site.btaЛисиците в градовете получават една трета от храната си от хората, установи изследване

Лисиците в градовете получават една трета от храната си от хората, установи изследване
Лисиците в градовете получават една трета от храната си от хората, установи изследване
Лисица на улица в Централен Лондон. Снимка: АП/Kin Cheung

Градските лисици във Великобритания получават над една трета от храната си от хората, установи изследване, цитирано от Пи Ей Медиа/ДПА. 

Откритието поражда опасения, че преработените храни могат да застрашат здравето на тези животни.

За целите на изследването авторите му от университета "Нотингам Трент" са анализирали мустаците на близо 100 лисици.

Направеният анализ е показал, че това, което  получават пряко или косвено от хората, съставлява 35 процента от храната на градските лисици. За сравнение - при родствениците им, обитаващи провинцията, този процент е едва шест на сто. 

Лисиците са всеядни и се хранят с разнообразни храни - от дребни бозайници, птици, бръмбари, личинки и червеи до плодове и мърша.

В градовете те използват източници на храна от хората, в това число изхвърлени ястия и хранителни отпадъци, както храна, предназначена за домашни любимци, птици или диви животни. 

Изследователите обаче предупреждават, че е възможно преработените храни с високо съдържание на наситени мазнини, рафинирани захари и ниско съдържание на фибри и микроелементи да доведат до влошаване на здравето на лисиците.

Анализът показва също, че женските лисици вероятно консумират повече храна от хора, отколкото мъжките, тъй като използват изобилното й наличие, докато отглеждат малките си.

"Храните от човешки произход или "антропогенните" храни са свързани с неблагоприятни последици за здравето на  видовете, които ги консумират. Поради тази причина е важно да проучим до каква степен те присъстват в храненето на лисиците във Великобритания. Тези храни не им позволяват да покриват нуждите си, което се отразява на здравето им и вероятно ги прави по-податливи на заболявания", пишат авторите на изследването, публикувано в сп. Journal Ecology and Evolution.

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:09 на 10.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация