site.btaСамодейците от земенското село Пещера изпратиха успешна година с множество участия и отличия

Самодейците от земенското село Пещера изпратиха успешна година с множество участия и отличия
Самодейците от земенското село Пещера изпратиха успешна година с множество участия и отличия
Снимка: Кореспондент на БТА в Перник Милен Миланов, архив

Успешна и ползотворна 2024 година изпратиха самодейците от Народно читалище "Крюгер Николов - 1922 г." в земенското село Пещера. Това съобщи за БТА председателят на културната институция Стефан Евтимов.

През изминалите месеци читалището участва в редица кулинарни изложби, фолклорни прояви и събори в региона и страната, откъдето се завърна с много награди и отличия. Сега усилията им са съсредоточени към подготовката на традиционния празник - местна Сурва, който ще се състои на 13 и 14 януари.

Евтимов, който е част от сурвакарската група на селото, разказва, че тя се състои от около 40 души, сред които има и деца. Най-малкият участник е на две години и шест месеца, а най-възрастният е жена на 85 години. 

"На Сурва ходя от тригодишен. Единственото ми прекъсване беше, когато бях в казармата. Сурва е зимен, стар обичай, който за мен и семейството ми е тръпка", коментира председателят на читалището. Той припомни, че групата на село Пещера продължава да спазва традициите от миналото. Заради това членовете на групата са облечени в дрехи от кожи и парцалени ресни, а на главите си носят страховити маски и ликове. 

Евтимов е на мнение, че фестивалът в Перник заедно с местна Сурва в селата трябва да бъдат подкрепяни все повече и повече, за да се развиват и популяризират.

Тази година в село Пещера ще се проведе и четвъртото издание на фолклорния събор "От браздата до софрата", чиято подготовка е започнала. Интерес към изявата е проявила медия от западната ни съседка Сърбия, която ще изпрати екип в земенското село, за да заснеме характерния обичай "Вършитба", както и изложбата на обредни хлябове. 

/ВБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:30 на 05.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация