site.btaДимитровград е домакин на регионален кръг на Национално състезание по професии с участието на учении от над 20 гимназии от страната

Димитровград е домакин на регионален кръг на Национално състезание по професии с участието на учении от над 20 гимназии от страната
Димитровград е домакин на регионален кръг на Национално състезание по професии с участието на учении от над 20 гимназии от страната
Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград е домакин на регионален кръг от Национално състезание по професии на МОН. В него участват екипи от 21-а професионални гимназии от цялата страна. Снимка: Община Димитровград

Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград е домакин на регионален кръг от Национално състезание по професии, което започна днес и ще продължи до 22 -ри март. В него участват екипи от 21-а професионални гимназии от цялата страна, съобщиха от пресслужбата на общинска администрация. Организатор на събитието е Министерство на образованието и науката, което определя правилата и критериите на състезанието.

"Днес ставаме свидетели на уменията на младите хора, които са бъдещето на българския туризъм и кулинария. Всяко състезание е не само изпитание, но и възможност за развитие, вдъхновение и доказване на знания и умения“, каза в приветственото си обръщение към отборите директорът на училището - домакин Румяна Монева. 

Сред официалните гости бяха кметът на община Димитровград Иво Димов, областният управител на Област Хасково д-р Стефка Здравкова, представители на Регионалното управление по образование, бизнеса, ученици и преподаватели от професионалните гимназии от цялата страна.

Кметът на общината Иво Димов също поздрави младите бъдещи професионалисти и подчерта заслугите на екипа и ръководството на ПГ "Проф.д-р Асен Златаров", която е една от първите гимназии, въвели дуалното образование в България, за възможността състезанието да се проведе именно на територията на Димитровград.

Участниците ще се представят в  четири професионални категории. За „Най-добър млад готвач“ отборите ще приготвят двустепенно меню. В категорията „Най-добър млад сервитьор“  състезателите ще покажат професионално обслужване - умения в подреждане на маса, сервиране и комуникация с клиенти, а за конкурса за „Най-добър млад аниматор“ - подготовка и изпълнение на програма, съобразена с аудиторията и темата на събитието. В надпреварата за „Най-добър млад хлебар-сладкар" бъдещите майстори трябва да приготвят и представят хлебни и сладкарски изделия.

Бъдещите професионалисти ще се съревновават в няколко локации в града, като сред тях са както учебни обекти по практика, така и частни заведения за хранене, сладкарски цехове и хотели.

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:12 на 21.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация