site.btaНездравословните храни съкращават живота на младите, смята главният здравен инспектор на Англия

Нездравословните храни съкращават живота на младите, смята главният здравен инспектор на Англия
Нездравословните храни съкращават живота на младите, смята главният здравен инспектор на Англия
Снимка: Pixabay

Ограниченият достъп до здравословна храна и рекламирането на нездравословна, подготвят децата за „по-кратък и нездравословен“ живот, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити в годишния си доклад, цитиран от ДПА.

Проучването на Уити призовава правителството и местните политици да се заемат с основните причини за нездравословното хранене в градовете, включително голямата наличност на храни, богати на мазнини, захар и сол, както и да се обърне внимание на факта, че здравословната храна „е почти два пъти по-скъпа от нездравословната“, което засяга най-вече по-бедните семейства.

В доклада се казва, че децата и семействата в градските жилищни райони по-рядко имат достъп до здравословни и достъпни храни в местните магазини, ресторанти и заведения за хранене. Освен това четири от всеки пет външни билборда в Англия и Уелс се намират в по-бедни квартали и „много от тях рекламират нездравословна храна“. В тези райони има и много „физически и онлайн обекти за бързо хранене“, се посочва в проучването.

Уити каза, че „значима промяна в хранителната сфера е възможна“, като решенията включват нови цели в продажбите на здравословни храни, специфични данъци върху нездравословните и въвеждане на задължителна, а не доброволна отчетност за това какви видове и обеми хранителни продукти се продават.

Проучването показва, че при седем от десетте най-големи световни предприятия за хранителни продукти, работещи във Великобритания, повече от две трети от продажбите на опаковани храни и напитки са с високо съдържание на мазнини, захар или сол.

В доклада се цитират експертни групи, които предлагат решения, включващи данък „свръхпечалба“ за търговците на дребно или производителите на продукти с високо съдържание на захар и сол. Освен това се отбелязва, че местата, където пазаруват хората, особено семействата с по-ниски доходи, често са „пренаситени“ с нездравословни храни.

Уити каза, че „калоричната и преработена храна съставлява по-голямата част от диетата ни“. Хората са „генетично устроени да желаят богата на калории храна“, така че е „неразумно да смятаме, че можем да разчитаме само на възпитанието и силата на волята, за да ограничим апетита си и да предотвратим многобройните заболявания, които представляват някои от най-големите заплахи за общественото здраве“.

„Градовете предоставят чудесни възможности за по-здравословен живот, но мнозина, особено живущите в бедните райони, имат ограничен достъп до здравословна храна, физически упражнения и са изложени на замърсяване на въздуха. Това са решими проблеми“, добави той.

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:24 на 12.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация