Интервю

site.btaПрезидентът на БФС Георги Иванов: "Ключовите промени са в ход, няма да спрем да търсим решения за доброто на клубовете"

Президентът на БФС Георги Иванов: "Ключовите промени са в ход, няма да спрем да търсим решения за доброто на клубовете"
Президентът на БФС Георги Иванов: "Ключовите промени са в ход, няма да спрем да търсим решения за доброто на клубовете"
Снимка: Пресслужба БФС.Георги Иванов говори от трибуната на Конгреса през март 2024 година

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов даде специално интервю за БТА дни преди началото на новото първенство. Лидерът на българския футбол говори по всички актуални теми - завършилото наскоро Евро 2024, евентуалното увеличаване на парите от телевизионни права, вниманието към ветераните, първите 100 дни на управлението му. Той се спря и на критиките към него, както и на отношенията с държавата. 

- Г-н Иванов, присъствахте и на откриването, и на финала на ЕВРО 2024. Какви са впечатленията Ви? 
- За мен бе удоволствие да присъствам и на двете знакови събития на това европейско. Освен зрелищните двубои, които наблюдавахме, проведохме и няколко ползотворни срещи. На тях получих уверението, че може да разчитаме на подкрепата на УЕФА както за общ диалог с държавата ни, така и за насоки в решаването на инфраструктурните проблеми, свързани със стадионите в България.
Всичко това ме накара още по-силно да желая на следващото европейско да "викам“ за България. Вярвам, че можем да го постигнем. Футболна България го заслужава!  

- В тази връзка, как оценявате първите Ви 100 дни начело на БФС?
- Няма да ви лъжа. Встъпването ми в длъжност бе предизвикателство, но сега - от дистанцията на времето - мога да ви кажа следното: приближаваме се със 100 дни до заветната цел. На старта за мен най-важно бе да изградя нов екип от експерти – амбициозни хора с визионерско мислене и хъс за работа. Знаете, че и зад загубите, и зад победите стои човешкият фактор. Направихме прецизен подбор за ключовите звена. Хора, които могат да допринесат за развитието на футбола с нови идеи и похвати. Направихме промени в различни отдели - назначихме нов Технически и Финансов директор, увеличихме екипа в отдел Стратегическо развитие на проекти към УЕФА и ФИФА, за да можем да реализираме повече проекти. Дигитализацията е бъдещето и за това усилено работим и вече сме на финалната права по отношение на обновяването на сайтовете на федерацията, което да улесни информационния процес. 
 
- Знаете, че една от "горещите теми“ е финансирането и недостигът на средства в клубовете. 
- Много добре съм наясно, да. Това беше следващата стъпка. Както знаете, за разлика от останалите европейски държави БФС не се финансира от държавата и всеки приход е изключително важен за нас. За да може да имаме някаква равнопоставеност с останалите страни. Състезаваме се с държави с многомилионен бюджет и затова търсим различни партньорства. Радвам се, че вече сключваме такива, и то с компании с доказан опит и успех на пазара. Намерихме общ език с нови и важни спонсори на федерацията, а все по-често ни търсят за сътрудничество от водещи компании в страната. Това е важно както за развитието, така и за популяризирането на българския футбол. За всяко нещо информираме общността. През септември предстои да влезнем и в най-голямата магазинна мрежа в България, което ще даде възможност на федерацията да увеличи маркетинг приходите си. 

- Във връзка с финансирането често чуваме коментари по темата за телевизионните права. Как мислите да процедирате с тях?
- Вие ги чувате често, а аз - всеки ден. Още в началото проведохме срещи с клубовете, на които се взеха важни решения, а основна тема беше казусът с телевизионните права. Всички сме наясно, че именно те са в основата на клубното финансиране. Чрез тях клубовете се издържат, а към момента това е недостатъчно. Този дефицит пречи на развитието. Да, има договорни отношения, които са фиксирали условията, но въпреки това търсим диалог с телевизионните ни партньори. Вярваме, че взаимно ще си помогнем, за да разрешим казуса и да постигнем консенсус в името на българския футбол. Важно е и ще се постараем да продължим партньорските си отношения с телевизията и да подобрим условията. Това, което ви уверявам, е, че ще държим всеки клуб да знае и да бъде информиран за действията ни, от които зависи финансирането им. Няма да спрем да търсим решения. 
 
- Видяхме, че вече инициирате и срещи с държавните органи. Продължава ли диалогът Ви с тях?
- Въпреки че вече проведохме няколко срещи, смятам, че комуникацията между БФС и държавата трябва да стане още по-интензивна и пълноценна, за да даде нужните резултати. Всичко - от футболното хулиганство до инфраструктурата - не може да се разреши без съдействието на държавните институции.

Вече започнахме срещите с Министерството на младежта и спорта, Министерството на Регионалното развитие и благоустройството, Главна дирекция “Национална полиция”, Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и СДВР. Стартирахме и диалог с кметовете по райони - например с тези в Стара Загора и Смолян - с цел развитие на детско-юношеския футбол в региона. 
 
- Това, което казвате, звучи обещаващо, но все още от опозицията се чуват критики към Вас относно избора Ви за президент на БФС. Как бихте отговорили?
- Вижте, критици винаги ще има. Аз не искам да влизам в този тон, защото когато футболните хора се карат, страда целият наш спорт. За мен футболът стои над егото и вярвам, че действията ми ще го покажат. Благодарен съм на всички, които ми гласуваха доверие, и считам за свой дълг да го оправдая. Моята цел седи по-високо от това да убеждавам критиците си в каквото и да било. Каузата ми през целия живот е била една – развитието на българския футбол и съм я следвал със сърце и душа. Никога не съм бягал от отговорност и за мен е важно да се знае, че ще дам всичко от себе си, за да възродим любимия ни спорт. Независимо дали на тези, които ме критикуват, им харесва, или не.

- Скоро имахте среща с легендарния Димитър Пенев. Какъв беше конкретният повод за нея?
- Казано е: “Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще“. Хора като Димитър Пенев са написали историята на българския футбол и това не трябва да се забравя никога. Тази година се навършиха 100 години от създаването на Българския футболен съюз. Изготвили сме мащабен юбилеен проект и работим за реализацията му до края на годината. Чрез различни инициативи и събития искаме да бъде нещо уникално – истински футболен празник! Тогава възнамеряваме да поставим началото на едно много важно начинание както за федерацията, така и за хората, които са с огромен принос за развитието й. Това е основаването на Фондация, в която да членуват хора след края на състезателната им футболна кариера. Хора, които са помогнали и са дали много на футбола в България, но съдбата ги е поставила в затруднено положение.
 
- Да се върнем на друга изключително актуална тема. Много се разисква въпросът с чужденците в клубовете. Какви са вариантите по този казус?
- И това сме взели под внимание и стартираме промени, като инициирахме създаването на дублиращи отбори във Втора и Трета лига. Там родните таланти ще може да натрупат опит и да се подготвят по най-добрия начин за професионалното ниво на Първа лига. Идеята ни не е да наложим задължителни промени в елита и да страдат отборите от най-високото ни професионално ниво. Ако обърнем внимание на водещите отбори, то техните чужденци - особено през последните години - се продават за доста сериозни пари. Визирам Лудогорец, ЦСКА, Левски, ЦСКА 1948, Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив), Славия, че дори Крумовград, които правят изходящи трансфери на чужденци. За клубовете от Първа лига това е бизнес. Сега им даваме доста опции как може да обиграват младите си талантливи играчи във Втора и Трета лига.
 
- В този ред не може да пропуснем темата за националните отбори и плановете за развитие на младите таланти в школите. Какви са следващите идеи?
- Резултатите от работата на националния селекционер на България вече се виждат. Вярвам, че възходящата линия ще продължи и в предстоящите мачове през есента. Играчите на националния отбор показаха, че имат качества. Убеден съм, че ще дойдат и хубави времена и резултати за отбора ни. С техническия отдел работим интензивно, засилихме комуникацията с клубовете, правим посещения по места. Проведохме дискусия с клубовете относно формата на първенствата в Първа и Втора лига. Говорим с всички членове на елитните юношески групи относно промени във форматите. Организирахме първата по рода си конференция на тема елитен детско-юношески футбол, в която участие взеха всички треньори и ръководители в елитните юношески първенства. Изготвихме нови договори и длъжностни характеристики за юношеските национални селекционери. Създадохме бюджетна рамка за всеки национален отбор, окомплектовахме щабовете на националните селекционери по нов метод. Ще увеличим регионите при проектонационалите от 6 на 8. И всичко това гледаме да е максимално прозрачно, за да подобрим комуникацията национален отбор – клубове.
 
- Какво очаквате от предстоящия сезон у нас?
- Опитваме да намерим оптималния формат на първенството на Първа лига. Направихме промени във всички комисии, касаещи развитието на футбола. Въвеждаме плейофна фаза в елитните юношески групи с цел повече конкуренция. Искаме да повишим и качеството на ВАР-системата - инвестирахме в допълнителни камери в българското футболно първенство, за да има още по-голяма ефективност. Правим преструктуриране на всички детски формати. Създаваме нов формат в женския футбол – плейоф за оставане в групата за сезон 2024/25. Очаква ни и първото по рода си национално първенство за девойки до 16 години. С екипа ми решихме да бъдат раздадени топки както на всички клубове от Първа, Втора и Трета лига, така и на аматьорските отбори от Окръжните групи. Такова нещо се прави за първи път и с този жест искаме да покажем уважение към тимовете от всички нива.

/АВ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:31 на 18.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация