site.btaНад 230 напитки и мезета бяха представени на Празника на врачанските вина, ракии и мезета

Над 230 напитки и мезета бяха представени на Празника на врачанските вина, ракии и мезета
Над 230 напитки и мезета бяха представени на Празника на врачанските вина, ракии и мезета
Празник на врачанските вина, ракии и мезета, снимка: кореспондент на БТА във Враца Мая Ценова

Майстори на питиета и мезета от община Враца днес показаха уменията си на Празника на врачанските вина, ракии и мезета, организиран от местната администрация. В надпреварата участваха 74 червени вина, 38 бели, 42 ракии и общо 78 мезета за тези напитки.

„Врачанският край е известен с уникалните си сортове  грозде и специфичните гозби и мезета. Кой ли в България, а вече и по света не е чувал за „Врачанска теменуга“ или не си е облизвал пръстите, опитвайки пълнени чушки с боб, питката в подница и прословутата врачанска лютика“, каза при откриването на празника водещата Радосвета Крумова.

Поздрав към присъстващите отправи кметът Калин Каменов, който също се включи в празника. Каменов благодари на участниците и пожела събитието да продължи да се организира и занапред.

Професионални журита оценяваха предоставените питиета и мезета. Като най-добър майстор на червено вино бе отличен Румен Стамболийски от Враца. При белите беше отличена Йоана Лекова от Враца. При ракиите наградата отиде при Мирослав Алексиев от Враца, а първенци при мезетата станаха Тони Коцев от с. Бистрец с мезе за вино и Детелина Кирова от с. Тишевица с мезе за ракия. В петте категории бяха раздадени общо 15 награди и много поощрителни.

В празника се включиха и танцьори от Представителен танцов състав „Хемус“.

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:32 на 14.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация