site.btaКалина Атанасова и Емма Нейкова се класираха седма и осма за Световната купа на сабя за девойки в Алмати

Калина Атанасова и Емма Нейкова се класираха седма и осма за Световната купа на сабя за девойки в Алмати
Калина Атанасова и Емма Нейкова се класираха седма и осма за Световната купа на сабя за девойки в Алмати
Калина Атанасова, снимка: БФ Фехтовка

Калина Атанасова и Емма Нейкова се класираха седма и осма за Световната купа по фехтовка на сабя за девойки в Алмати (Казахстан).

Двете българки доказаха високата си класа и продължиха победите си на пътеките, след като миналата година станаха европейски шампионки за жени до 23 години отборно заедно с Йоана Илиева и Белослава Иванова, а Емма Нейкова вдигна купата на Европейското първенство за девойки. Така след отличното си представяне в Узбекистан през следващата седмица двете ще се изкачат сериозно в световната ранглиста.

В Ташкент за медалите се бориха 46 сабльорки от 10 държави, а България беше представена от Калина Атанасова, Емма Нейкова и Василена Кръстева.

Калина Атанасова излезе от групите с пет победи от пет срещи. В елиминациите възпитаничката на фехтовален клуб Свечников се наложи над Бибиаиша Кусанбоева от Узбекистан с 15:4. В срещата за място сред най-добрите 8 сабльорката надделя над Йева Ахамиан от Грузия с 15:13. В двубоя за място на полуфиналите Атанасова отстъпи пред Самира Шокирова от Узбекистан със 7:15 и се нареди седма.

Емма Нейкова също започна силно в групите с пет успеха от шест срещи. В елиминациите възпитаничката на фехтовален клуб Свечников отстрани Айганим Какенова от Узбекистан с 15:5, а за място сред най-добрите 8 фехтовачката надделя над съотборничката си Василена Кръстева с 15:10. В двубоя за място в топ 4 Нейкова отстъпи пред Гулистан Пердибаева от Узбекистан, спечелила златото в турнира, с 13:15 и се класира осма.

Василена Кръстева завърши надпреварата на 11-а позиция.

Днес състезанието продължава с отборната надпревара.

/ИК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:55 на 15.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация