да бъде позволено да се кандидатира на изборите, което предизвика гнева на някои избиратели, преди партията да обяви, че тя отново може да се кандидатира.

Нгози Фулани, основател и главен изпълнителен директор на благотворителната организация за борба с домашното насилие "Систа спейс", чието седалище е в квартала на Абът в района на Хакни, заяви, че много чернокожи избиратели са искали тя да се кандидатира като независима.

"Повечето чернокожи винаги са гласували за лейбъристите, това го зная от личен опит", отбеляза тя пред Ройтерс. "(Но) Лейбъристката партия е в упадък ... не чувстваме връзка", каза Абът и добави, че лейбъристите на Стармър "не се интересуват твърде много от въпросите, които засягат конкретно нас".

Хакни, квартал в североизточен Лондон, където 21% от жителите са чернокожи, е сред най-бедните райони на британската столица с повече от едно на всеки три домакинства, живеещи под прага на бедността, след като бъдат отчетени разходите за жилище.

От 18-те души, които Ройтерс интервюира там и които са подкрепяли Абът в продължение на почти четири десетилетия, според 14 от запитаните с нея са се отнасяли лошо и те отново ще гласуват за нея на предстоящите избори след възстановяването ѝ на поста.

Стармър, бившият главен прокурор на страната, стана лидер на лейбъристите през април 2020 г., като обеща реформи, след като британският надзорен орган по въпросите на равенството заяви, че партията е дискриминирала евреите.

Независимо разследване от 2022 г. също установи скрит расизъм, сексизъм и фракционизъм в партията, както и "йерархия на расизма", където справянето с антисемитизма е било приоритет.

Лейбъристите отдавна са политически дом на много етнически малцинства и според мозъчния тръст "Британско бъдеще" всеки пети от нейните кандидати на изборите е от етнически малцинства.

Според направеното през 2021 г. последно преброяване на населението 18% от жителите на Англия и Уелс са от етнически малцинства. Въпреки това други партии, включително консерваторите на премиера Риши Сунак, имат по-видимо представяне в правителствени и партийни структури, отколкото лейбъристите, което може да накара избирателите да се насочат повече към тях в бъдеще, отбелязва Ройтерс.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:24 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация