site.btaФранцузинът Себастиен Ожие спечели Рали Монте Карло за рекорден десети път

Французинът Себастиен Ожие спечели Рали Монте Карло за рекорден десети път
Французинът Себастиен Ожие спечели Рали Монте Карло за рекорден десети път
БТА

Френският пилот Себастиен Ожие записа името си в историята на автомобилния спорт, след като спечели престижното Рали Монте Карло за 10-и път, което е рекорд в историята на състезанието. Пилотирайки автомобил "Тойота Ярис" Ожие си осигури победа с преднина от 18.5 секунди над своя съотборник – уелсецът Елфин Еванс, след невероятен последен ден през Френските Алпи.

Ожие завърши на 1-ото място с време 3 часа, 19 минути, 06.1 секунди. Еванс, който през цялото време се движеше 2-и, така и не успя да намери вариант да измести французина от върха, макар че имаше такива индикации.

И двамата заложиха на гуми "Ханкук" с шипове и само два супер меки участъка - подход, който се оказа ефективен на заледените пътища на Авансон – Нотр Дам дю Ло, но пък ги направи несигурни на по-сухите участъци.  Малко преди последните две специални отсечки французинът Адриен Фурмо от отбора на "Хюндай" показа, че не е за подценяване и изпревари и двете Тойоти съответно с 23,9 сек и 17,8 секунди, което застраши първите двама на върха.

Когато тримата стъпиха на ледения участък "Col de Turini" шансовете и на тримата се изравниха, а Фурмо – преминал от "Форд" преди сезона, не успя да се адартира. При това положение осемкратният световен шампион Ожие откри сезона в Световния рали шампионат с паметна победа.

Световният шампион от 2024-а година Тиери Нювил (Белгия) с Хюндай се нареди на 6-о място в крайното класиране, на 5:44.2 минути от върха. Нювил имаше доста проблеми във втория и третия ден, но днес навакса малко изоставането си.Руснакът с български лиценз Николай Грязин остана на 9-о място на 11:40.7 минути от победителя.

Следващият кръг от рали-шампионата е на сняг и лед в Швеция и ще се проведе в Умео от 13 до 16 февруари. 

/АВ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:06 на 27.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация