site.btaЕксперти взеха участие в кръгла маса за медийното отразяване на културното наследство, организирана от УНСС

Експерти взеха участие в кръгла маса за медийното отразяване на културното наследство, организирана от УНСС
Експерти взеха участие в кръгла маса за медийното отразяване на културното наследство, организирана от УНСС
БТА, София (24 март 2025) Кръгла маса на тема „Културно наследство: медии, представяне, публичност. Политики на ЮНЕСКО за опазване и сътрудничество“ се провежда днес в Голямата конферентна зала на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).Снимка: Ваня Сухарова/БТА (БТ)

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) беше домакин на кръгла маса на тема „Културно наследство: медии, представяне, публичност. Политики на ЮНЕСКО за опазване и сътрудничество“. Събитието се състоя в Голямата конферентна зала на университета и събра експерти от различни сектори на правителствени, неправителствени и академични организации, както и медии.

В рамките на форума бяха представени редица презентации, които разгледаха различни проблеми и практики в областта на медиите и културното наследство. Д-р Весислава Антонова, преподавател в УНСС, представи първата презентация на тема „Културните теми във водещите български телевизии“. Тя анализира данни, които показват как и кога се представят културни събития и мероприятия в българските медии. Според нея, комерсиалните медии често излъчват културни програми в късни часове и не правят разлика между културни събития и развлекателни предавания.

Изпълняващата длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), д-р Симона Велева, обясни, че поради липсата на културни събития в медиите не се налагат необходимите санкции.

 „Нашата мониторингова система наблюдава цялото съдържание, събира го в доклади и го изчислява, както на процентна база, така и на съдържание. Важно е да се отбележи, че всеки един от тези доставчици, получил лиценз, трябва да изпълнява определени стандарти. Стандартите на БНР и БНТ са най-завишени“, каза Велева. Тя подчерта, че постоянно се прави мониторинг и че медиите трябва да спазват определени стандарти.

Доц. д-р Ирена Бокова от Нов български университет говори на тема „Живи наследства“ и подчерта значението на медиите за съхраняването и популяризирането на живите наследства. Д-р Мирена Станева представи работата на ЮНЕСКО в защита и представяне на културното наследство, като акцентира върху предизвикателствата за представянето му в медийната среда.

Доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографския музей към БАН разгледа динамиката на отразяване на културното наследство в телевизията и популяризацията на културата. Доц. д-р Красимира Кръстанова от Пловдивския университет представи процеса на акредитация на неправителствени организации към ЮНЕСКО.

Проф. д-р Елена Великова от УНСС обсъди туризма като инструмент за популяризиране на материалното и нематериалното културно наследство. Проф. д-р Лидия Върбанова от Националната академия за театрално и филмово изкуство  (НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“ подчерта необходимостта правителствата да прилагат Конвенцията на ЮНЕСКО от 2003 година, която насърчава културните права като човешки права.

Силвия Хачерян, директор на дирекция „Международно сътрудничество“ в Министерството на културата заяви, че министерството поддържа постоянна връзка с учени, неправителствени организации и медии. Тя обаче призна необходимостта от обучение на представители на различни институции за правилно и коректно отразяване на културните наследства.

Събитието завърши с дискусия, в която участниците споделиха своите виждания и предложения за подобряване на взаимодействието между медиите и културното наследство.

/АКМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:17 на 26.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация