site.btaУчени проверяват смъртни случаи на морски костенурки в Бангладеш

Учени проверяват смъртни случаи на морски костенурки в Бангладеш
Учени проверяват смъртни случаи на морски костенурки в Бангладеш
Снимка: AP/Mahesh Kumar A.

Учени търсят причината за смъртта на почти сто морски костенурки, намерени в продължение на седмица на брега на Бенгалския залив в Бангладеш, предаде АФП, като цитира Националния институт за океанографски изследвания.

Малки по размери (от 50 до 70 см), тези костенурки от вида маслинова ридлея живеят в тропическите води на Индийския и Тихия океан. Теса застрашени от бракониери (заради яйца и месото им), както и от риболова.

За по-малко от седмица на плажовете са открити безжизнените тела на поне 84 от тях, повечето от които са женски, дошли да снесат яйцата си, каза местен изследовател. 

"Все още не знаем каква е причината за смъртта на тези костенурки. Нуждаем се от повече време, за да я установим“, казва Мохамед Шимул Бхуян пред АФП.
    
Шариф Удин, който работи в базирания в Малайзия Световен изследователски център по риболова, е на мнение, че е много вероятно костенурките да са станали жертва на рибарите и мрежите на техните траулери.

"Костенурките плуват на повърхността на водата, за да дишат. Но ако попаднат в мрежите, те остават под водата твърде дълго и в крайна сметка се задушават", обяснява той.
  
Според Абид Хосейн, секретар на Асоциацията за морски риболов в Бангладеш, оцеляването на този вид е от жизненоважно значение за опазването на рибните ресурси.

"Миналата година уловът в морето е намалял наполовина заради увеличаването на броя на медузите. Костенурките се хранят с тях, което помага на рибните ларви да оцелеят", напомни той.

"Ако искаме да опазим ресурсите, трябва да спасим костенурките", настоява той. Според Хосейн "полицията и охранителите могат отлично да образоват рибарите и да порицават тези, които нарушават закона", отбелязва АФП.

 

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:38 на 31.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация