site.btaКриобиологът акад. Цветан Цветков е създател на българското космическо меню по научния проект "Шипка"

Криобиологът акад. Цветан Цветков е създател на българското космическо меню по научния проект "Шипка"
Криобиологът акад. Цветан Цветков е създател на българското космическо меню по научния проект "Шипка"
Криобиологът акад. Цветан Цветков е създател на българското космическо меню по научния проект "Шипка". Снимка: Институт по криобилогия и хранителни технологии
Името на акад. Цветан Цветков (1943-2022 г.) е свързано със създаването на българското космическо меню, разработено за първия и за втория съветско-български космически полети, които са в изпълнение на мащабния научен проект "Шипка" по програмата "Интеркосмос". Това каза за БТА проф. д-р Илиана Начева - директор на Института по криобиология и хранителни технологии. Космическите храни са предоставени по време на двата полета в космоса с българско участие, като пълноценни дневни менюта, под формата на комплектовани таблетни форми с минимална маса и обем - 250-350 грама.

За да прочетете цялата статия

Абонирайте се Влезте във Вашата БТА

Продължете да четете с абонамент

Вижте условията

/ЕС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:19 на 27.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация