site.btaЗавръщането на двама астронавти на Земята отново се отлага

Завръщането на двама астронавти на Земята отново се отлага
Завръщането на двама астронавти на Земята отново се отлага
Астронавтите от НАСА Суни Уилямс и Бари Уилмор преди излитането - 5 юни 2024 г. AP Photo/Chris O'Meara, File

Престоят на двама астронавти от американската космическа агенция НАСА, които в момента се намират на борда на Международната космическа станция (МКС), отново е удължен, съобщиха от НАСА във вторник (американско време), предадоха световните агенции.

Сунита Уилямс и Бари Уилмор са блокирани на МКС от юни поради технически проблеми с техния космически кораб „Старлайнър“.

Двамата трябваше да прекарат на Международната космическа станция само около седмица. След това НАСА очакваше завръщането им през февруари 2025 г., но агенцията съобщи, че е имало забавяне при изпращането на техни заместници.

„Сега целта на НАСА е „СпейсЕкс Екипаж-10“ (SpaceX Crew-10) да изведе четирима членове на екипажа до МКС не по-рано от края на март 2025 г.“, се казва в изявление на американската космическа агенция.

„Промяната дава време на екипите на НАСА и „СпейскЕкс“ (SpaceX) да завършат обработката на новия космически кораб „Дракон“ за мисията“, се казва в изявлението.

Мисията на Уилямс и Уилмор ще приключи след пристигането на Екипаж-10 (Crew-10).

„Известен като период на предаване, това позволява на Екипаж-9 да сподели всички научени уроци с новопристигналия екипаж и да подпомогне по-добрия преход за текущата наука и поддръжка в комплекса“, заявиха от НАСА.

Международната космическа станция получи два снабдителни полета през ноември и беше добре снабдена с всичко необходимо за екипажа, включително храна, вода, дрехи и кислород, посочиха от НАСА. Космическите кораби за снабдяване са носели и специални предмети за екипажа, за да отпразнува празниците на борда на МКС, добавиха от американската космическа агенция.

/СГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:34 на 18.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация