site.btaАПС: Споразумението за асоцииране между Алжир и ЕС следващата година ще бъде преразгледано, каза алжирският президент

АПС: Споразумението за асоцииране между Алжир и ЕС следващата година ще бъде преразгледано, каза алжирският президент
АПС: Споразумението за асоцииране между Алжир и ЕС следващата година ще бъде преразгледано, каза алжирският президент
Снимка: АПС

Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун каза, че през следващата година споразумението за асоцииране между Алжир и Европейския съюз ще бъде преразгледано, предаде алжирската новинарска агенция АПС.

В интервю, каквото дава периодично за медиите, президентът заяви, че „през 2025 г. споразумението за асоцииране с Европейския съюз ще бъде преразгледано“. Той подчерта, че това преразглеждане ще бъде извършено „в гъвкава и приятелска среда, без никакви конфликти“.

„Поддържаме нормални отношения с държавите от Европейския съюз, включително с Франция“, добави Тебун.

Докато обсъждаше причините за това преразглеждане, заяви, че „споразумението с Европейския съюз е сключено във време, когато Алжир е бил много различен от днешния“.

„По онова време приносът на промишлеността към националния доход едва надхвърляше 3% и внасяхме селскостопански продукти, без да изнасяме такива, каза той и подчерта, че „ситуацията се е променила, Алжир вече произвежда и изнася голямо разнообразие от промишлени продукти, домакински уреди и др.“

„Днес искаме преразглеждане, тъй като същността на това споразумение се основава на свободната търговия и ние желаем да я осъществяваме в приятелска среда, без никакви конфликти“, каза Тебун.

Освен това държавите членки „искат да поддържат добри икономически отношения с Алжир и не се противопоставят на преразглеждането на споразумението“, допълни той.

Във връзка с това президентът похвали изключителния успех на алжирските продукти на европейските пазари.

(Новината се разпространява по споразумение между БТА и алжирската новинарска агенция АПС)

/ДИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:52 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация