site.bta Ученици от цялата страна демонстрираха високи професионални умения в Националните състезания по туризъм в „Боровец“

 Ученици от цялата страна демонстрираха високи професионални умения в Националните състезания по туризъм в „Боровец“
 Ученици от цялата страна демонстрираха високи професионални умения в Националните състезания по туризъм в „Боровец“
Ученици от цялата страна демонстрираха високи професионални умения в Националните състезания по туризъм в „Боровец“. Снимка: МОН

Ученици от 45 професионални гимназии по туризъм от цялата страна демонстрираха изключителни умения в приготвянето, сервирането и презентирането на ястия и напитки, както и в хотелиерството и аниматорско майсторство по време на финалите на Националните състезания по професии в туризма, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Състезанията, в които взеха участие 123 ученици, се проведоха в шест категории: „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад аниматор“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“. Домакин на събитието беше Професионалната гимназия по туризъм в Самоков.

„Нашите ученици показват завидни умения. Те са готови веднага да започнат работа. Затова смятам, че всички, които се явяват на състезанията – не само на националния кръг, а и на регионалните, са победители“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя подчерта, че участниците в националния кръг са преминали през сериозна селекция и демонстрират силна мотивация, съобщиха от МОН.

В категорията „Най-добър млад готвач“ победител стана Димитър Петров от Софийската професионална гимназия по туризъм (СПГТ). Същото училище излъчи и победител в категорията „Най-добър млад барман“ – Моника Николаева.

За „Най-добър млад сервитьор“ бе отличена Габриела Сивкова от Професионалната гимназия по туризъм във Варна, а нейната съгражданка Моника Евлогиева спечели титлата „Най-добър млад хотелиер“. Отборът на същото варненско училище спечели и в категорията „Най-добър млад аниматор“. Катерина Диканска бе обявена за „Най-добър млад хлебар-сладкар“.

Шеф Ради Стамболов, който оглавява журито в категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“, сподели, че участниците са силно мотивирани, тъй като всеки ученик представлява между 300 и 600 свои съученици от училището.

Председателят на Българската асоциация по кулинарна култура и ръководител на журито в категорията „Най-добър млад готвач“ допълни, че професионалното образование се модернизира дори в малки населени места, където училищата обновяват кухни и бар-салони по проект „Модернизация на професионалното образование и обучение“. Това, по думите му, осигурява реална работна среда за учениците, съобщиха от МОН.

„Това е посоката, в която трябва да се развива професионалното образование“, каза Борислава Хаджийска, директор на Професионалната гимназия по туризъм – Самоков.

/ИПД

/ВБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 12:13 на 01.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация