site.btaОт днес започва тринадесетият Празник на сланината и греяната ракия в Априлци
![От днес започва тринадесетият Празник на сланината и греяната ракия в Априлци](/upload/10652956/viber_image_2025-02-07_18-06-27-157.jpg?l=1000)
![От днес започва тринадесетият Празник на сланината и греяната ракия в Априлци](/upload/10652956/viber_image_2025-02-07_18-06-27-157.jpg?l=1000&original=)
От днес започва тринадесетият Празник на сланината и греяната ракия в Априлци. Очаква се двудневният празник да бъде посетен от повече от 40 000 души от цялата страна, каза за БТА инж. Тихомир Кукенски, кмет на община Априлци.
Музикалната програма на празника ще бъде открита с изпълнения на Гайдарски състав „Челопешки полъх“ ще постави начало на музикалната програма на празника, която е много наситена. През първия ден в нея ще се включат още Райко Кирилов, Николай Славеев, Ива и Велислава Костадинови, Калина и Невена, разказа кметът. За доброто настроение на присъстващите ще се грижи популярният комик Димитър Туджаров – Шкумбата. С музикална и танцова програма на 16 февруари ще участват и учениците на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, както и изпълнителите Илия Луков, Нелина, Мария и Магдалена Филатови.
На 15 февруари шеф Пламен Винчев ще приготви традиционната за празника „Бабина гозба“ с 1000 яйца, 60 кг сланина и 60 кг праз лук в огромен тиган. „Най-добрата сланина се получава само когато прасето не само е отгледано в Априлци, но и сланината е консервирана тук“, разказа кметът.
На следващия ден любителите на традиционната кухня ще могат да опитат априлски боб със сланина, манатарки и сушени чушки. Според утвърдената традиция през годините ще бъде организирана и кулинарна изложба на ястия, съдържащи сланина.
/ХТ/
news.modal.header
news.modal.text