site.btaДецата, консумиращи риба, са по-общителни, сочи проучване


Ново проучване показва, че децата, които редовно консумират риба, могат да бъдат по-общителни и приветливи от други свои връстници, предаде ДПА.
Според учените насърчаването на децата да консумират риба „има положителен ефект върху детското развитие“.
Изследователи от Бристолския университет смятат, че морските дарове са богат източник на омега-3 мастни киселини, селен и йод, за които е установено, че играят важна роля за развитието на мозъка и когнитивните функции.
В резултат на това те проучват дали има връзка между консумацията на морски дарове от деца на седемгодишна възраст и евентуални когнитивни и поведенчески промени, когато те са на седем, осем или девет години.
За целите на изследването учените използват данни за почти 6000 деца в Англия. Средното количество риба, консумирано всяка седмица, е 123 грама. Данните показват, че около 7,2 % от децата не ядат риба всяка седмица, 63,9 % ядат от един до 190 грама седмично, а 28,9 % консумират повече от 190 грама риба всяка седмица.
Според новото проучване, публикувано в списание European Journal of Nutrition, децата, които не консумират риба, по-често проявяват „неоптимално просоциално поведение“. „Просоциално“ поведение включва приятелски взаимоотношения, алтруизъм и споделяне.
На седемгодишна възраст децата, които не консумират риба, в сравнение с тези, които консумират поне 190 грама риба всяка седмица, са с 35% по-склонни да проявяват „неоптимално просоциално поведение“. Този дял нараства до 43% сред деветгодишните.
Британската национална здравна служба (NHS) препоръчва „здравословното и балансирано хранене“ да включва поне две порции риба седмично, включително една порция мазна риба като сьомга, скумрия или сардини.
/ХТ/
news.modal.header
news.modal.text