site.btaВладимир Зографски преодоля квалификациите на първото състезание от Световната купа по ски скок в Сапоро

Владимир Зографски преодоля квалификациите на първото състезание от Световната купа по ски скок в Сапоро
Владимир Зографски преодоля квалификациите на първото състезание от Световната купа по ски скок в Сапоро
снимка: Matthias Schrader /AP Photo

Най-добрият български състезател Владимир Зографски преодоля квалификациите за първото състезание от Световната купа по ски скок на голямата шанца в Сапоро (Япония).

Зографски направи скок от 109.0 метра и получи 98.2 точки, с което раздели 35-ата позиция в пресявките и спечели място в основното състезание в събота сутрин българско време.

Квалификацията оглави австриецът Мануел Фетнер, който записа опит от 136.5 метра и заслужи 139 точки. Стартът на пресявките се забави заради силен снеговалеж.

Лидерът в генералното класиране за Световната купа Щефан Крафт (Австрия) се нареди на десето място със скок от 125.0 метра и 125.5 точки.

Японската легенда в ски скоковете Нориаки Касай ще се завърне в действие в стартовете от Световната купа в събота след като 51-годишният спортист се класира за утрешния старт, повече от 35 години след като дебютира на същата шанца. Световният шампион в ски полетите от 1992 година преодоля квалификациите, заемайки 45-о място след като направи опит от 106.0 метра и получи 86.5 точки.

Касаи не се бе състезавал в Световната купа от 2020 година, когато се нареди 36-и именно в Сапоро. Той се завърна през миналата година, но не успя да се класира за две състезания, заемайки съответно 51-о и 56-о място.

Японецът дебютира в стартовете от Световната купа в Сапоро през декември 1988-а, когато е на 16 години и завършва на 31-а позиция. Печели 17 състезания, а за последно като 42-годишен през 2014-а. Последното му класиране на подиума датира от 2017 година.

/КМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:27 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация