site.btaЧаша мляко на ден намалява риска от рак на дебелото черво с почти една пета, показва проучване

Чаша мляко на ден намалява риска от рак на дебелото черво с почти една пета, показва проучване
Чаша мляко на ден намалява риска от рак на дебелото черво с почти една пета, показва проучване
Илюстрация: Пиксабей

Чаша мляко на ден намалява риска от рак на дебелото черво с почти една пета, предаде ДПА, като цитира най-голямото проучване по въпроса. 

Изследователи от Оксфордския университет казват, че са открили най-силното доказателство засега, че калцият предпазва от смъртоносното заболяване.

Научният екип е установил също, че консумацията на алкохол, еквивалентна на една чаша вино всеки ден, увеличава риска от този вид рак с 15 на сто.

Експертите казват, че хората трябва да се хранят балансирано, да поддържат здравословно тегло и да спрат да пушат, за да намалят риска от рак на дебелото черво, засягащ повече от 44 000 души всяка година във Великобритания.

Данните показват, че една от 20 жени и един от 17 мъже във Великобритания ще бъде диагностицират с рак на дебелото черво през живота си. 

Повече от половината от случаите могат да бъдат предотвратени, като 13 на сто от тях се дължат на консумацията на преработено месо, а 11 процента - на наднормено тегло и затлъстяване, отбелязва ДПА.

В новото изследване, публикувано в списание Nature Communications, са разгледани 97 хранителни фактора и тяхното влияние върху риска от рак на дебелото черво сред 542 778 жени, участвали в изследването Million Women Study.

По време на проследяването, продължило почти 17 години, около 12 251 жени са развили рак на дебелото черво, като калцият и алкохолът са имали най-силен ефект за развитието на заболяването от всички изследвани хранителни фактори.

Изследователите констатират, че средно 300 милиграма калций на ден - което се равнява на една голяма 240-милилитрова чаша мляко или няколко кофички кисело мляко, водят до 17 на сто намаляване на риска от рак на дебелото черво.

Специалистите са установили също, че 20 грама алкохол на ден (което се равнява на около една средна чаша вино или една бира) увеличава риска от рак на дебелото черво с 15 на сто.

Проучването потвърждава и предишни заключения, че преработеното и червеното месо повишават риска от рак на дебелото черво, като 30 грама повече на ден са свързани с 8% увеличение на риска.

"Това е най-подробното проучване, провеждано някога за връзката между храненето и рака на дебелото черво, което подчертава защитната роля на калция при развитието на това заболяване", казва водещият автор на изследването д-р Керен Папие.

Учените предполагат, че защитната роля на калция може да е свързана със способността му да се свързва с жлъчните киселини и свободните мастни киселини в част от червата, като намалява тяхното въздействие за развитие на рак.

Експериментална работа с плъхове също така показва, че по-високите нива на калций в храната могат да помогнат за защита на структурата на червата, смятат те.

 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:28 на 09.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация