site.btaХИНА: В 11-ия Международен студентски филмов фестивал в Риека участват 33 филма от 20 страни

ХИНА: В 11-ия Международен студентски филмов фестивал в Риека участват 33 филма от 20 страни
ХИНА: В 11-ия Международен студентски филмов фестивал в Риека участват 33 филма от 20 страни
Снимка: ХИНА

От 21 до 23 ноември в хърватския град Риека ще се проведе 11-ият Международен студентски филмов фестивал (STIFF), по време който ще бъдат показани 33 филма от 20 страни, предаде агенция ХИНА.

На пресконференция миналата сряда артистичният директор на фестивала Катарина Кожул каза, че заявка за участие са подали 900 кандидати от цял ​​свят, като селектираните филми са подбрани от Маша Дрндич и Марта Бан.

Наградите на фестивала са в три категории: игрални, документални и анимационни филми, а отделно има и награда на публиката.

Кожул посочи, че входът за всички фестивални събития, от прожекции до богата съпътстваща програма, е безплатен.

По-голямата част от фестивалната програма ще бъде в Арт-кино в Риека.

Темата на тазгодишния Международен студентски филмов фестивал е „Бягство“ (Escape), като желанието е да се обмислят различни методи за освобождаване от ограниченията и да се наблегне на въображението и креативността като мощни инструменти за съпротива.

Съпътстващата програма на фестивала включва изложбата „Изходна нишка“, два майсторски класа на Игор Миркович и Сърджан Анджелич, панелна дискусия за трудовите права и опазването на психичното здраве в областта на културата, филмова викторина, водена от Морана Зибар, закриващо парти и други събития.

Директорът на Арт-кино Слободанка Мишкович подчерта стойността на фестивала в създаването и оформянето на бъдещето на филма и културата. Участието в организацията на фестивала насърчава ново поколение културни дейци, които от студенти се превръщат в опитни професионалисти, каза тя.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:53 на 02.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация