site.btaВ деня на св. Харалампий по стародавна традиция се освещава пчелен мед, каза енорийският свещеник в Годеч Тодор Тодоров

В деня на св. Харалампий по стародавна традиция се освещава пчелен мед, каза енорийският свещеник в Годеч Тодор Тодоров
В деня на св. Харалампий по стародавна традиция се освещава пчелен мед, каза енорийският свещеник в Годеч Тодор Тодоров
Снимка: БТА, архив

В деня на св. Харалампий след светата литургия по стародавна традиция освещаваме пчелен мед, каза за БТА Тодор Тодоров, енорийски свещеник в храма "Свети Димитър" в Годеч. 

Той разказа още, че има поверие, според което осветеният мед помага за всякакви телесни и душевни проблеми. Бурканчето се отнася вкъщи и се пази през цялата година, разказа отец Тодор Тодоров. 

Св. Харалампий е много почитан светец в православната ни църква, посочи свещеникът. Светецът е бил Магнезийски епископ, който е доживял до много дълбока старост, до 113 години. 

По време на едно от гоненията срещу християните, императорът искал от св. Харалампий да се отрече от Иисус Христос и да принесе жертва на езически богове, разказа свещеникът.  Но св. Харалампий не направил това, посочи Тодор Тодоров. 

Харалампий е извършил много чудеса още приживе, но въпреки всичко императорът не повярвал в нашия Господ и заповядал да бъде посечен, разказа още свещеникът. Точно преди да бъде убит, небесата се отворили и св. Харалампий видял Иисус Христос, съпровождан от ангели. Той чул и Божия глас: „Харалампий, ти заслужи венеца на победата за твоята неотклонна вяра в мене. Кажи, какво искаш от мене“, разказа отецът в годечкия храм. И св. Харалампий, предавайки своята душа в ръцете на Бога, казал, че иска всяко място, където се почита неговата светла памет, да бъде закриляно от Господ, да има изобилни плодове и да се утвърждава вярата на всички православни християни, които живеят там“, разказа свещеникът на енорийския храм „Св. Димитър“ в Годеч. 

 

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:27 на 11.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация