site.btaС лекцията „Когато Родопите са били архипелаг и след това“ музеят в Кърджали ще отбележи Международния ден на Земята

С лекцията „Когато Родопите са били архипелаг и след това“ музеят в Кърджали ще отбележи Международния ден на Земята
С лекцията „Когато Родопите са били архипелаг и след това“ музеят в Кърджали ще отбележи Международния ден на Земята
Снимка: кореспондент на БТА в Кърджали Валентина Стоева

Регионалният исторически  музей (РИМ) в Кърджали ще отбележи днешния Международен ден на Земята с лекция на тема: „Когато Родопите са били архипелаг и след това“, съобщиха от институцията на интернет страницата си.

Лектор на събитието ще бъде доц. д-р Владимир Бозуков – палеоботаник, ръководител на Секция „Палеоботаника и поленов анализ“ към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Както е известно, в далечното палеогеоложко минало, преди милиони години, голяма част от Родопите е била включена в обширен морски басейн, осеян с множество острови, периодично разтърсвани от вулканична дейност, коментират от РИМ - Кърджали. Доказателство за това са и откриваните в региона фосили. Един от тях е фосил на риба, който заема централно място в Зала 2 на отдел „Природа“ в музея. Той, според експертите, е уникален за българската палеонтология експонат, забележителен не само с размерите си, но и със степента си на съхраненост. Според публикация на РИМ – Кърджали, той е открит случайно през 1978 г., при вадене на материал за строеж на къща, в околностите на с. Ново Соколино, край Момчилград. Вместващите материали са вулкански туфи. Това предполага, че рибата е била застигната от подводна ерупция и затрупана с вулканска пепел.

На днешната лекция „Когато Родопите са били архипелаг и след това“, доц. Бозуков ще запознае аудиторията с промените в границите между сушата и водата, и развиващата се растителност на територията на Родопите назад във времето в eпохите еоцен, олигоцен и миоцен.

/ХТ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 14:38 на 22.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация