site.btaБФС се присъедини към поздравленията по случай 100-годишнитата от създаването на ФК Етър (В. Търново)

БФС се присъедини към поздравленията по случай 100-годишнитата от създаването на ФК Етър (В. Търново)
БФС се присъедини към поздравленията по случай 100-годишнитата от създаването на ФК Етър (В. Търново)
снимка: Пресслужба БФС

Българският футболен съюз се присъедини към поздравленията по случай 100-годишнината от основаването на Футболен клуб Етър (В. Търново) със специален адрес, публикуван на страницата в интернет. Днес се навършва един век от началото на клуба Етър, а БФС поздравява цялото футболно семейство на Велико Търново.

Всичко започва на 24 април 1924 г., когато в сградата на тогавашната Девическа гимназия във Велико Търново се свиква Общо събрание на футболните деятели. Целта на събитието е съществуващите вече клубове в града да се обединят. Всички присъстващи гласуват единодушно, а след това се провежда дискусия за името на бъдещия клуб.

“Събранието беше много бурно и масово посетено. Направени бяха три предложения за име на новия обединен клуб – Янтра, Орлов връх и Етър. След много горещи спорове клубът получи славянското име на река Янтра – Етър”, разказва в спомените си Никола Илиев. От този ден започва историята на “болярите“, изпълнена с много славни страници.

Незабравими за всички привърженици остават шампионската титла и Купата на БФС през 1991 г. Цяла България пък помни и се гордее със създаването на петима емблематични национали. Красимир Балъков, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Илиян Киряков и Бончо Генчев записват със златни букви имената си и донасят на всички привърженици куп незабравими мигове, сред които и най-големия успех – четвъртото място на САЩ’94.

“Етър” ще отбележи своя стогодишен юбилей с богата програма, гвоздеят на която е двубоят под надслов “Звездите на Етър“ срещу “Звездите на България“. Дългоочакваният мач е в четвъртък, 25 април, от 19:00 ч. на стадион “Ивайло“.

/АВ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:44 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация