site.btaЯпония спечели Световната купа по сладкарство

Япония спечели Световната купа по сладкарство
Япония спечели Световната купа по сладкарство
Снимка: AP/Laurent Cipriani

Япония спечели Световната купа по сладкарство с шоколадов шедьовър, изпреварвайки Франция и Малайзия в двудневно състезание, което се проведе край Лион, предаде АФП. 

Азиатската страна запази миналогодишната си титла.

"Невероятно е", казаха от японския отбор, когато се качиха на най-високото стъпало на подиума, за да получат отличието. Това е четвъртата Световна купа по сладкарство, която Япония печели в надпреварата, организирана от 1989 г. Тя традиционно се провежда по време на Международния салон за ресторантьорство, хотелиерство и кулинария, най-голямото събитие в този сектор.

Известният френски сладкар и шоколатиер Пиер Ерме, който е и президент на конкурса, тима на Япония за "истинската сила и истинско желание за победа".

На финала за отличието се състезаваха 18 отбора от цял свят - от Аржентина до Южна Корея и Мавриций.

Всеки екип, съставен от шоколатиер, експерт по захарта и майстор на сладоледа, имаше девет часа, за да изпълни предизвикателствата, базирани на обща тема: да постави страната си в центъра на сладките творения.

Отборите трябваше да направят три вида десерти: замразен, сервиран в чиния в ресторант и със захарни и шоколадови елементи, който може да се консумира с пръсти. Задачата допълваха три фигури - истински произведения на изкуството, сглобени паралелно (една от захар, една от шоколад и една от скулптуриран сладолед).

Японският отбор спечели с внушителен традиционен за страната театрален персонаж в червено и бяло, фенер и захарни пръчки в цветовете на страната. 

В Лион имаше както сълзи от радост за Япония, така и сълзи на тъга за Франция, чийто отбор не можа да скрие разочарованието си от второто стъпало на почетната стълбичка, както и преди две години.

"Тежко е", каза треньорът на френския кулинарен тим Франк Мишел пред журналистите малко след това.

Според него отборът е изпитал "малки проблеми" при сглобяването на основния елемент в края на състезанието, тъй като топлината наоколо попречила на шоколада и причинила счупвания.

Французите създадоха триптих, включващ синьо-златист петел с разперени криле, кацнал върху гравирана сладоледена структура.

Последните две издания на кулинарното състезание бяха спечелени от Япония (2023 г.) и Италия (2021 г.). Франция победи през 2009 г. с Жером дьо Оливейра и през 2002 г. с Кристоф Мишалак, припомня АФП.

 

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:26 на 27.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация