site.btaПол Маркон се изкачи на кулинарния Олимп само на 29 години, спечелвайки "Златен Бокюз"
Френският главен готвач Пол Маркон е само на 29 години, но вече е носител на наградата "Златен Бокюз" - най-престижното отличие в кулинарията. Той представяше преди дни родината си в надпреварата за престижното отличие, провеждана в рамките на Международния салон по ресторантьорство в Лион.
Тазгодишният носител на "Златен Бокюз" е потомствен готвач, като баща му Режи Маркон е сред големите имена във френската кулинария. Самият той печели "Златен Бокюз" през 1995 г. - годината, в която се ражда синът му Пол.
"След Режи, дойде ред и на Пол. Историята на семейство Маркон се присъединява към тази на наградата "Златен Бокюз", обяви президентът на конкурса Жером Бокюз. Надпреварата носи името на неговия баща - прочутия готвач от Лион Пол Бокюз, починал през 2018 г. на 91-годишна възраст.
И Пол Маркон смело върви по стъпките на своя родител, като сам преодолява трудностите, с които се сблъсква, катерейки стълбите на висшата кулинария. „Баща ми ме научи на скромност и трудолюбие, искам да докажа, че мога да успея сам", обяснява младият главен готвач. Той признава, че се съветва с родителя си от време на време, но държи да е самостоятелен. Режи Маркон твърди пред френските медии, че е "строг, но справедлив" към сина си и не крие гордостта си от втория "Златен Бокюз" в семейството. "Затворихме кръга", отбелязва Маркон-старши със задоволство.
Пол Маркон обича състезанията, търси вдъхновение в природата за творенията, които създава на печката, отбелязват френските медии след победата. "Природата ми позволява да свържа кухнята си с френската идентичност", доверява той.
Фамилията Маркон създава кулинарни шедьоври в семейния ресторант Les Restaurants Marcon, оценен с три звезди "Мишлен". Заведението, превърнало се в легенда сред любителите на гурме кухнята и известно със специалитетите си с гъби, се намира в планинското селце Сен-Боне-льо-Фроа, Централна Франция. Резервациите се правят между половин и една година напред, като ресторантът не работи по три месеца през зимата заради суровите климатични условия в района.
Пол Маркон разказва пред френски медии, че никога не е имал колебания за избора на професия. "Още на пет-шестгодишна възраст казах, че ще стана готвач", спомня си той.
"Обичаше да слага готварската шапка, да прави палачинки за закуска и да задава хиляди въпроси", спомня си Режи Маркон, който твърди, че никога не се е опитвал да насочи сина си към кулинарията. "Трябваше сам да намери мотивацията си", отбелязва той. Маркон има четири деца, като заедно със синовете си Жак и Пол управлява фамилните хотел и ресторант в Сен-Боне-льо-Фроа.
След като завършва гимназия, Пол Маркон продължава обучението си в специализирано училище по хотелски мениджмънт в югоизточния френски град Тонон-ле-Бен - институция, известна с високите си стандарти и качеството на обучение. Там младежът не само изучава тънкостите на висшата гастрономия, но и открива състезателния си дух. Едва 16-годишен сам се записва за участие в първата си кулинарна надпреварата.
През 2017 г. Пол Маркон печели златен медал във френското издание на WorldSkills - международно състезание, в което се награждават най-големите таланти в различни професии. Тази победа се оказва ценна, за да се включи в надпреварата за "Златен Бокюз" - състезание, което Маркон определя като негова "детска мечта". За да достигне до съвършенството, необходимо за победата в оспорваното състезание, са необходими две години интензивни тренировки, както физически, така и психически, съобщават френски медии.
"Това е детска мечта. Гордост е да изведа Франция отново на върха", каза Маркон след победата, цитиран от АФП. Тази година за "Златен Бокюз" в Лион се конкурираха представители на 24 държави по света. Френският отбор, начело с Маркон, остави на второ и трето място съответно колегите си от Дания и от Швеция.
Френската селекция от топ кулинари впечатли журито с пай, пълнен с месо от елен, задушено в червено вино, пастет от гъши дроб и диви гъби, комбинирани с целина и ябълка, ароматизирана с традиционен ликьор шартрьоз, отбелязва АФП.
"Участието в състезанието "Златен Бокюз" е мечта за всеки готвач: то означава да представяш Франция и да носиш знамето", казва Пол Маркон, който спечели място в отбора на родината си, явявайки се през 2023 г. на кастинг.
Залогът е голям, тъй като кандидатите са оценявани от жури, съставено от най-големите готвачи в света. "Не става въпрос само за готвене, трябва да имате и творческа визия и да можете да се справите с напрежението", отбелязва Маркон. "Най-важното е да дадеш всичко от себе си и да не съжаляваш". Очевидно подходът му е правилен, след като Пол Маркон влезе в кулинарната история, спечелвайки тазгодишната "световна купа по готварство", вдъхновение за най-известните кулинари по света.
/ХТ/
news.modal.header
news.modal.text