site.btaУчени твърдят, че са открили метод за приготвяне на перфектното варено яйце

Учени твърдят, че са открили метод за приготвяне на перфектното варено яйце
Учени твърдят, че са открили метод за приготвяне на перфектното варено яйце
Снимка: AP/Emilia Di Lorenzo, Ernesto Di Maio

Италиански учени твърдят, че са открили метод за оптимално приготвяне на жълтъка и белтъка на варено кокоше яйце, съобщи електронното издание Юрикалърт.

В резултат на подхода, който изследователи от Неаполския университет "Федерико Втори" наричат "периодично готвене", се получава равномерно сварено яйце с по-висока хранителна стойност от приготвеното чрез конвенционални методи на варене или су вид (б.р. - готвене във вакуумирани торбички при ниска температура за по-дълго време).

Жълтъкът и белтъкът на кокошите яйца се приготвят при две различни температури: белтъкът - при 85 градуса по Целзий, а жълтъкът - при 65 градуса. 

При конвенционалните методи жълтъкът е готов след варене при 100 градуса по Целзий, докато при готвене при температури между 60 и 70 градуса, на водна баня, в продължение на един час (по метода су вид) белтъкът остава недобре сварен.  

Пелегрино Мусто и колегите му са разработили метода, като първо са симулирали процеса чрез специален софтуер. 

Симулациите предлагат подход, който се състои в редуване на яйце в тенджера с вряща вода, поддържана при 100 градуса по Целзий, и в друга купа при 30 градуса. То се премества от единия в другия съд на всеки две минути, като общата продължителност е 32 минути. 

След това авторите изпробват този процес в реални условия. Оказва се, че яйцата, сварени по този начин, са с по-течен жълтък, подобен на този на приготвено по метода су вид, докато консистенцията на белтъка е някъде по средата. Температурата на белтъка на периодично готвените яйца варира между 35 и 100 градуса по Целзий по време на готвенето, докато жълтъкът остава с постоянна температура от 67 градуса по Целзий.

Перфектното варено яйце има кадифен жълтък, съчетан с мек и плътен белтък. Химическият анализ показва, че периодично сготвените жълтъци съдържат и повече полифеноли - микроелементи, които са изследвани заради ползите им за здравето, казват изследователите.

Методът за приготвяне на перфектното варено яйце е публикуван в изданието Communications Engineering.

/ВБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:20 на 10.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация