site.btaИзясниха правилата относно изпълнението на дузпа във футбола

Изясниха правилата относно изпълнението на дузпа във футбола
Изясниха правилата относно изпълнението на дузпа във футбола
снимка: AP Photo/Manu Fernandez

Правилата относно изпълнението на дузпа във футбола бяха изяснени, след като случайното двойно докосване на Хулиан Алварес помогна за елиминирането на Атлетико Мадрид от Шампионската лига през миналия сезон, пише агенция АP.

Актуализацията, публикувана от подкрепената от ФИФА Комисия по правилата IFAB, означава, че подобна дузпа, след чието изпълнение от Алварес, реализираният гол беше отменен в двубоя срещу Реал Мадрид през март, сега трябва да бъде изпълнена отново.

Аржентинският национал Хулиан Алварес се подхлъзна и докосна топката до левия си крак по време на изпълнението на дузпи в срещата от осминафиналите на Шампионската лига. Алварес отбеляза гол, но той беше отменен след преразглеждане на видеозапис, а в крайна сметка Атлетико отпадна от турнира.

Правилата на футбола, отнасящи се до изпълнението на дузпи, бяха счетени за правилно приложени в Мадрид през март, макар и твърде неясно формулирани. Инцидентът беше оценен широко като несправедлив, тъй като аржентинецът не е направил двойното докосване, за да получи предимство

"Тази ситуация е рядка и тъй като не е пряко уредена в Правило 14, съдиите разбираемо са склонни да наказват изпълнителя на дузпата", се казва в изявление на IFAB и още: "Тази част от Правило 14 обаче е предназначена предимно за ситуации, в които изпълнителят на дузпата умишлено докосва топката втори път, преди тя да е докоснала друг играч."

IFAB поясни в писмо до заинтересованите страни, че към днешна дата дузпа, която е отбелязана след случайно двойно докосване, трябва да се повтори.

Изясненото правило ще се прилага на Световното клубно първенство, което започва на 14 юни в Съединените щати.

/КМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:12 на 07.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация