site.btaОбозначаването на калориите върху етикети на храните води до леко намаляване на консумацията, показва проучване

Обозначаването на калориите върху етикети на храните води до леко намаляване на консумацията, показва проучване
Обозначаването на калориите върху етикети на храните води до леко намаляване на консумацията, показва проучване
Илюстрация: Пиксабей

Обозначаването на калориите върху етикетите в менютата и продуктите води до леко намаляване на консумацията им, показват данните от проучване, цитирано от електронното издание "Юрикалърт". 

Заключението е на експерти от "Кокрейн" -  световна мрежа от независими изследователи, професионалисти, пациенти, хора, работещи в сферата на здравните грижи. Данните сочат, че поставянето на етикети с броя на калориите върху храните кара хората да избират малко по-малко калории. 

Изследователският екип, ръководен от учени от Калифорнийския, Кеймбриджкия и Оксфордския университет, както и от висшето училище в Бат, е разгледал данни от 25 изследвания за въздействието на етикетите с калории върху избора и консумацията на храни. 

Оказва се, че етикетите с калории в супермаркети, ресторанти и други хранителни обекти водят до леко намаляване на калориите, които потребителите избират и купуват. Средното намаление е било 1,8 на сто, което се равнява на 11 калории в 600-калорично ястие - или около два бадема, отбелязват учените.

Малките ежедневни промени в консумацията могат да имат значителен ефект, ако се поддържат в дългосрочен план, а повечето възрастни са склонни да наддават тегло с възрастта, отбелязват специалистите. В доклад на британското правителството се посочва, че 90 процента от хората между 20- и 40-годишна възраст в Англия ще наддадат до 9 килограма за десет години, намаляването на дневния енергиен прием с 24 калории на ден - около един процент от препоръчителния прием за възрастни - ще предотврати това.

"Нашият анализ показва, че поставянето на етикети води до скромно намаляване на калориите, които хората купуват и консумират", казва старши автор д-р Гарет Холандс от Института за социални изследвания на Калифорнийския университет. "Това може да окаже известно въздействие върху здравето на населението... Предишният ни анализ от 2018 г. показваше потенциално по-голям ефект, но беше неубедителен, защото имаше значителна несигурност по отношение на резултатите. Сегашната актуализация намали това и в момента можем да кажем уверено, че е много вероятно да има реален, макар и скромен ефект“, допълва той.

Събрани са данни от 25 проучвания със силен акцент върху реалните условия, като 16 от изследванията са проведени в ресторанти, кафенета и супермаркети. Анализираните обхващат над 10 000 участници от страни с високи доходи, включително Канада, Франция, Великобритания и САЩ. Само две от проучванията са включвали алкохолни напитки и резултатите от тях са твърде несигурни, за да се направят някакви значими заключения, се казва в публикацията на учените в Cochrane Database of Systematic Review.

"Поставянето на етикети с цел намаляване на калориите, които хората консумират, остава донякъде спорно, както по отношение на това дали има някакъв ефект, така и дали потенциалните ползи надвишават потенциалните рискове или вреди", казва старши автор д-р Гарет Холандс от Института за социални изследвания на Калифорнийския университет. Според него "можем да кажем със значителна увереност, че то има малък, но потенциално значим ефект върху избора на храна от хората".

 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:41 на 19.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация