site.btaПол Маркон се изкачи на кулинарния Олимп само на 29 години, спечелвайки "Златен Бокюз"

Пол Маркон се изкачи на кулинарния Олимп само на 29 години, спечелвайки "Златен Бокюз"
Пол Маркон се изкачи на кулинарния Олимп само на 29 години, спечелвайки "Златен Бокюз"
Пол Маркон и съотборниците му се радват на отличието в Лион, снимка: AP / Laurent Cipriani

Френският главен готвач Пол Маркон е само на 29 години, но вече е носител на наградата "Златен Бокюз" - най-престижното отличие в кулинарията. Той представяше преди дни родината си в надпреварата за престижното отличие, провеждана в рамките на Международния салон по ресторантьорство в Лион.

Тазгодишният носител на "Златен Бокюз" е потомствен готвач, като баща му Режи Маркон е сред големите имена във френската кулинария. Самият той печели "Златен Бокюз" през 1995 г. - годината, в която се ражда синът му Пол. 

"След Режи, дойде ред и на Пол. Историята на семейство Маркон се присъединява към тази на наградата "Златен Бокюз", обяви президентът на конкурса Жером Бокюз. Надпреварата носи името на неговия баща - прочутия готвач от Лион Пол Бокюз, починал през 2018 г. на 91-годишна възраст.

И Пол Маркон смело върви по стъпките на своя родител, като сам преодолява трудностите, с които се сблъсква, катерейки стълбите на висшата кулинария. „Баща ми ме научи на скромност и трудолюбие, искам да докажа, че мога да успея сам", обяснява младият главен готвач. Той признава, че  се съветва с родителя си от време на време, но държи да е самостоятелен.  Режи Маркон твърди пред френските медии, че е "строг, но справедлив" към сина си и не крие гордостта си от втория "Златен Бокюз" в семейството. "Затворихме кръга", отбелязва Маркон-старши със задоволство.

Пол Маркон обича състезанията, търси вдъхновение в природата за творенията, които създава на печката, отбелязват френските медии след победата.  "Природата ми позволява да свържа кухнята си с френската идентичност", доверява той.

Фамилията Маркон създава кулинарни шедьоври в семейния ресторант Les Restaurants Marcon, оценен с три звезди "Мишлен". Заведението, превърнало се в легенда сред любителите на гурме кухнята и известно със специалитетите си с гъби, се намира в планинското селце Сен-Боне-льо-Фроа, Централна Франция. Резервациите се правят между половин и една година напред, като ресторантът не работи по три месеца през зимата заради суровите климатични условия в района.

Пол Маркон  разказва пред френски медии, че никога не е имал колебания за избора на професия. "Още на пет-шестгодишна възраст казах, че ще стана готвач", спомня си той. 

"Обичаше да слага готварската шапка, да прави палачинки за закуска и да задава хиляди въпроси", спомня си Режи Маркон, който твърди, че никога не се е опитвал да насочи сина си към кулинарията. "Трябваше сам да намери мотивацията си", отбелязва той. Маркон има четири деца, като заедно със синовете си Жак и Пол управлява фамилните хотел и ресторант в Сен-Боне-льо-Фроа.

След като завършва гимназия, Пол Маркон продължава обучението си в специализирано училище по хотелски мениджмънт в югоизточния френски град Тонон-ле-Бен - институция, известна с високите си стандарти и качеството на обучение. Там младежът не само изучава тънкостите на висшата гастрономия, но и открива състезателния си дух. Едва 16-годишен сам се записва за участие в първата си кулинарна надпреварата.

През 2017 г. Пол Маркон печели златен медал във френското издание на WorldSkills - международно състезание, в което се награждават най-големите таланти в различни професии. Тази победа се оказва ценна, за да се включи в надпреварата за "Златен Бокюз" - състезание, което Маркон определя като негова "детска мечта". За да достигне до съвършенството, необходимо за победата в оспорваното състезание, са необходими две години интензивни тренировки, както физически, така и психически, съобщават френски медии.

"Това е детска мечта. Гордост е да изведа Франция отново на върха", каза Маркон след победата, цитиран от АФП. Тази година за "Златен Бокюз" в Лион се конкурираха представители на 24 държави по света. Френският отбор, начело с Маркон, остави на второ и трето място съответно колегите си от Дания и от Швеция.

Френската селекция от топ кулинари впечатли журито с пай, пълнен с месо от елен, задушено в червено вино, пастет от гъши дроб и диви гъби, комбинирани с целина и  ябълка, ароматизирана с традиционен ликьор шартрьоз, отбелязва АФП.

"Участието в състезанието "Златен Бокюз" е мечта за всеки готвач: то означава да представяш Франция и да носиш знамето", казва Пол Маркон, който спечели място в отбора на родината си, явявайки се през 2023 г. на кастинг.

Залогът е голям, тъй като кандидатите са оценявани от жури, съставено от най-големите готвачи в света. "Не става въпрос само за готвене, трябва да имате и творческа визия и да можете да се справите с напрежението", отбелязва Маркон. "Най-важното е да дадеш всичко от себе си и да не съжаляваш". Очевидно подходът му е правилен, след като Пол Маркон влезе в кулинарната история, спечелвайки тазгодишната "световна купа по готварство", вдъхновение за най-известните кулинари по света.

 

 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:49 на 04.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация