Проф. Мирослав Иванов, преподавател в катедра "Растениевъдство" в Техническия университет във Варна, пред БТА:

site.btaБългарските учени създават сортове лози с повишена устойчивост

Българските учени създават сортове лози с повишена устойчивост
Българските учени създават сортове лози с повишена устойчивост
Снимки: Мила Едрева/БТА

Българските учени създават богата селекция от сортове лози с повишена устойчивост на стресови фактори, разказа за БТА проф. Мирослав Иванов, преподавател в катедра "Растениевъдство" в Техническия университет във Варна, който работи и в Института по лозарство и винарство в Плевен. По думите му тази селекция осигурява потенциал за бъдещото развитие на сектора. Акцент в работата на учените е подобряването на устойчивостта на сортовете както срещу ниски зимни температури, така и срещу основните болести.

Имаме създадени сортове - и десертни, и винени, подходящи за биоземеделие, допълни Иванов. Той подчерта, че биопроизводство не може да се прави с неподходящи сортове и без предварителни познания. Като проблем за бранша той изтъкна, че не се упражнява достатъчно контрол и не винаги се спазват изискванията. Ако преди години, за да се създаде нов масив, трябваше да има позиция и на научен работник, днес се стига до парадокси да се засаждат трайни насаждения на неподходящи места и да се имплантират системи за капково напояване в райони, където по принцип има дефицит на вода, обясни Иванов. Той уточни, че по тези теми би трябвало и браншовите организации да излязат с ясни позиции.

Селекцията и хибридизацията е много сложен процес, защото трябва да се познават качествата на изходните родителски форми, разказа още ученият. По думите му нашите специалисти работят в посока кръстосване на междувидови хибриди с европейска лоза. Създали сме генофонд от сортове, на които трябва да се даде приоритет в бъдеще, каза Иванов. И подчерта, че в работата си родните учени не ползват ГМО, а работят с методите на класическо кръстосване – процес по-бавен и труден, но без да има никакви рискове за хората.

Проф. Иванов днес бе сред гостите на зарязването на лозовия масив в Техническия университет. Поздрав по случай празника отправи ректорът на учебното заведение проф. Драгомир Пламенов. Той посочи, че зарязването на лозята вече е 11-годишна традиция. По думите му в университета се възстановява и конкурсът за домашно вино, в който участват преподаватели, служители и докторанти от университета. Надпреварата бе прекъсната заради пандемията, но тази година отново се провежда, като за участие са подадени 41 проби.

/АКМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:21 на 14.10.2024 Новините от днес

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Търговище ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на частичните избори за кмет на гр. Омуртаг на 20 октомври 2024 г.

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация