site.btaТПС: Израелски министър призова специалния координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток да осигури маца на заложниците в Газа

ТПС: Израелски министър призова специалния координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток да осигури маца на заложниците в Газа
ТПС: Израелски министър призова специалния координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток да осигури маца на заложниците в Газа
Снимка: ТПС

По случай празника Пасха израелски министър официално поиска от специалния координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток да осигури маца и вино за заложниците, държани от "Хамас" в Газа, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

"За съжаление не всички жители на Израел ще могат да отпразнуват празничната вечеря според традицията на своите предци", написа министърът по въпросите на Йерусалим и еврейската традиция Меир Поруш в писмо до специалния координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток Тор Венесланд.

"133-ма от нашите братя и сестри не са с нас, а са в плен на терористичната организация "Хамас", която ги държи против волята им след убийственото нападение на 7 октомври 2023 година."

Доставянето на маца и вино на заложниците ще даде възможност "да отпразнуват празника дори символично, с очакването, че това ще ги окуражи духовно и ще им позволи да издържат на трудното си положение до скорошното им освобождаване", допълва в писмото Поруш.

Седмичният празник Пасха, който започва в понеделник вечерта, е посветен на излизането на евреите от египетско робство. Библията отбелязва, че изкуплението е станало толкова бързо, че хлябът, който евреите са изпекли за пътуването си, не е имал време да втаса. В памет на това събитие евреите ядат маца - хляб без квас. Съществува и заповед да се изпият четири чаши вино или гроздов сок по време на празничната вечеря.

В писмото също така министърът отбелязва, че "това е основно хуманитарно изискване".

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)

/НС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:40 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация