site.btaУчени създадоха картофи, които могат да издържат на топлинни вълни

Учени създадоха картофи, които могат да издържат на топлинни вълни
Учени създадоха картофи, които могат да издържат на топлинни вълни
Картофи на франкфуртския пазар. Снимка: AP/Michael Probst

Учени разработиха картофи, които могат да издържат на топлинни вълни, предаде Пи Ей мидия/ДПА. Целта на експертите е да помогнат на културните растения да се развиват в бъдеще, тъй като те са силно повлияни от изменението на климата.

Екип от изследователи провежда полеви опити в американския щат Илинойс и наблюдава, че адаптираното растение произвежда до 30% повече картофи при топлинен стрес. Това е постигнато чрез добавяне на два гена, които променят процеса, наречен фотодишане, за да се подобри ефективността му и да се осигури повече енергия за по-голям растеж.

Авторите на статията, публикувана в списание Global Change Biology, описват тази стъпка като „обещаващ начин за увеличаване на добивите в условията на глобално затопляне“.

Необходими са още полеви изпитания на няколко места, за да се потвърдят резултатите на екипа в различни условия.

По проекта работи екип, ръководен от д-р Катрин Мичъм-Хенсолд и учени от Университета на Илинойс и Университета на Есекс. Мичъм-Хенсолд каза, че работата има за цел да отговори на продоволствените нуждите в условията на глобално затопляне. „Трябва да произвеждаме култури, които могат да издържат на по-чести и интензивни горещини, ако искаме да задоволим нуждите на населението от храна в регионите, които са най-застрашени от намаляване на добивите поради глобалното затопляне“, каза тя.

Аманда Кавана от Университета в Есекс каза: „Основните ни културни растения са застрашени от изменението на климата. Нашата работа потвърждава, че стратегиите за повишаване на термоустойчивостта ще подобри техния добив“.

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:57 на 18.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация