site.btaНов български университет представя изложбата „Храни – локални и глобални“

Нов български университет представя изложбата „Храни – локални и глобални“
Нов български университет представя изложбата „Храни – локални и глобални“
Нов български университет представя изложбата „Храни – локални и глобални“, визия – НБУ

Библиотеката на Нов български университет (НБУ) представя до 31 януари изложбата „Храни – локални и глобални“, съобщават от НБУ. Събитието е в рамките на провеждащите се за петнадесета поредна година „Атанас-Славови четения“.

„Централен фокус в нея е кулинарният код в произведенията на Атанас Славов. Същият в цялата си софистицираност, пъстрота и многоликост на художественото си и теоретично проиграване е особено важен за неговото творчество. От една страна, в последното присъстват експлицитно, посветени на концептуалната културологична игра с кулинарното, заглавия като Traditional Bulgarian Cooking (посочена от самия автор като „първата подробна българска готварска книга, издадена на английски език“), поетичният сборник The Dough of America is Rising in me и сатиричният синтез между лирика, еротика и рецепти „Да се хванем за зарзавата“, а от друга преки и косвени „следи“ от сложната, ловка и остроумна употреба на „веществените и духовни локални и глобални храни“ можем да открием в редица от останалите текстове на Славов“, разказват организаторите.

Изложбата от документи, от личната библиотека на писателя, е допълнена с книги, част от традиционните колекции на НБУ, посветени на културната история, философията и социологията на храненето както в България, така и по света. Те, по оригинален и органичен начин, разширяват хоризонта на въздействие на експозицията и влизат в задочен диалог с произведенията, артистичните провокации и ярките идеи/творчески жестове на Атанас Славов, коментират от НБУ.

Сред изложените документи в библиотеката са „Езикът на българската кухня“ от Славка Керемидчиева, „Макдоналдизация на обществото“ от Джордж Ритзър, „Соц гурме: Куриозната история на кухнята в НРБ“ от Албена Шкодрова, „Типични еврейско-испански ястия“ от Ивет Анави, „Философия на храненето“ от Райчо Пожарлиев, „Храна и култура“ от Евгения Кръстева-Благоева, „Храната - италианското щастие“ от Елена Костюкович, Food and Cooking in Roman Britain от Мариан Уудмън, La pasta: Storia e cultura di un cibo universale от Силвано Сервенти, The Dough of America is Rising in me и Traditional Bulgarian Cooking от Атанас Славов, Vom Essen und Trinken und altem Geschirr in der Schweiz от Леополд Хес.

/ДД

/ХТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:14 на 19.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация