site.btaПАП: Качеството на въздуха в Полша се подобрява, съобщи полската агенция по опазване на околната среда

ПАП: Качеството на въздуха в Полша се подобрява, съобщи полската агенция по опазване на околната среда
ПАП: Качеството на въздуха в Полша се подобрява, съобщи полската агенция по опазване на околната среда
Снимка: ПАП/ Leszek Szymański

Качеството на въздуха в Полша се е подобрило значително на годишна база през 2023 г., съобщи правителствената служба за мониторинг на околната среда, цитирана от полската новинарска агенция ПАП.

Качеството на въздуха в Полша отдавна е тема за дискусия в страната, тъй като множество полски градове са подложени на смог, особено през зимните месеци.

„Оценката на качеството на въздуха през 2023 г. показва, че то се е подобрило значително в сравнение с 2022 г.“, съобщи Главният инспекторат за опазване на околната среда (ГИОС).

„Концентрацията на замърсяващи вещества е по-ниска през 2023 г. в сравнение с 2022 г., а в районите, където допустимите нива са бяха превишени, нарастването е по-малко“, съобщи ГИОС.

През 2023 г. допустимите нива са превишени при пет вида замърсители на въздуха, а именно: ФПЧ10 (фини прахови частици – смес от частици, суспендирани във въздуха, чийто диаметър не надвишава 10 микрограма), арсен и бензопирени във ФПЧ10, азотен диоксид и озон.

Като става дума за местата, където са превишени допустимите нива на ФПЧ10, броят им е намалял до два през 2023 г., в сравнение с 14 през 2022 г. и на 25 през 2021 г., пише ГИОС.

Според ГИОС през 2023 г. не е имало място в Полша, което да е било засегнато от превишени нива на ФПЧ 2,5 (атмосферни аерозоли с максимален диаметър 2,5 микрометра). През 2022 г. е имало 11 засегнати места, а през 2021 г. – 29.

ГИОС е правителствена служба, която отговаря за контрола върху спазването на разпоредбите за опазване на околната среда и за мониторинга на околната среда.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ПАП)

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:20 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация